Fakta a lži o komunismu - Co byla normalizace diskuze

Fakta a lži o komunismu - Co byla normalizace
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493532/bmid_fakta-a-lzi-o-komunismu-co-byla-nor-c12-493532.png 3 16 16

Kniha přináší ucelený pohled, který jasně dokumentuje zločinnost komunistického režimu. Kromě Ladislava Kudrny přispěli svými texty například Petr Blažek, Pavel Žáček, Jan Rychlík, Zdeněk R. Nešpor nebo Antonie Doležalová. Jedná se o ucelený pohled na zločiny normalizace, kniha obsahuje spoustu zajímavých fotografií a navíc také články novinářů, kteří se do debaty s Michalem Pullmannem zúčastnili. Třicet let po sametové revoluci tu máme situaci, kdy někteří lidé tvrdí, že se „zase tak moc nestalo“ – a to nemůžeme nechat jen tak, zejména s ohledem na disidenty, politické vězně a emigranty, jimž komunisté zničili život.... celý text

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

siena
29.04.2022

Arminus, už jsem zaznamenala tento, pro mne celkem jednoznačný, boj proti panu Kudrnovi, jako novému řediteli ÚSTRu, na zdejších stránkách.

Arminus
28.04.2022 5 z 5

Jak potřebná je takováto kniha svědčí událost z těchto dnů: v ÚSTR má nastoupit nový ředitel - editor a také autor diskutované knihy, Ladislav Kudrna, a hned se od staré, za vlády ANO+SPD+KSČM slepené vědecké rady ústavu objevilo jeho obvinění z plagiátorství (zkoumáno na základě anonymního podnětu). To nechci dále rozebírat, není zde diskuse o politice a stejně nejsem kvalifikován posuzovat (třeba z právního hlediska), nakolik je „plagiátem“ nikoliv vědecká práce, ale populární kniha, sestavená – včetně uvedení odkazů - z informací v knihách jiných autorů. Celá tato událost podle mne ale znovu naléhavě potvrdila, jak potřebné jsou dnes knihy jako Fakta a lži… K výše zmíněné události v ÚSTR jsem totiž na internetu otevřel jednu diskusi. Přesněji, většinou to není „diskuse“, jde spíše o spílámí, často urážlivé a sprosté, na adresu ÚSTR a jeho pracovníků, obecně historiků a duševních pracovníků vůbec. Názory z diskuze: „ÚSTR by mohl být také zrušen a "prd" by se stalo“, „By mně opravdu zajímalo, co je po takové době ještě ke studování s ohledem na totalitu a jestli je činnost takové instituce (určitě ne levné) v dnešní době vůbec potřebná“, „Tam podle me musi mit zamestnanci prolezeniny, jak se vali“, „Sice jsem už v důchodu, ale celý život jsem pracoval na tři směny a vyrobil x tisíc výrobků.Kolik výrobků vyrobili tito darmožrouti?A za kolik dělají peněz? Určitě za víc než dělník na tři směny...a přitom dělají kakání (nechci to napsat sprostě aby mně nesmazali)“. To pro obrázek stačí (citováno ve znění, v jakém to dotyční „diskutující“ inteligenti napsali). Historické bádání a knihy, které z toho vyplynou, zde hodnotí pologramotná individua, která (podle jejich písemného projevu) četla asi jedinou knihu, a to kdysi a ne moc dobře, slabikář).
Takže stav naší společnosti – ve vztahu k naší nedávné, zdaleka ještě ne uzavřené minulosti – je možné popsat také takto: na jedné straně vylezli všelijací Pullmannové s tezí „jak nebylo vše špatné“ nebo dokonce že jakýsi „antikomunismus je škodlivější než co se před rokem 1989 dělo“. Takto vypadá část (chci věřit že menší, ale dnes už pěkně hlasitá) české inteligence, tedy tzv. elity národa. A to, co jsem citoval výše z internetové "diskuse", co lze těžko nazvat jinak než hlas lůzy, s tím skvěle souzní. Proto je práce pana Kudrny jako editora a všech, kteří se na knize Fakta a lži podíleli tak záslužná, že ji snad ani není možné docenit. Dostane-li se (a případně další knihy podobné) k co největšímu počtu čtenářů (u výše uvedených „diskutérů“ z internetu to ovšem nepředpokládám, tam by to bylo ostatně stejně zbytečné), pak svůj účel výborně splnila.