Postava hledá autora - pomozte jí!
Jé, ten mě napadl okamžitě, ale pak jsem si řekla, že na soukromou by to bylo moc lehké. :)
Teď budu trochu off topic, protože jsem se sem dostala až večer, snad mi odpustíte - Ronju jsem měla v záloze jako hádanku už dlouho, knížku miluju. A v plánu mám pustit doma chlapečkovi film, ať mu trochu spadne hřebínek, já se svého času bála dojít si kvůli harpyjím na nočník :-).
Je to Ralph de Bricassart z Ptáků v trní (Isserley - Amara jsme tu už měli, tak teď to opravdu bylo jednodušší ;-)
předávám shenandoah
Talentovaný mladík, plynně mluvící esperantem a i se svou sestrou vlivem okolností oddělený od rodičů, si domluví schůzku s dívkou v daleké budoucnosti. Osud a historické události mu to však nedovolí. Zemře jako spousta lidí z jeho národa.
Mladík a jeho kamarádi z "jedničky" vydávají časopis. Samozřejmě potajmu.
Na "jedničce" s ním bydlel i nedávno medializovaný příbuzný jednoho našeho ministra.
Tak medializovaného příbuzného našeho ministra bych věděla, teda předpokládám, pak je jasný i národ a způsob smrti. Mám i toho mladíka, mluvícího esperantem, měl by to být Petr Ginz.
Text příspěvku byl upraven 13.01.17 v 21:59
Autorku? Monografii o Petrovi napsal muž, František Tichý. Tak nevím :-( Pak mě napadá jen Chava Pressburger...
Autorka píše sérii, ve které její hrdinka cestuje časem. Terezín je jednou ze zastávek.
Aha! Veronika Válková (nakoukla jsem do tvých knih :-D). A ta série vypadá zajímavě!
Gratuluji. Jsi v cíli.
Já četla jen Terezínské ghetto, ale můžu s klidem doporučit.
Jinak i sám Petr Ginz napsal knihu, je i tady na Databázi.
Tak teď budou hledat autora postavy rovnou dvě. Zemřely společně a dost neobvykle - spadl na ně kostel.
Jinak předchozí hádanka, tedy hledání správné odpovědi, bylo hodně podnětné. Díky, shenandoah!
Ještě poznámka: autorka má k celé sérii výborné internetové stránky, kde se dají najít informace o postavách nebo související knižní tituly.
A kostel spadl na Petra a Lucii v knize od Romaina Rollanda.
Text příspěvku byl upraven 13.01.17 v 23:06
Ženská hrdinka hledá svou autorku. Jedná se o skutečnou historickou postavu, která při námořním neštěstí přišla o bratra, otec zemřel na přejedení. Ona pak v občanské válce hájila svůj dědický nárok, nejprve pro sebe, později pro svého syna.
Hrdinku bych možná věděla. Tipuji královnu Maud, čili Matyldu. Její bratr se utopil a Jindřich I. opravdu zemřel na otravu jídlem, když se přejedl. A o trůn bojovala se Štěpánem.
Ale autorů může být asi hodně. Já o ní četla v knize A všichni svatí spali od S. Penmanové, ale určitě se objevila i v některé knize od J. Plaidy a dalších autorů.
Text příspěvku byl upraven 14.01.17 v 01:34
asi to skutečně bude Matylda. Vyskytuje se též v některých případech bratra Cadfaela, takže by hledala Edith Pargeterovou, alias Ellis Petersovou.
Tak denib to trefila naprosto přesně. Matylda (Maud) našla S. K. Penman.
Předávám štafetu.
Text příspěvku byl upraven 14.01.17 v 08:45
Po ránu něco lehoučkého, abychom se rozehřáli. Hledáme postavu, která vystupuje hned v několika knihách svého autora. Autor nikdy nezamýšlel, že by se tento muž stal hlavním hrdinou, ale čtenáři ho tak začali vnímat :-)
Postava je v prvních knihách svobodná, ale později se ožení s velmi krásnou ženou s určitým typem zdravotního postižení a mají spolu skvělá dvojčata. Dělá velmi užitečnou práci, při které jde někdy o život.
Vložit příspěvek