Postava hledá autora - pomozte jí!
Ja som za dlho nevytiahnutými knihami raz našla maličké osie hniezdo, bez dospelých, ale nejaké larvy tam boli.
Nu, dle hesla "kočky to vědí líp" za tímto pojmenováním koček bude František PON, tedy dvojice Jitka Balíharová a Oldřich Přibík.
Může mi někdo vysvělit, kdo je tady postava a kdo autor?nebo už se zažil zvyk, že postavy se otevřeně jmenujou přímo v zadání?
Text příspěvku byl upraven 15.05.16 v 16:03
Zádumčivý (tak se na první pohled jeví), dumající (neustále), uběhaný (rád běhá sám třeba po nábřeží), neposedný (nemá manželku, a tu ženu svého života donekonečna ztrácí a hledá), není rodinný typ (přitom má bratra, dokonce má i syna, možná i víc) a hlavně má skvělou partu spolupracovníků, s nimiž vyřešil už hezkou řádku kriminálních případů. Přestože pochází z Pyrenejí, žije v metropoli a často ho případy zavanou hodně daleko od domova.
woodward: v podstatě toto vlákno podporuje hledání autora k postavě, takže asi lze postavu/y i jmenovat, nebo lze hádat obě strany.
K poslední vyluštěné záhadě: Faust a Doktor jsou kočky a František PON jsou nejen autory (vysvětlení pseudonymu výše) knih o nich, ale i jejich majiteli (tedy i v reálu autory jejich jmen)...
jak v podstatě? ta hra se jmenuje postava hledá autora. a podle toho klíče má být zadání i odpověď. celou dobu to takhle funguje, tak by se toho všichni měli držet! Což znamená, že když postava někoho hledá musí být postava i autor PŘEDMĚTEM hádání. Pokud chceš vymyslet jinou hru, není nic snazšího než založit nové vlákno.
Nebudu se hádat, já jsem spokojená s hádáním obou stran a nikdy jsem se ve svých zadáních od toho neodchýlila (takže se obořuj na někoho jiného), ale sémanticky vzato by to zcela jasně mělo znít "hledá se postava a její autor", pokud chceš být tak precizní a nechceš, aby tě pak někdo štval prostým "nepochopením" záměru.
Aby mohol woodward pokojne spať, citujem z prvého príspevku: Luigi Pirandello napsal skvělou divadelní hru "Šest postav hledá autora". S využitím jeho inspirace a z pověření "sieny", která to vymyslela ale momentálně se léčí z virového onemocnění, zakládá se tady nové hádankářské vlákno, v němž se bude dle indicií, napovídání a citací výroků dané postavy hledat jednak jméno literární postavy a samozřejmě také její tvůrce - spisovatel.“
Tak nějak z výše uvedeného nevím, jak to (tu i onde) bude dál, proto nechci, aby moje pečlivě vystavěná hádanka přišla vniveč, takže ještě jednou dokola:
Zádumčivý (tak se na první pohled jeví), dumající (neustále), uběhaný (rád běhá sám třeba po nábřeží), neposedný (nemá manželku, a tu ženu svého života donekonečna ztrácí a hledá), není rodinný typ (přitom má bratra, dokonce má i syna, možná i víc) a hlavně má skvělou partu spolupracovníků, s nimiž vyřešil už hezkou řádku kriminálních případů. Přestože pochází z Pyrenejí, žije v metropoli a často ho případy zavanou hodně daleko od domova.
...hledá se jméno postavu i její autor/ka
Text příspěvku byl upraven 15.05.16 v 16:30
....já tak trochu souhlasím s woodwardem / viz dlouho neuhodnuté a nakonec prozrazené od soukroma/.....v Hádejte autora
...takže tady jenom zkusím střelit ...Komisař Adamsberg a Fred Vargas /Frédérique Audoin - Rouzeau
Text příspěvku byl upraven 15.05.16 v 18:52
Děkuji Naias že mě zastoupila a citovala můj "zakladatelský" návod na průběh hádanek v tomto vlákně. Ano, je to tak, jak jsem to tehdy napsala a jak požaduje i woodward: má se hádat i postava (její jméno, případně "druhové" označení) i její autor. Pojmenováním hledané postavy už v zadání hádanky měníte původní účel, resp. redukujete jej pouze na hledání autora, přičemž někteří to ještě vylepšují hledáním autora a názvu díla.
Možná by opravdu bylo už načase založit nové vlákno, protože nově přistoupivší hráči jen málokdy jsou ochotni se seznamovat s předchozími příspěvky.
encyklopedie: Matete mně i ostatní - "viz dlouho neuhodnuté a nakonec prozrazené od soukroma" - hádalo se v jiném vláknu (a ani ne dlouho, jen to bylo těžké, protože se odpověď nedala dohledat a odpovědět mohli jen skuteční čtenáři dané autorky, což po těch pár hodin platné hádanky nebyl asi nikdo)!
Je vidět, že i v tomhle se dělá nepořádek: v jednom vlákně se hádají autoři (tam byla moc složitá moje hádanka) a zde (jak jsem celkem rychle pochopila a nemusela jsem číst 179 stran příspěvků, stačilo sledovat desítky prvních a posledních pro seznámení) postavy a autoři (a toho se jako "nově přistoupivší hráč" držím). Návrhy o zakládání nového vlákna mohou být třeba i fajn, ale mohl by někdo srozumitelně vyjasnit, o čem to tedy vlastně bude a co (z)bude zde?
Jinak nevím, co bude vlastně zadávat encyklopedie, jehož odpověď je správná, byť neúplná - chybí křestní jméno postavy Jean-Baptiste (Adamsberg), což vyžaduje znalost série nebo hledání i mimo databázi.
soukroma - doplnil jsem Hádejte autora, ještě než jsi poslala tento příspěvek o matení
...nevím jestli je nutné si pamatovat všechna ta dvojnásobná a trojnásobná jména ...myslím, že stačí, když si člověk zapamatuje aspoň příjmení .....kdybych hledal určitě bych napsal celé jméno.
Bude se samozřejmě hádat postava a k tomu autor, jen musím něco vysmolit....a myslím, že moje hádanky jsou jasné ....
soukroma: velmi polopaticky - Hádejte autory. Tady není co vysvětlovat, hádá se jméno autora.
postava hledá autora - hádá se jméno postavy i jméno autora.
Dlouho to bylo každému jasné. Nehádáme názvy knih a není potřeba uvádět celá jména postav ani autorů - stačí se podívat zpětně do starších zadání a odpovědí. Jak jsem řekl, založit vlákno "kniha hledá autora" nebo něco podobného je velmi jednoduché. A u zavedených her by se měla dodržovat zavedená pravidla, to je totiž u každé hry dost podstatné.
...hádaný, který hledá svého stvořitele je jako obvykle alkoholik, sukničkář, rád se potuluje po nočních podnicích, muž s tvrdou pěstí, navíc tajný agent, střelec od "pánaboha" a má oblíbenou písničku "Kaktusová Líza"...jeho příběhy se odehrávají na obou stranách Atlantiku....
Že vám tady do toho vpadám nehádací poznámkou: zajímavé že zrovna takový nepřítel přísných pravidel jako ty woodwarde se pozastavuje nad drobným odchýlením od základní specifikace hádanky ;-)
já jsem odpůrce pravidel tam, kde jsou zbytečná. hra se bez pravidel neobejde. když nemáš pravidla, nedá se hrát.
a bylo tady porušení pravidel (pokud k němu vůbec došlo) tak strašlivé že stálo za ten humbuk?
Vzhledem k tomu, že ta pravidla jsou jen dvě, pak je někdo buď dodržuje nebo ne. Hra je hra.
...koukám, že hádanka zapadla, tak znovu
..hádaný, který hledá svého stvořitele je jako obvykle alkoholik, sukničkář, rád se potuluje po nočních podnicích, muž s tvrdou pěstí, navíc tajný agent, střelec od "pánaboha" a má oblíbenou písničku "Kaktusová Líza"...jeho příběhy se odehrávají na obou stranách Atlantiku....
....malá nápověda -- v jedné knize má velké problémy se slečnami, v jiném se zase "potí" v poválečné Paříži a Londýně....
Text příspěvku byl upraven 16.05.16 v 21:37
alkoholiků mezi detektivy je fakt hodně:) mám ty staré detektivky docela ráda, ale se mi motaj..
.
To je pravda, ale jenom jeden je Lemmy a a snaží se mezi dalšími autory najít svého Petera, mezi jinými mého oblíbence.
Vložit příspěvek