Srpnovští páni diskuze

Srpnovští páni
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109063/bmid_srpnovsti-pani-Zou-109063.png 4 55 55

Historický obraz z doby Jana Lucemburského není jenom kronikou rodu pánů ze Srpna, ale především kronikou poddaného lidu a kraje mezi Sázavou a Vltavou. Ukazuje hlubokou přeměnu hospodářskou, kdy směnný obchod ustupuje peněžnímu hospodářství, rozvíjí se řemeslná výroba a zostřuje spor měšťanů s feudály, doba kolonisace, nájezdů a válek. Na toto vše doplácí poddaný lid, jenž v postavách Petra Pudivouse a jeho následovníka Praskoly - předobrazech lidových revolučních vůdců doby husitské - nalézá první mluvčí a věrné zastánce.... celý text

Diskuze o knize (3)

Přidat komentář

jaromir169
11.08.2024

Dokázal jsem dočíst asi do první čtvrtiny. Je to spíše básnický epos, takže kdo si na to potrpí, přijde si na své. Kdo ne, ani nezačítejte číst.

Čtec
07.09.2018 5 z 5

Čtenářka Mirka v diskuzi ke knize Královny nemají nohy, kde se hrad Srpno také vyskytuje, píše, že by to mohl být Zbořený Kostelec nedaleko Týnce nad Sázavou. Může mít klidně pravdu. Zbořený Kostelec by to také mohl být.


Čtec
15.11.2014 5 z 5

Děj knihy je umístěn na fiktivní místo. Ale s jasnými nápovědami. Hrad "Srpno" je u řeky Sáhy (= Sázavy), ve středních Čechách. Dále jsem identifikoval blízké obce - Pyšely, Senomaty (Senohraby), Mráč (Mrač), Čtyřkoly.
Tipuji, že hrad Srpno jsou ve skutečnosti Zlenice. Co vy na to, spolučtenáři? Souhlasíte, nebo víte o lepší lokalitě?