Postava hledá autora - pomozte jí!
jasně že jo. humor není bláznovství, to si jen některý blázni myslej, že když někdo dělá legraci, musí bejt cvok.
Tím, že zadavatel hádanky předeslal, že to bude "z naší zahrádky", přečetla jsem to tak, že jde o postavu české provenience. No a v ní jsem žádného jiného jmenovce mytologického božství nenašla. Což ovšem neznačí, že někdo takový není.
A pokud jde o Saturninovu racionalitu - tu si mimořádně cením, neboť i v situacích, kdy u jiných psotav převládly emoce, on zachovával zvláštní až "nečeský" chlad a působil na mě jako česká varianta slavného britského Jeevese.
Uvidíme, až to Hun rozetne.
Taky mne napadl Saturnin, ale říkala jsem si, že ryze racionální není, v tomhle jsem za jedno s reader.007. Tak uvidíme :-).
Stručné hádanky s nějakou zajímavou pointou mě taky baví víc než jen popsání děje knihy. Leč nevýhodou takových hádanek bývá to, že mají více možných řešení. :-)
Saturnin to žel není, ač by to možná také sedělo. Ta "racionalita" je zde však zcela klíčová. Dá se říct, že je samou podstatou bytí této postavy.
No prosím, na toho jsem si taky nevzpomněl. Ale Herkules byl spíš polobůh, že?
Postava i kniha jsou vám asi nepoměrně méně známé než Saturnin a Poirot. Zato autor patří mezi nejslavnější autory 20. století, ve svém žánru bude asi jednička. Možná vám napoví drobná zajímavost: Kniha má tři oddíly, přičemž každý má vlastní název. A když ty názvy položíte za sebe, zjistíte, že dávají dohromady větu, která vlastně vystihuje poselství díla.
Dobrá, tak abychom to už neprotahovali: Když jsem napsal, že racionalita není výrazným rysem, ale samotnou podstatou bytí této postavy, je zřejmé, že se nebude jednat o člověka. Hledáme tedy v žánru sci-fi a to u zřejmě největšího klasika tohoto žánru...
Ještě jinak. Postava je součástí partnerské trojice, v níž každý účastník zajišťuje jinou „složku“. Kromě složky racionální (postava, kterou hledáme) je tam ještě složka citová a rodičovská.
hm, to je asimov , ani sami bohové, jenže si nepamatuju, jak se ti trojjediní mimozemšťani jmenujou. kdo to ví, ten to uhádne.
Ale nečetla jsem, jen díky woodwardově nahrávce mi to vyplivla anglická wiki. Řekla bych, že pokud je to správně, měl by další hádanku dávat woodward.
Aha, tak to neznám, sci-fi období jsem ostatně měla už hodně dávno.
Těším se na další hádanku, jsem tu teprve druhý den a jsem nadšená.
Je to skutečně racionál Odin, který tvoří trojlístek ještě s emocionálou Duou a parentálem Trittem. Jednotlivé oddíly skvělého Asimovova románu „Ani sami bohové“ se jmenují:
Proti hlouposti...
... ani sami bohové...
... nic nezmohou?
Hun: Nedala bych to bez Woodwarda, takže navrhuji, aby dalším zadavatelem byl on.
Tak já děkuji a hned se toho ujmu, ať nezdržuji :-).
Autora/autorku hledá antihrdina, jeden z největších hnusáků, o kterých jsem kdy četla. Jedná se o postavu vedlejší, ale významnou, která hlavní hrdinku děsí už od malička. Je to velmi nepříjemný člověk, nezdráhala bych se použít označení zrůda, což akcentuje především v tíživé dějinné době, v níž se příběh odehrává (období druhé republiky, protektorát). Oproti televiznímu zpracování, kde nakonec padouch zaslouženě zemře, se v knize bezprostředně po válce s hrdinkou opět setkává, ta ho pomůže usvědčit, takže končí ve vězení za své válečné zločiny.
Protože si nevybavuji, že by byl kdy jmenován celým jménem, a momentálně nemohu v knize dohledat, stačí u hádaného udat jméno křestní. A samozřejmě plné jméno autora / autorky.
Tak rozhodně hledáme Věru Sládkovou, ale toho antihrdinu budu muset ještě dopátrat...
Takže Sepp...
Text příspěvku byl upraven 05.10.16 v 20:40
reader.007: Pokud koukáš jen na netu a ne do knížky, stačí si vygooglit to televizní zpracování :-).
Já si pamatovala seriálový moment, kdy (již dospělou) hrdinku náš "neznámý" znenáhla osloví, ale jméno bych bez tetičky wiki nedala. Z toho seriálu znám pramálo, o knize vím jen že existuje.
Vložit příspěvek