Postava hledá autora - pomozte jí!
Ano, hádaný byl holičský výrostek Sepp, henleinovec a hnusák jaksepatří. Můžeš zadávat.
Tak zůstaneme u řemesla:
jiný absolvent výše zmíněné profese, ovšem svého času v natolik zoufalé situaci, že se pokusil "řešit" ji sebevraždou na opravdu hodně nehostinném místě, hledá svého autora.
Max Schulz hledá Edgara Hilsenratha? Nečetla jsem, ale hlavní hrdina je nácek i holič :-).
Ne ne, v době ve které se nyní pohybujeme, ještě náckové ani kačery netahali. A navíc jsme i na špatném kontinentě.
Text příspěvku byl upraven 06.10.16 v 12:56
Já nevím, už jsem to zkoušela i přes filmy - nejblíž to byl americký holič, ale zabiják (nikoli sebevražedník) na Aljašce, ale ani tak o knižním podkladu nikde nic... Nápovědu, prosím.
No Aljaška jeho působištěm opravdu není, i když je to o něco blíž, ne snad podnebím, ale minimálně (zhruba) stranou polokoule.
Suchou nohou byste ovšem nedošli, v pralesích Amazonky bývá poněkud vlhko. A tam také našeho nešťastného "Figara" jeho budoucí přátelé objevili škubati sebou na lijáně...
Teď už byla jenom dřina nalistovat správnou kapitolu! Fragoso hledá Julese Verna. Ale kdybys nenapsala to kouzelné slovo "Amazonka", vůbec bych si na něj nevzpomněl. :)
Však už jsem víc napovídat nemohla. Ale stejně se styď, kdybychom zrovna včera Vernea neprobírali... ;-)
no jo, když já tu amazonku zas tak mockrát nečet a na tuhle figuru jsem fakt úplně zapomněl. ale je to dobře zvolená postava, sice vedlejší, ale nakonec vlastně nejdůležitější. Nojo, ale já mám babu a nic mě nenapadá. Musím to promyslet.
Autora hledá velký umělec, jemuž autor vložil do úst tato slova:
Nejde o to vnutit hmotě vlastní vůli - vybouřit v ní své myšlenky a své vášně - ne, rozhodně ne, jde o cosi daleko těžšího a drahocennějšího - ponechat jí její život - objevit jeho záhadu - ukázat na ni - hmota chce být živa po svém - nerušte ji v tom - ukažte pouze na její tajemství - v tom je velké umění - hleďte, světlo! Dlouho pokládali barvu za nejtvárnější princip - ne bylo třeba objevit, že důležitější je světlo, tajemství světla, před nímž se musí barva vzdát své hmotné podstaty a podřídit se - nechte žít světlo, nevnucujte svou vůli ani jemu, ani barvě, největším uměním je vyslovit pouze to, co věc chce vyslovit sama-"
Zkusim Karel Schulz Kámen a bolest, první, co mě napadlo: hmota=sochař+ světlo=malíř, dohromady Michelangelo hledá Karla Schulze.
trefa, Koka má babu. Je to skoro na konci románu, když Leonardo navštíví Michelangela, a nabízí mu smír, ale Michelangelo je zarputilej, protože mu to Leonardovo rozumářství a věčné bádání o podstatě věcí připadá bezbožné. Škoda, že se už nikdy nedozvíme, jak by o Leonardovi smýšlel třeba ve třetím díle.
Sehnala jsem si tento román v origináli, tj. v češtině, a vyčkávám na nejbližší týdenní virózu, abych si jej znovu po dlouhých letech nerušeně ne jenom přečetla, ale vychutnala.
Nová hádanka:
Hledáme pohledného, vždy usměvavého a mimořádně zdvořilého člověka, po němž je veliká sháňka, on je však nepolapitelný. Jeho zjev a vystupování jsou v prudkém rozporu s jeho "aktivitami".
Text příspěvku byl upraven 06.10.16 v 21:09
Takhle rychle mě jen napadá, že hledáme věrného přítele slavné postavy, kterému se záměna stane osudná, a ten zase hledá svou autorku.
Text příspěvku byl upraven 06.10.16 v 21:38
V návaznosti na jednu ze starších hádanek mne napadl Patrokles, který by nehledal Homéra, ale Colleen MacCulloughovou.
Text příspěvku byl upraven 06.10.16 v 21:45
Dnes nám to jde jak na běžícím pásu. Je to tak. Kdo to bude dál?
Než jsem to dopsala, objevil se tu další tip. Tatjana má pravdu.
Text příspěvku byl upraven 06.10.16 v 21:49
Woodward: Shenandoah psala, že hledá autorku :-).
Shenandoah: Takže kdo má babu? :-o
Text příspěvku byl upraven 06.10.16 v 21:48
já jsem odpovídal na předchozí hádanku od Koky, ale nějak se to tam vložilo pozdě
Mně to zas někdy píše rychleji než myslí, tak jsem nevěděla, jak to vlastně je + k tomu už se u mne projevuje spánková deprivace :-).
Takže dám něco jednoduchého, co rychle rozetnete, abych mohla jít spát:
Svoji autorku hledají dvě sestry. Rodiče odmítli vyhovět jejich přání, takže když jim nebylo po vůli, začaly se dívky chovat velmi nadutě. Nakonec se ale napravily, přestaly být snoby a navrch získaly mnoho dobrých kamarádek.
Vložit příspěvek