Obecně o Čtenářské výzvě 2019
DISKUZE » Čtenářská výzva 2019
Stanas513: no, já tam sice dávám jenom komisky, ale kategorie jsou takové, že jenom na komiksech a 20 stránkovy knížečkách (jak píšete) to snad ani do konce dotáhnout nejde. Jenom když si tam dáte knihy, které do kategorie nepatří ;)
(Nepočítám podmínku, že má někdo víc času...viz matematické okénku torchu výš.)
Text příspěvku byl upraven 07.03.19 v 14:41
Já výzvu chápu jako osobní záležitost, je mi jedno, co si tam kdo dá, jak téma pojme. Nakonec sama jsem ráda, že se někde dá trošku uhnout. A poměřovat kvalitu? To je ještě víc o osobním vkusu. Takového Homéra bych nedala ani kdyby mi za to platili a to věřím, že má stále co říct. A ten komiks je pro mě stejně obtížný. Ten bych dala jeden, kdyby byl jako téma, ale není to nic, co bych toužila číst. A jestli jich někdo dá dvacet, do každého tématu... I to je výzva a není proč to schazovat.
Triatlet: Stužkonoska modrá, to jsem nečetla. Ale po zkušenostech s Panem B. je velká pravděpodobnost, že ta kniha lepší prostě je, ať už je o čemkoliv ;)
Hele, Bezruč. V tomhle mám díry ve čtení, to uznávám....
Text příspěvku byl upraven 07.03.19 v 17:31
Triatlet: nemůžu soudit, já jsem zase nečetla Bryndzu... Zato Homéra ano. Ale už tady bylo řečeno, že na to může mít každý svůj názor. A možná bych si třeba někdy dala i ten komiks, kdyby se mi dostal do ruky. Proč ne? Určitě to nechci shazovat. A stávající tituly ve výzvě budu možná taky průběžně měnit... :-)
Text příspěvku byl upraven 07.03.19 v 23:19
Proklik na konkrétní téma ze stránky výzvy mě teď vždy hodí na úvodní stránku - chybná indexace? Nebo? Každopádně nefunguje.
Ty jo, za 20 dní 25 knih není takový výkon...já jsem na škole přečetla klidně 2 knihy za odpoledne. Někdo je prostě fakt čtenář, a čte rychle :) Teď už tolik času nemám, ale nějaké lehčí knihy klidně 2 za den dám... A klidně můžou být kvalitní.
Zase se často ke knihám vracím, takže jsou některé, které mám přečtené třeba i 10x...každý je jiný a nemá smysl soudit.
Zrovna jsem si procházela, kde všude je tahle kniha, nejenom letos:
https://www.databazeknih.cz/kniha-v-ctenarske-vyzve/bible-25175
-Kniha od veřejně známé osobnosti (ne spisovatele)
-Kniha, která je autorovou prvotinou
-Kniha od autora píšícího pod pseudonymem
---Bible, autor neznámý---
-Kniha, která má v názvu slovo kniha
-Kniha, která má jednoslovný název
---Nevylučuje se to? A za druhé tedy: kde že to?---
-Kniha od více autorů
---Na tohle je můj rozum na dovolené---
-Populárně naučná kniha
---Aha...---
-Kniha, která je starší než čtenář
---Děsivé, kdyby tady byl někdo starší. Fujky!---
Já nevím, bibli považuji za nepovedené scifi, řízlé nepovedeným fantasy, ale nakonec se ukázalo, že je to celkem komedie. Ani se ta kniha nemusí číst... ;) i ty ostatní kategorie jsou roztomilé....
Text příspěvku byl upraven 17.03.19 v 22:45
Lenka.Vílka: Tak tohle mě hodně pobavilo :-D Děkuji za příspěvek, dnes se rozhodně potřebuji zasmát. Ačkoli, není to vlastně smutné?
Mimochodem, zařazení Bible do tématu "kniha s vánoční tematikou" a "Kniha napsaná nebo inspirovaná skutečností " mi taky přišlo úsměvné :)
Text příspěvku byl upraven 18.03.19 v 08:47
LooneyCZ: ráda jsem pobavila. A přestože to je smutné (spíš trochu i to), ne k pláči. Možná je lepší, že se nemůžeme teď dostat k informaci, kdo to tam má pod jakým bodem :(
(Ale mě to dostalo, tak jsem se chtěla podělit...)
Dnes se zaměříme na To od Kinga:
-Kniha s černobílou obálkou
---Žádné vydání není černobílé během těch 20 let. Ale dlouho jsem nebyla u doktora. Třeba jsem nemocná a všechno vidím všechno barevně.---
-Kniha s oxymórem v názvu
---Na to jenom muhaha
-Kniha o vašem oblíbeném místě, zemi
-Kniha, jejíž děj se odehrává v Praze
---Tím se myslí Amerika nebo to fiktivním městě Derry cítíte jako doma, až je to vaše oblíbené místo, země. Ale když se zhulíte. A ta Praga?!---
-Kniha, podle níž byl natočen seriál
---Seriál a miniserié je něco jiného, zlatíčka :( ---
-Kniha, která má jednoslovný název
-Kniha s oxymórem v názvu
---Tři mušketýři do boje! Tohle rozesmálo stejně jako ta bible---
-Kniha od autora píšícího pod pseudonymem
---Hele, to napsal Bachman? Uf, já už skoro myslela, že King!---
To je měkčí materiál než bible :( jdu hledat něco jiného ;)
Text příspěvku byl upraven 18.03.19 v 09:31
Co se týká Bible - vřele doporučuji besedu o Bibli v podání divadla SKLEP - tam se taky o knize spoustu dozvíte
Hana - poslední kniha již nežijícího autora. Chudáka paní Mornštajnovou pohřbili zaživa.
Vilma232: tam se o bibli divák dozví víc než čtenář bible samotné :D ať do mě uhodí blesk....
Text příspěvku byl upraven 18.03.19 v 10:08
Ta analýza zařazení Bible do jednotlivých kategorií čtenářské výzvy je opravdu zajímavá – děkuji, Lenko :-)
Připomíná mi to, jak tvořivým způsobem (který by mě ani ve snu nenapadl :-) je možné nad touto knihou přemýšlet, a jak různorodě uvažující uživatele tady na DK máme – přijde mi to fascinující a je mi to sympatické.
Nejvíc zajímavé je to, že vlastně každá z těch kategorií je zvolená správně ... při určitém úhlu pohledu a troše myšlenkové kreativity :-) To je určitě dáno tím, jak je to specifická kniha, u Saturnina by tolik prostoru k hravosti nebylo :-)
Některé kategorie jsou jasné (jednoslovný název Bible má, prokazatelně je složená ze spisků různých autorů a starší než čtenář je taky), jiné ukazují, že tu máme vzdělané čtenáře (bible řecky znamená „knihy“).
Nejvíc se mě líbilo zařazení do sekce „Kniha od autora píšícího pod pseudonymem“, zde je samozřejmě nevyhnutelné to míjení mezi Lenkou a někým, kdo Bibli zná – Lenka nemůže vědět, jak postavy ze Starého zákona přemlouvali Hospodina k tomu, aby jim řekl, jaké je jeho skutečné jméno, že tam figurují různá označení atd. (třeba zde: http://www.cho.cz/clanky/Bozi-jmena.html). Takže se pak může snadno stát, že Lenka vnímá to zařazení jako totální nesmysl, přitom je to dost možná něčím smysluplným, sofistikovaným „žertem pro zasvěcené“ (podobně, jako kdybych Hrdého Budžese zařadil do kategorie „Kniha, jejíž název je v rozkazovacím způsobu“ :-))
mirektrubak: děkuji za reakci. U mě je problém jasný. Prostě se mi nejde do hlavy, jak může být autor neznámý a zároveň mít pseudonym, tedy pokud ono "neznámý" není pseudonym. V tom případě....
Nevím, zda z autora jeho jméno v knize lidé vyžebrali, nečetla jsem. Ale asi ne, když je stále neznámý :(
Asi jste pochopil, že jsem kategorie k sobě přiřadila schválně s oddělením, ne náhodně, abych ukázala, jak se zařazením vylučují :)
Ale pes je zakopaný v tom autorství. S tím mám problém už dlouho. Nějakej týpek napsal knihu, ale svoje jméno tam nedá. Ale místo toho to začne brát vážně. A napíše další knihy. Třeba korán. Nebo má moc rád dětské knihy. A leporela? A různá obrázková kousací knihy? V těch se přímo vyžívá.
Hlavně s nebrat vážně ;)
Lenka.Vílka: Díky za inspiraci a pobavení, taky jsem chvíli pátrala...
Máj od K.H.Máchy
-kniha poprvé vydaná v roce vašeho narození
--- takže tu máme někoho narozeného v roce 1836, honem volejte na ústředí Guinessovy knihy
-Kniha, která je autorovou prvotinou
-Poslední kniha (již nežijícího autora)
-Kniha od autora, který napsal více než 20 knih
--- krásný příklad tři kategorií, které se navzájem vylučují, resp. první dvě vylučují tu třetí
P.S. Je to jen vtip, nejsem žádný nerudný puntičkář, já se těmi chybkami prostě dobře bavím :)
Debata v jiném diskuzním vláknu mě inspirovala k pokračování seriálu "Co lidé všecko nevymyslí aneb Čtenářská výzva na DK".
Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ
-Kniha s číslem v názvu - a to číslo je "malý" nebo "princ"?
-Cestopis - tak určitě
-Kniha s oxymórem v názvu - protože princ přece nemůže být malý, to dá rozum
-Kniha s jménem v názvu - znám pana Malého i pana Prince, takže cajk
Harry Potter a Kámen mudrců, to se taky povedlo :-)
Text příspěvku byl upraven 06.04.19 v 22:20
Nelmal: Ano, koukla jsem na to a pobavilo rovněž ;)
Joanne Kathleen Rowling: Harry Potter a kámen mudrců
- Kniha, která byla přeložena do angličtiny - protože Rowlingová to původně napsala hadím jazykem, že ano
- Kniha autora oceněného Nobelovou cenou - myslím, že ne, Time
- Kniha od držitele Pulitzerovy ceny - ani tady to neklaplo
- Kniha pohádek - proč ne, ale některé fanoušky HP by to mohlo urazit
Vložit příspěvek