Postava hledá autora - pomozte jí!

DISKUZE » O autorech

Koka
Koka 13.10.2013 v 21:58

Raksa.A - díky tomu, že jsi uhodla vlastní hádanku, můžeš zadat další :) A třeba teď i nějakou identifikovatelnou osobu ....

Raksa.A
Raksa.A 14.10.2013 v 13:00

Dobře. Autor psal životopisné romány, dokonce jeden i o autorovi zde již zmíněném. Postava je pravděpodobně nejznámější advokát vůbec a podle části knihy byl natočen velmi známý film se Spencerem Tracym.

HTO
HTO 14.10.2013 v 14:25

Stone, Darrow?

Raksa.A
Raksa.A 14.10.2013 v 16:36

Jasně. A teď ty.

HTO
HTO 14.10.2013 v 16:50

Postava je král, jeho jméno v překladu znamená Ten, který pochopil prázdnotu. Známá je i z mnohadílného televizního seriálu.

Spisovatel je jedním z autorů čtyř klasických románů jedné lidnaté země.

pajonek
pajonek 14.10.2013 v 17:00

Ten, který pochopil prázdnotu - to je nějaké jméno, jak pro nějakého opičáka

Raksa.A
Raksa.A 14.10.2013 v 19:32

Můj oblíbený Sun Wu-kchung našel Wu Čcheng-ena.

HTO
HTO 14.10.2013 v 23:31

Přesně tak. Doteď jsem měl na sobě psy, pročež potvrzuji až teď. Jste na řadě.

Raksa.A
Raksa.A 15.10.2013 v 13:03

Autor napsal pravděpodobně nejlepší román o největším vúdci povstání otroků ve starověku. To bylo moc jednoduché, takže si vybereme hrdinu z jediné jeho dětské knížky, který je na tom stejně jako já - vzhledem k národnostnímu původu.

"Já žádný nemám," řekl x, když přišel na řadu, a tím začalo první kolo mezi xy a paní učitelkou.
"Každý má nějaký národnostní původ," pravila paní učitelka přísně. Tím ovšem myslela každého ve třídě kromě sebe, neboť lidem jako paní učitelka nikdy ani ve snu nenapadne, že by mohli nějaký národnostní původ mít. "Odkud pocházejí tví rodiče?"
"Tatínek je z Brooklynu," řekl x, což paní učitelka musela považovat za odpověď spíše vzdorovitou než informativní. "Maminka je ze státu Washington. Jmenovala se za svobodna MacTavishová, ale její matka byla napůl Indíánka a napůl Švédka. Její otec byl Skot, jenže jeho matka byla z Haiti. A moje babička, myslím tatínkovu maminku, je Italka a já se jmenuji x po jejím otci, jenže to byl Francouz z Marseille, ale jeho matka a otec byli Italové, a pak teprve přišli do Marseille - tam se totiž stěhuje spousta Italů, jenže jeho otec byl napůl Němec -"
"Čí otec?" zvolala paní učitelka.
"Jeho dědečka," odpověděl x, tak rychle, až se zajíkl. "A můj tatínek je Žid, vlastně jeho otec byl Žid, ale moje babička ta ne, ta byla trochu Francouzka, trochu Němka a trochu Italka, ale můj dědeček byl napůl Rus a napůl Litevec, jenže byl taky Žid, a ten Litevec si vzal tu Polku - nu a tak já ho nemám."
"Koho že nemáš?" zašeptala paní učitelka a v tu chvíli se jí zmocnil pocit, jako by se rovná podlaha třídy začala pod nohama proměňovat v písek a chtěla ji pohltit.
"Národnostní původ," vysvětloval x. "Až na to, že tatínek přišel v roce 1912 z Brooklynu."

Text příspěvku byl upraven 15.10.13 v 13:03

Koka
Koka 15.10.2013 v 13:13

Tipuji, že je to Tony, jehož autorem je Howard Fast.

Raksa.A
Raksa.A 15.10.2013 v 13:30

Jasně - jsi na řadě.

Koka
Koka 15.10.2013 v 13:39

Náš neznámý:
- je příslušníkem věhlasného mnišského řádu,
- má nadstandardně vyvinuté deduktivní schopnosti,
- jeho původ připomíná jednoho významného anglického tiskaře a ještě významnějšího anglického literárního psa.

siena
siena 15.10.2013 v 13:57

Františkánský mnich Vilém z Baskervillu vypátral U. Eca?

Jen nevím kdo je tím tiskařem? Prosím, rozšiř mé chabé znalosti...

Koka
Koka 15.10.2013 v 14:01

Kdo je hledaná postava, už díky Sieně víme. A kdo byl John Baskerville, to jsem se dočetla na síti a přišlo mi vhodné to pro milovníky knih a tisků připomenout:

John Baskerville byl anglický typograf a tiskař. Stal se nejen reformátorem anglické typografie, ale podstatně ovlivnil vývoj světového knihtisku směrem k jeho nejvyspělejším formám.

Raksa.A
Raksa.A 15.10.2013 v 14:04

A taky jeden druh písma se tak jmenuje.

Koka
Koka 15.10.2013 v 14:05

Ano - tvůrcem toho druhu písma byl právě on a po něm je pojmenováno.

siena
siena 15.10.2013 v 14:31

Díky, jeho psí jmenovec je bohužel známější...ovšem, jen doteď!

Další hledající vůbec nedosahuje morálních kvalit učenného mnicha, naopak koncentruje v sobě to horší z nás:
- fantasta, dobrodruh, lhář
- mladý a nezodpovědný floutek, který zničí život nevinné dívce a upustí ji
- přesto s ním autor neztrácí trpělivost a v podobě jedné čisté duše se pokusí zachránit
- a to celé je zasazeno do světa severské mytologie
- v hledání by mohl pomoci i autor nádherné orchestrární skladby, pojmenované po hlavním hrdinovi stejnomenné divadelní hry

siena
siena 15.10.2013 v 18:32

Tak jsem naší postavu nechala zabloudit v norských fjordech a nejspíš budu muset vyslat na pomoc kromě trollů i samotnou Solveig...

Koka
Koka 15.10.2013 v 18:34

Sieno, jistě chápeš, že to nemohu uhodnout, ale Solveigina (nebo Solveižina ?) píseň lásky jeopravdu úžasná hudba.

Text příspěvku byl upraven 15.10.13 v 18:34

siena
siena 15.10.2013 v 18:42

Tak náš hrdina není žádný svatoušek, ale myslíš, že ho opravdu už nemůžeš vysvobodit? :)

Že je, viď? Sami Norové ji považují za národní píseň...

Koka
Koka 15.10.2013 v 18:44

Ne, opravdu ho nemohu prozradit, jsem už zavrtaná v tolika diskusních vláknech, až jsem se sama vyděsila, když jsem právě zjistila, že mám tady tolik neuhodnutých ukázek.

siena
siena 15.10.2013 v 18:46

žádný troškař?

Dudu
Dudu 15.10.2013 v 19:08

Peer Gynt by mohl hledat H. Ibsena.

siena
siena 15.10.2013 v 19:26

Výborně, Dudu, postava díky tobě nalezena...

Dudu
Dudu 15.10.2013 v 19:46

Nalezena hlavně díky dobré nápovědě. Za chvíli přikluše další sirotek.

Vložit příspěvek