Medúza diskuze

Medúza
https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81911/meduza.jpg 4 220 220

Při svém prvním vydání v r. 1973 román Jarmily Loukotkové Medúza přímo provokoval neotřelým, osobitým, nic nezastírajícím pohledem na skutečnost. Autorka se v něm totiž zaměřila na vykreslení niterných pocitů, nálad a prožitků mladé ženy šedesátých let. Obraz její pětadvacetileté protagonistky Blanky se ale vůbec neshodoval s dobovými oficiálními představami o uvědomělé mládeži socialistické epochy. Hrdinka románu ovšem rozhodně není vzorem všech ctností. Dodejme však, že ani realita, která jí formovala, v níž žije a která je v knize výborně zachycena, není na rozdíl od zbožných přání nikterak růžová. Zásadní obrat v Blančině životě, vyplněném doposud hlavně a především milostnými avantýrami, způsobí setkání se dvěma muži-umělci. Opětovanou lásku k jednomu z nich však násilně přeruší tragická událost...... celý text

Diskuze o knize (3)

Přidat komentář

elle.r
26.03.2015 5 z 5

Jsem ráda, že jsem si tohoto komentáře všimla až při psaní svého vlastního a ne, když jsme se chystala knihu začít číst.

lenkaknel
14.12.2014

fialka voňavá: Tak vám "děkuji" za prozrazení konce. Chtěla jsem si knížku přečíst, teď už nemusím. :-(


fialka voňavá
09.06.2013 3 z 5

Tento ženský román, v němž hl. hrdinka Blanka přijela do Prahy hledat slávu a bohatství, ovšem nenašla za čím přišla. Narazila na lidskou špatnost a nespokojenost s vlast. údělem.Potká muže Víta Pazderu, je to zároveň k její zkáze i spáse. Vít Blanku přinutí ať studuje VŠ. Prodá svá výtvar. díla a založí jí konto, s vlastní ženou se nerozvádí kvůli dětem. Onemocní a nakonec umírá. Blanka se v jeho ateliéru otráví a také si současně vezme prášky. Pro ženy toto téma velice zajímavé a poučné.