16.) kniha s oxymórem v názvu
DISKUZE » Čtenářská výzva 2019
Vladimir8817: ono je jedno, jestli souhlasíte nebo nesouhlasíte. Vy se mnou, já s vámi. Podívejte se, kdo poslední knihy série přidával. Já moc dobře originální název znám. Ano, oficiální název v angličtině je něco jiného. Ano, to co se uvádí je taky něco jiného.
Ale děkuji, že v klidu berete názor někoho jiného a nechováte se jako hysterická pubeťačka, která se dozvěděla, že celý její život byl lež, protože ten hezoun live zpívat neumí. Oceňuji, že jste ve své čistě neagresivním reakci nezvolil tento přístup.
Jenom jsem napsala, že já bych to tam nedala, protože to je název série, ať už je uváděn s názvem nebo ne. Třeba Gantz, to je něco jiného, díly nemají podnázvy. Ale já chci jet poctivě. Vyberu si knihy, jejíž zadání odpovídá tématu výzvy, ne její série.
Děkuji, pokud budete schopný respektovat, že někdo to vidí jinak. Lidi s otevřenou myslí mám raději než ty druhé.
Hezký den a míň blbů s jiným názorem (jako jsem já) než je ten váš.
Vladimir8817: Potter je jiná sitiuace. Sám jasně vidíte, že tam je vždy Harry Potter a bla bla bla...
To důležité "a" z toho dělá jinou situaci.
A v tomhle případě to není věc názoru, ale věc jiné situace.
Text příspěvku byl upraven 09.01.19 v 10:46
Vladimi8817:
https://www.databazeknih.cz/knihy/naruto-absolutni-umeni-394019
Jak by jste tedy pojmenoval tuto knihu?
Naruto 40: Absolutní umění
Nebo
Absolutní umění
Vzhledem k originálnímu názvu. Ale knihy se u nás vedou pod druhým názvem příkladu. Bez série v názvu. Co by jste dělal, kdych udělala v létě to, do čeho se mi nechtělo, protože jsem líná? Smazat název série z názvu. Stále by to podle vás šlo použít? Už by Živí mrtví bylo jenom v sérii.
Tahle série je tady vyjimka, ještě Goon a pár sérií Batmana (v beletrii mě nachytate a švestkách). A starší série, jak jsem psala už předtím.
Jsem popleta, úplně bych zapomněla:
Každá, ale každá kniha, která je v sérii a je zároveň komiks je v zahraničních zbrojních uváděna s celým názvem. Vždy je název série součástí originálního názvu. Což lze vidět i zde na databázi. Ale je to.série, ne název knihy.
Text příspěvku byl upraven 09.01.19 v 14:41
Co kniha Začít znovu? odpovídá tématu? :-D radši se ptám .
Text příspěvku byl upraven 09.01.19 v 10:56
Ladislav73: Černá sanitka není oxymóron, ale název městské legendy, ke které ta kniha odkazuje. To, že není bílá jako jiné sanitky, je jeden z důležitých aspektů příběhu.
trynitrix: Zamyslete se, nikdy jste sama nezkoušela "začít znovu" v nějaké činnosti, životní etapě… čemkoliv? Zdá se vám, že si ten název logicky odporuje?
Já si na toto téma v knihovně půjčila zde zmíněné dílo od pana prezidenta Havla _ Moc bezmocných a jiné eseje.
Zajímavá diskuze a spousta návrhů úplně mimo :-). Z mé knihovny na mě zatím vykouknul jedině Koontzův "Chladný plamen" (pokud mě nějaký chemik nevyvede z omylu:-))
G. K. Chesterton: Ohromné maličkosti
https://www.databazeknih.cz/knihy/ohromne-malickosti-obrany-4933
iška: Barbar ve smyslu divoch či nevzdělanec se nevylučuje s občasným něžným chováním.
Černé světlo asi taky úplně ne :/ stejně jako Bílá tma, jde o pojmenování skutečných jasných věcí či jevů
Mohl by být Dnešek není naposled? nebo Šepot mrtvých?
Text příspěvku byl upraven 12.01.19 v 19:30
Vložit příspěvek