Postava hledá autora - pomozte jí!
No hádanka by seděla na Ibn Fadlána od M. Crichtona, ale to zase určitě není jedna z nej postav jednoho z nej autorů...
Tápete, tak hodně poodhalím:
Bylo jich dvanáct, rozhněvaných, ale pouze a jedině třináctý, který k nim nepatřil, o všem budoucím rozhodl.
Pořád nic?
- postava je fiktivní
- pro čtenářstvo věčná (jinak absolutně bude zanedlouho stoletá)
- aktivně působí ve dvacítce románech (pokud dobře počítám)
- popsaná kniha patří bezesporu k nejlepším v žánru (proto také zdejší obliba),
přestože striktně vzato nekončí tak, jak by v daném žánru podle pravidel měla (hledaná postava se, pokud vím, nikdy jindy podobně nezachovala)
Dobře, když bylo neodolatelné hádání, tak já neodolám zadávání - a bude to ještě jednodušší:
Nejpopulárnější chlupatý výtečník (skutečná postava).
Ne, ten výtečník je skutečný "přítel" rodiny skvěle literárně ztvárněný spisovatelkou, která se věnuje více jiným, i napínavým žánrům.
shenandoah: Dášeňka byla hravé štěně, jak má být, na rozdíl od nezvedeného hledaného rošťáka...
Text příspěvku byl upraven 09.01.17 v 18:20
Taky mě napadl Robin. Jenže Robin byl totálně vymyšlený. Navíc je populární jen v ČR...
Soukroma má asi přesnější informace než já. Co já vím, knihy Zdeny Frýbové jsou unikátní právě tím, že její skutečný život neměl s tím románovým naprosto nic společného. Prý si do knih projektovala své představy toho, jak by měla rodina fungovat, nic z toho ale neměla. Měl jsem za to, že nějakého foxe sice možná někdy měla, ale obsah obou knih o Robinovi je čirá fikce od začátku do konce. Nebo ne?
Hun: Našla jsem rozhovor se Zdenou Frýbovou, kde říká, že na rozdíl od lidských hrdinů jejích románů je Robin skutečná postava. Takového psa by totiž nikdo nevymyslel! https://www.nadacerobin.cz/inpage/rozhovor-se-zdenou-frybovou/
To woodward, k otázce na chlupatého výtečníka: gorila Moja je nesmírně populární. Je to první gorila, která se narodila v ČR v r. 2004 v pražské zoo. Zhruba od roku 2005 běžel pořad Odhalení, kdy do pavilonu goril byly instalovány kamery a podle "velkých" vzorů pořadů typu Big Brother bylo možno sledovat život gorilí skupiny on line. Gorily tak získaly doslova a do písmene tisíce fanoušků a hlavně fanynek, které oplakaly odchod Moji v r.2011 do Španělska, do Cabárcena. O tom, že Moja byla skutečně celebrita svědčí fakt, že pro její přepravu byl vypraven letecký speciál. Dodnes za Mojou jezdí desítky fanoušků, včetně jejího chovatele Marka Ždánského (zde na DK - kniha Gorilí táta). média věnovala Moje vždy značnou pozornost, naposled v r. 2013, kdy Moja porodila první mládě, samičku Duni.
Dalo by se napsat ještě hodně, ale ať úplně nezahltím toto vlákno.
Autora hledá dívka, jejíž kamarád tvrdí, že dobré jídlo jde rovnou do ledvin.
Tak to vím naprosto přesně ;-), protože se to doma u nás často opakuje: je to z Káji Maříka , takže kamarádka by měla být Zdenka Rédlová - autor/ka Felix Háj/Marie Černá.
Teď něco úplně jiného, nového: dáma v důchodu, která musí tajit pro dobro své i svého okolí některé věci z pracovního života, se z vlastního rozhodnutí pustí (už bez oficiálního pověření) na nebezpečnou cestu za pravdou o zločinci "pracujícím" na slavné americké silniční trase a jeho zločinech, které se jí hodně dotýkají. Tato dáma má zkušenosti, stále slušnou fyzičku (v arizonském horku se hodí dvojnásob), bystrou mysl, dva mopsy a skvělého manžela (ty zmiňuji nakonec, protože hrdinka je z dobrých důvodů chce udržet úplně stranou). Pro trefnou hlášku nejde daleko, však má také přezdívku z dřívějška evokující zbraně dikobraza. Její příjmení jakoby si autorka vypůjčila od jednoho z protagonistů královny detektivek.
Autorka (s příznačným jménem připomínajícím mistra) sama promítla do postavy něco ze sebe. U nás vyšla před pár lety první detektivka s touto hlavní hrdinkou (s velmi silnými příkazy v názvu) a za pár týdnů vyjde druhá.
Postava má nejen stejné příjmení jako jeden z protagonistů královny detektivek, ale i známé doktorky. A křestní jméno zase sdílí s BB, ovšem v podivném psaném tvaru.
Co já všechno nenajdu, s tak skvělými nápovědami. :)
Brigid Quinnová hledá Becky Masterman.
Ještě mít tak čas všechno, co uhodnu, taky přečíst. :(
Vložit příspěvek