Postava hledá autora - pomozte jí!
Není to Smrť? :-) (autor Terry Pratchett)
Text příspěvku byl upraven 24.10.16 v 17:10
No podle internetu je jako smrt doktor Havel z jedné Kunderovy povídky ve Směšných láskách, ale nemohu posoudit, nečetl jsem. :-)
Smrti se nebojím, smrt není zlá
Smrt je jen kus života těžkého
Co strašné je, co zlé je
To umírání je
Tohles měl na mysli, Woodwarde? :-)
ne tak docela. voldemort je zlej, do sebe zahleděnej, chce vládnout. Smrt nemá vůli ani ambice, nemůže bejt zlá.
Hun to uhodl, resp. našel.
"Doktor Havel je jako smrt. Bere všechno."
Jen upřesním, že existuje více verzí knihy Směšné lásky. Ve verzi vydané Atlantisem jsou s doktorem Havlem dvě povídky, Symposion (z které je citace) a Doktor Havel po dvaceti letech.
Hun je na řadě.
Díky, zajímavá hádanka.
Teď zkusme tohle: Která literární postava je chvíli imaginární a chvíli skutečná?
He, to je legrace, já tušil, že někdo tipne Šklíbu. Ale ta je pouze chvílemi viditelná a chvílemi ne.
Já se ptám na postavu, která je pouze symbolem, ale na čas se stává fyzickou entitou v hmotném světě. Jo a je velmi známá.
Napadl mě Owen Meany od Johna Irvinga, což byl vlastně Ježíš, jestli jsem to správně pochopila, jako že jistá si tím úplně nejsem.
A co takhle nějaký džin, ale pochybuju, že by hledal neznámého autora?
To by se totiž nikdy nenašel...
Gaunt ne. Hledaná postava není jednou hmotná a jednou nehmotná. Tentokrát to fakt není jako s tím Rupertem Brookem. Tohoto autora a tuto postavu znáte všichni naprosto stoprocentně.
Tak Harry Potter hledá Joan K. Rowling
( stačí, když si nasadí plášť neviditelnosti)
hm, není jednou hmotná a jednou nehmotná... to znamená, že když se z fyzické entity stane znovu symbolem, existuje už zase jen jako symbol? Nehledá třeba Aslan C.S.Lewise?
He, no tak s tím Aslanem ses vlastně hodně přiblížil. Ne žánrem ani autorem, to vůbec. Ale z jisté zajímavé stránky jsi vlastně těsně, těsně vedle. :-)
Vložit příspěvek