Obecně o Čtenářské výzvě 2020
DISKUZE » Čtenářská výzva 2020
Mrzí mě, že mezi účastníky čtenářské výzvy jsou podvodníci. V devatenáctém úkolu (přečíst novinku z roku 2020) osm lidí údajně přečetlo knížku Františka Niedla Já, rytíř - https://www.databazeknih.cz/knihy/rytiri-z-vresova-ja-rytir-424953 Tato knížka má přitom vyjít až v květnu. Zrovna tuhle knížku mám v plánu si pořídit a do své ČV 2020 zařadit, takže toto smutné zjištění z žebříčku "přečtených" knih mě udeřilo do očí a nemile překvapilo.
Text příspěvku byl upraven 26.01.20 v 15:31
Boby17: V detailu knihy ji má přečtenou pouze 1 čtenář. V žebříčku výzvy se, myslím, objevují i knihy, které si čtenáři plánují přečíst v rámci ČV.
Boby17: Když se podíváte na profil knihy, je v přečtených jednou, a u člověka, který má ČV nevyplněnou. Žebříčky ukazují počet zařazení včetně nepřečtených, stačí mít knihu naplánovanou k přečtení k některému bodu výzvy, v seznamu výzvy se pak obrázek zobrazuje šedivě a nepočítá se do splněných.
R.E.M. byla rychlejší. Ostatně koukám, že má knihu šedivou ve Výzvě i tazatel, jeden čtenář z žebříčku je tedy on sám.
Text příspěvku byl upraven 26.01.20 v 15:34
Díky za informaci, tak to jsem rád, že jsem se v těch podvodnících mýlil. Jsem tedy tím jedním z osmi, respektive sedmi :-)
Text příspěvku byl upraven 26.01.20 v 15:39
Rád bych věděl k čemu je dobrá taková "Čtenářská výzva"? Trošku poznávám účastníky při čtení hodnocení u knih, které jsem četl a někdy se tedy nestačím divit. Lidé evidentně čtou na základě této výzvy knihy, které je nezajímají, nemají na ně intelektuální kapacitu a pak jim nerozumějí a jsou otráveni, že museli přečíst X00 stran něčeho, co je nebavilo, bylo tam málo děje a akce, moc dlouhé věty, jednoduše nechápou proč TOHLE dostalo Bookerovu/Pullitzerovu/jinou cenu (a prostě ten Nesbo, Hartl, Brown jsou mnohem zábavnější). V poslední době si toho všímám např. u Cunninghamových Hodin nebo Barnesova Vědomí konce. Je cílem výzvy číst knihy, které byste jinak číst nechtěli? A proč? Pro mne trochu frustrující.
Crimble: proč vás to tak žere? Flustruje?
Ano, někdo to tak má. Někdo zase ne. Někdo dá do výzvy knihy, kterou hodnotí hvězdou a má splněno. Někdo hodnocení jednou hvězdou bere jako impuls, aby hledal lepší do bodu. Já mám už splněno sedm bodů. A každá z těch knih byla v plánu. A má to tak dost lidí. Vaše paušalizování není na místě. Kvůli těm, co křičí a podvádí, hazíte špatný stín na ty, co si v klidu a potichu plní výzvu a nikoho dalšího k tomu nepotřebují...
a) říká se "frustruje" a ne "flustruje"
b) já nepaušalizuju, ptám se, jaký je SMYSL čtenářské výzvy (proč někdo čte knihy, k nimž by se jinak nedostal, nezajímaly by ho)
c) už vůbec netvrdím, že někdo podvádí, kde jste to vzala? Jenom mi vadí, že někdo hodnotí knihu, kterou vůbec nechápe a vlastně ji ani nechtěl číst
Crimble: Víte, já osobně čtu skoro všechno, co mi přijde pod ruku (v rámci beletrie), a to i tehdy, když na dané dílo nemám dostatečnou intelektuální kapacitu. Jsou snad některé knihy určeny jen vyvoleným? A jak můžu dopředu posoudit knihu, kterou jsem ještě nečetla? Anotace bývají často zavádějící, na recenze jiných čtenářů se rozhodně nespoléhám. Knihy si vybírám prostě tak, že mi padnou do oka. Čímkoliv - třeba jen obálkou. Třeba momentálně čtu knihu a to jen proto, že ji napsal Truman Capote a proto, že jsme do klubu měli za úkol přečíst knihu podle skutečné události. A víte co? Podle anotace jsem se bála, že to bude nudné, nezáživné, příliš dokumentární. Ale já jsem z knížky nadšená! Kdybych si vybírala podle vašeho vzorce (tedy: čtu jen to, o čem předem vím, že mě bude bavit a zároveň na to mám dostatečný intelekt) nikdy bych se k této knize nedostala. A spoustě dalších. Každý má právo číst cokoliv a mít na to jakýkoliv názor, ne takový, jaký se od něj očekává. Já osobně si chci na každou knihu udělat názor svůj. Často se mi líbí knihy, které "většině čtenářů" (zde na DK) ne a naopak. Čtenářská výzva ale i další seznamy, jako třeba "1001 knih", mě inspirují a posouvají dopředu. Můj čtenářský vkus se mění... Není to o tom, že by mě někdo nutil číst tu a tu knihu. Já dobrovolně přijímám výzvy a čtu i to, co se ke mě jinudy nemá jak dostat. Jsem zvědavá. Zda je to opravdu tak dobré, zda je to opravdu tak špatné...
Nemyslím si, že máte právo soudit, kdo by měl číst jaké knihy a už vůbec ne na základě jejich intelektu, který jste vyvodil z jednoho či více komentářů ke knihám. Chápu, že se vás dotklo, že třeba někdo pohaněl vaši oblíbenou knihu, ale každý má právo číst naprosto cokoliv a taktéž právo mít na to jakýkoliv názor a zde ho prezentovat. Hezký den!
Text příspěvku byl upraven 29.01.20 v 08:43
Crimble:
K bodu a) když nevím, co napsat kritizuju pravopis?
K bodu b) ptáte se na smyls výzvy? Protože prostě je. A otázkou jste si odpověděl. Protože by se k nim jinak nedostal a tudíž nemůže vědět, zda by ho zajímaly.
K bodu c) psala jsem, co "nechápače" pudí na výzvě a jak to tak všeobecně je ohledně řazení knih, které nejsou pro čtenáře.
Chtěla jsem debatovat, ne pouze strojově odpovídat na vámi určený směr...
Přesto uznávám, že asi nejsem typický vzorek. Já asi výzvu beru jinak. Co se chystám číst dám do bodů a potom čtu. Ale je pravda, že mě to konečně dokopalo k četbě Simmonse, kterého bych možná odkládala do konce světa.
Text příspěvku byl upraven 29.01.20 v 09:16
JessieEx: naprostý souhlas. Doteď jsem nečetla žánr "xy" a neměla jsem to v plánu měnit. V mě komfortní zóně je fajn, nechci chodit ven! Ale chci splnit výzvu, zkusím něco jiného. Buď se mi to líbit bude nebo nebude. Je to 50/50.
Taky souhlasím s koncem příspěvku. Dost lidí se nepřinese přes fakt, že jeho zamilovanou někdo hodnotil špatně. Nebo hodnotil špatně a protože jí nepochopil. Jasně může mu to třeba dovysvětlit (já tedy když něco nepochopím, píšu to do komentáře a jsem vždy ráda, když se někdo ozve), ale zabalit do vznešených slov, že je někdo blbej, tak by to ani neměl zkusit...No nevím. To je prostě divný. Možná i sobecký.
Jasně, já nečtu kdo ví jak intelektuální literuru, ale čas od času tam něco šoupnu. Ale to že se mi kniha líbí/nelíbí není výsledek toho, zda jsem chytrá/hloupá. Tedy, tak to mám já. Respektuji, že někdo to má jinak, ale nelze to brát jako pravdu jenom proto, že použil hezká slova :/
Text příspěvku byl upraven 29.01.20 v 09:18
"ale zabalit do vznešených slov, že je někdo blbej, tak by to ani neměl zkusit...No nevím. To je prostě divný. Možná i sobecký. "
hlavně to je snobský:-)
Souhlas s JessieEx a dalšími. Řečeno slovy "klasika": Proč by si i skladník ve šroubárně nemohl přečíst Vergilia v originále?
Smyslem výzvy určitě nemá být čtení knih, které mě nebaví, ale kdo dopředu ví, že ho kniha bude bavit, že ji pochopí? Dokud ji nezačnu číst, nemůžu odhadnout, jestli je to kniha pro mě. Někdy mě holt zklame i kniha mého oblíbeného autora, každé dílo je jiné, každý čtenář je jiný.
Crimble, jestli vám tak vadí názory některých uživatelů, tak je prostě nečtěte, je to jednoduché. Asi nevím, co bylo cílem vašeho komentáře, ale prosím, neodsuzujte lidi za to, že zkritizovali knihu, kterou vy považujete za velkolepé dílo. Ne všichni skladníci ze šroubárny dokážou Vergilia ocenit. Ale nemusíte je kvůli tomu označovat za blbce. Vám ty komentáře nějak znehodnotily váš čtenářský zážitek? Pokud ano, je to smutné - tedy pro vás.
Pouštím se na tenký led, je mi to jasné, přesto...
Já si nemyslím, že "problém" by byl, že skladník ve šroubárně by si nesměl přečíst Vergilia v originále. Mimochodem, větší despekt k čtenářům/nečtenářům, čiší spíše z tohoto označení, než z příspěvku, na který tu hojně reagujete. "Problém" je, když potom komentující srovnává přečtenou knihu právě s tím svým, záměrně nechci být konkrétní. Když pak např. kritizuje knihu vzpomínek lidí, kteří prošli komunistickými kriminály, že nebyla dost dechberoucí, dost dějová, dost akční. Já bych čekala, když už tedy někdo vezme do ruky nějakou knihu, pro rozšíření svých obzorů, ještě to halasně říká, že se třeba zamyslí nad tím, čím se ona liší od toho, na co je zvyklý. Ona i ta kritika může být různá...Ale jak jsem napsala, pustila jsem se na tenký led, neb je mi jasné, že tu prostor pro někoho, kdo takříkajíc "neskáče" z výzvy, není...
Text příspěvku byl upraven 29.01.20 v 11:49
že tu prostor pro někoho, kdo takříkajíc "neskáče" z výzvy, není.. ???
a to se zase zbytečně vymezujete
zde může a taky diskutuje každý, kupodivu v tématu "čtenářská výzva" ten kdo "skáče"
OK, já se třeba někdy těším, jaký názor budou mít na tu kterou knížku jiní čtenáři a když to pak rozkliknu, přečtu si třeba toto: "Stejně jako hlavní protagonista, tak ani já jsem nic nepochopil. Úvod knihy ještě šel, ale následné babrání se v něčem, co se stalo před čtyřiceti lety mě moc neoslovilo." nebo "Kniha mě nijak zvlášť neoslovila, věrohodné myšlenky mi přišli jen u Laury, u ostatních dvou jsem měla pocit, že žena takhle neuvažuje." Asi proto jsem napsal svůj provokativní příspěvek, díky němuž jsem u některých z vás za arogantního snoba. Čtenářská výzva asi není nic pro mne, já si knihy ke čtení sháním spíš tak, že se o nich někde dočtu, nebo si prostě vezmu další knihy autora, který mne oslovil. Namátkově nikoli. Nechci vám vnucovat svoje názory a metody, ani vás jakkoli řídit, prostě mne to zajímalo, proč do toho jdete. Já jsem za poslední léta nikdy netrpěl nedostatkem knih ve frontě na přečtení, tak možná je to tím. Ty scestné komentáře u některých titulů mne na tom asi vadí nejvíce, ale na druhou stranu je fakt, že je to asi můj problém, tak se s tím prostě nějak vyrovnám. (fakt netvrdím, že účastník čtenářské výzvy = jedinec s nižší inteligencí)
Text příspěvku byl upraven 29.01.20 v 12:16
Skladník ve šroubárně byl samozřejmě myšlen v nadsázce.
Tímto se omlouvám skladníkům, šroubárnám i Vergiliovi, pokud se jich to snad dotklo.
Tam je asi rozdíl, Sieno, proč mi vás přístup nevadí. Co píšete je problém obecný a dlouhodobý. Ale vztáhnout to, že je to jenom a pouze chyba výzvy, jo je špatně...
Že kvůli výzvě div nevznikají jenom špatná hodnocení jinak dobrých knih.
Vaše příklady jsou jasným nepochopením knihy. Mě to taky naštve. Ale jenom v případě, pokud čtenář kritizuje něco, protože nezná reálie nebo zasazení. Jasně, rozčílí mě to, ale hned člověka nepovažuji za hloupého. Jenom si to nastudoval. Viz dost častý dovětek komentářů u jedné knihy, co jsem četla, že si autorka vztah v té knize něco kompenzuje nebo si jinak neumí přiznat svoje tajné touhy. Ale když se podíváte na život té autorka, je jasné, že ta už si nic nekompenzuje, protože v tom už žije. A je to celé přenesené. Ano, naštve mě, že někdo kvůli tomu dá horší hodnocení, ale nemyslím si, že je hloupý, ale jenom si něco nezjistil. A to jsou podle mě různé věci. Jasně, výsledne hodnoty jsou stejné, ale je to něco trochu jiného.
Teda, myslím :)
Crimble: ne každý jede podle seznamu, co si sestaví v lednu a z toho neuhne. Prostě to tam doházejí potom. Po dočtení. Sedí? Jo. Šup tam s tím. Co je, to je. Jasně, všude se najde pár čtenářů, co to žerou až moc, ale všichni takový nejsou. A jsem si jistá, že kdyby jste si 31.12.2020 sednul k pc se seznamem knih, které jste letos přečetl, určitě zjistíte, ze jste nějaký bod splnil. Já si z "chystám se číst" naklikala, co se hodí, zbytek zjistím za chodu nebo po přečtení. A takových je nás víc. Jsem si jistá :)
Výzva je prostě výzva. Jsou lidi (a že jich je hodně) kteří mají výzvy rádi, snaží se posouvat vlastní hranice, tvoří si drobné cíle atd. Jsou lidi, kteří to nedělají ale chápou to. A pak jsou takoví, kteří to buď nechápou (což už je možná i otázka na ten intelekt) a nebo se v tom šťourají protože neví, na co by zaměřili svou pozornost. Hledání smyslu nemá cenu, protože smysl má ta výzva pro toho, kdo se jí účastní. Kdo nechce nepochopí, kdo chce, respektuje. Člověk má v životě spoustu výzev. Já třeba každý rok na jaře držím půst od masa. Nikdo z rodiny v tom smysl nevidí. A o tom to je. Dělejme co nás baví a neryjme se ve sra***ch s prominutím.
Nelmal, tak přesně o tomto "neprostoru", jak ho nyní vymezila uživatelka JessieEx, jsem psala.
JessieEx, respektovat by bylo dobré i příspěvky, které jsou psány v rámci vlákna, které se nazývá Obecně o Čtenářské výzvě. Příspěvky, které se v žádných, cituji, sra***ch nehrabou, pouze mají jiný náhled, který slušně a korektně formulují. Ale jak píšete, kdo nechce, nepochopí...
LooneyCZ, to „Jestli vám tak vadí názory některých uživatelů, tak je prostě nečtěte, je to jednoduché,“ je dvojsečné, dá sa to použiť aj opačne. Ak vám vadia niečie názory, prečo ich čítate? A tak ako človek nemôže dopredu vedieť, či ho kniha bude baviť, nemôže vedieť ani to, či sa mu bude niečí názor páčiť.
Text příspěvku byl upraven 29.01.20 v 20:18
Siena: názory lze respektovat a zároveň s nimi nesouhlasit. Šťourání to je vždycky když se člověk stará o to, co se ho ani trochu netýká. Odpovědí na smysl výzvy tady bylo mnoho a stejně to některým nestačí, musí se v tom rýpat. Kdo nechce nepochopí... ;) Moje poslední věta byla tedy vlastně dobře míněná výzva, kterou nemusí každý přijmout. Než hledat smysl čtenářské výzvy, co takhle si přečíst nějakou knihu? I to je výzva, nedává smysl ale já ji přijímám.
To by som nesmela ani napísať rýpavý názor na knihu, s tým, že tá kniha sa ma predsa nijak netýka.
Vložit příspěvek