Kde raky spievajú diskuze

Kde raky spievajú
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518201/bmid_kde-raky-spievaju-rJf-518201.jpg 5 4466 4466

Ako dlho si uchrániš srdce? Neuveriteľný príbeh o samote zúfalstve, odvahe prežiť, vytrvalosti, boji s predsudkami, ale aj o láske a nádeji. V pokojnom mestečku Barkley Cove na pobreží Severnej Karolíny dlhé roky kolujú strašidelné historky o Dievčati z močiara. Keď sa v roku 1969 pod požiarnou rozhľadňou objaví mŕtvola miestneho krásavca Chasea Andrewsa, obyvatelia mestečka z jeho vraždy hneď upodozrievajú Kyu Clarkovú, prezývanú Dievča z močiara. Vraj mala s Chaseom nejaké pletky a keď sa oženil s „dobrou partiou“, nedokázala sa cez to preniesť a siahla po pomste. V osudnú noc navyše zmizol prívesok s mušľou, ktorý Kya darovala Chaseovi a stále ho nosil na krku. Lenže Kya nie je taká, ako sa o nej hovorí. Je citlivá a inteligentná, roky žije v rozľahlom a ťažko prístupnom močiari odkázaná sama na seba a nazýva ho svojím domovom. Zbiera slávky, loví ryby, údi ich a vymieňa za iný tovar. Priatelí sa s čajkami a snaží sa žiť v súlade s prírodou. Od zvierat sa učí vyhýbať nebezpečenstvu, zaobstarávať si potravu a šikovne unikať pred tými, čo by ju chceli pripraviť o slobodu. V škole sa ukáže len jeden jediný raz – za prísľub dobrého jedla. Keď však zažije výsmech, šikanovanie a nepochopenie, zanevrie na všetkých a utiahne sa späť do chatrče v barinách. No aj v jej živote príde chvíľa, keď zatúži po spoločnosti ľudí, po láske a dotykoch. Jej nespútaná krása očarí dvoch mladých mužov z mestečka a Kya sa pomaly začne otvárať novému životu – keď sa zrazu stane čosi nepredstaviteľné. Román Kde raky spievajú je prekrásna óda na nedotknutý svet prírody, dojímavý príbeh o osamelom dospievaní mladej dievčiny a zároveň prípad záhadnej vraždy s prekvapujúcim koncom. Owensová nám pripomína, že detstvo nás formuje na celý život a príroda pred nami stále ukrýva tajomstvá – krásne a neraz aj kruté.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Where the Crawdads Sing, 2018


více info...

Diskuze o knize (16)

Přidat komentář

Pavlína197
02.08.2024 4 z 5

Pro všechny, komu to taky vrtalo hlavou a kdo to v knize přehlédl:

"Co tím myslíš, kde zpívají raci? Máma to taky říkávala. ... Jdi, co nejdál to půjde. Až támhle do dálky, kde zpívají raci."
"To znamená jenom daleko v divočině, kde se divoká havěť ještě pořád chová jako divoká."
( str. 107)

Pavlaj
22.06.2024 5 z 5

Naias: Aha, no jo. Je to schované pod Nahlásit, já měla dojem, že předtím to bylo zvlášť. Díky.


Naias
22.06.2024

Pavlaj, je skryté v troch bodkách, ktoré sú pri palcoch.

Ísačop
22.06.2024 5 z 5

Taky jsem si zprvu myslela, že je chybný překlad a místo raků tam maji být racci.
Ale jak píše Lenka.Vílka, v té knize je to někde vysvětlené, proč raci.

Pavlaj
22.06.2024 5 z 5

Eweey: Myslím, že nejste jediná, pár lidí to tu v komentářích řešilo. Já taky. Ale o tom ta knížka je, ne? Kyu vychovávala okolní příroda, ne lidi. Proto se chovala tak, jak se chovala, podle přírodních zákonů, ne podle lidské etiky.
P.S. Kam zmizelo tlačítko u komentářů "Navrhuji přesun do Diskuze"?

Lenka.Vílka
11.04.2024 5 z 5

Jo, jo, doplňuji info: ano, v knize je název vysvětlen :)

Naias
11.04.2024

Originálny názov je Where the Crawdads Sing. Crawdad je rak. Knihu som nečítala, ale vraj je to tam vysvetlené. Ide o dačo podobné ako "kde líšky dávajú dobrú noc", nemyslia sa tým skutočné líšky.

Loubooker
11.04.2024

Mám úplně stejný dotaz jako uživatel ponorka: co tam zpívá, raci nebo racci? Na obálce jsou nakresleni nějací práci, možná ti racci a v anotaci je napsáno, že jedinými přáteli hrdinky jsou racci. Kde se tam berou ti raci? Pokud je to chyba v názvu, tak mne to odradilo od čtení je to chyba editora, naklaxetele, někdo to povolil k tisku...

Lenka.Vílka
30.06.2023 5 z 5

jasminecka: Možná, kdo ví...ale nějak si nejsem jistá, zda by k tomu došlo, i kdyby něco. Přeci jen, on neměl důvod, ona následně tedy taky ne. Myslím, že mu věřila, protože Tate nebyl úplně hloupej, a dost věcí si domyslel i bez toho závěru, a to stačilo.

jasminecka
22.06.2023 3 z 5

Kdo ma chut k diskusi: ve svetle zaveru se mi porad vraci cast rozhovoru mezi Kayou a Tatem: Uz te nikdy neopustim. - Ja vim.
Kdyz se s Chasem zachovala jako svetluska - myslite, ze by se pri pripadnem Tatove odchodu zachovala jako kudlanka? Nebo se mu doopravdy rozhodla verit?

rikke
12.10.2022 5 z 5

Viděli jste film? Líbil se vám?

Nočnípták
04.07.2022 5 z 5

V komentářích se často objevuje kritika toho, jak kniha končí. Tak mám pocit jestli nejsem nějaká divná, protože já jsem za ten konec ráda. Nejspíš bych psala kritiku já, kdyby se autorka rozhodla pro jiné ( jemnější, laskavější?) zakončení. Podle mne to skončilo přesně tak, jak mělo.

alekis
20.10.2021 5 z 5

Moc se mi líbí komentář Tatjany1737 z dneška. Je tu drobná pochybnost, zda negramotná dívka může dosáhnout a uspět tak, jako naše literární hrdinka - ale na to se přece moc hodí citát: Svět se hne, kam se síla napře." :-)
Navíc autorka - jinak by to ani nešlo, to by pak z příběhu byl horor - poslala Kye dobré přátele a pomocníky. Svět je už holt takový: dobrý i zlý.

Pavlaj
11.08.2021 5 z 5

Souhlas. Uvěřitelné pro mě bylo úplně a sloh hodnotím jako jeden z největších kladů knížky.

Nočnípták
18.04.2021 5 z 5

V komentářích Petra21 píše, že by si kniha zasloužila kapku uveritelnosti, snad méně naivity, ale především mnohem krásnější sloh hodný ryze čisté nespoutané přírody. Na svůj názor má právo. Mne by zajímalo, jestli si ještě některý čtenář myslí, že sloh této knihy není hoden čisté nespoutané přírody.

ponorka
01.02.2021

Jen reakce na místní komentáře a název knihy: Co teda zpívá v téhle knížce? Raci nebo racci?
(není chyba v názvu??)