Luboš Palata

česká, 1967

Diskuze (1)

Přidat příspěvek

siena
27.12.2020

"... Během léta se všechny visegrádské země staly tím, čemu epidemiologové říkají „oběť vlastního úspěchu“. Zatímco v první vlně koronaviru zdánlivě poražený západ uvolňoval opatření s rozumem a cíleně posiloval testovací a nemocniční kapacity, střední Evropa si užila letní dovolenou s představou, že se koronavirus už znovu nevrátí.
Ale on se vrátil, a tentokrát s plnou silou i do zemí Visegrádské čtyřky. Pacienti zahltili nemocnice, mrtvých přibývalo tak rychle, že střední Evropa dohnala v tomto smutném závodě už v prosinci západ Unie. Tvrdé zavírání ekonomiky si vyžádalo další obrovské peníze. Nejen Česku pomáhaly zdravotnické prostředky ze zásob EU. A všichni byli rádi, že tu bude finanční polštář Fondu obnovy i celounijní nákup vakcín.
Češi, Poláci, Slováci i Maďaři ve chvíli, kdy jim začalo být opravdu těžko, poznali cenu Evropské unie, cenu evropské solidarity. Lze jen doufat, že si ji zapamatují i do doby, kdy koronavirová krize pomine. A začnou se podle toho v přicházejícím roce 2021 také chovat. ..."
(Koronavirový rok střední Evropy: Od triumfalismu k evropské pokoře. ČRo Plus, Názory a argumenty, 26.12.2020)

Luboš Palata - knihy

2020  80%Osmdesátky
2015  60%Esemesky

Žánry autora

Literatura česká

Štítky z knih

Palata je 0x v oblíbených.