Postava hledá autora - pomozte jí!

DISKUZE » O autorech

biki
biki 22.08.2017 v 21:31

Nehledá náhodou Planchet pana Dumase staršího?

woodward
woodward 22.08.2017 v 21:56

našel ho. je to tvoje.

biki
biki 23.08.2017 v 22:41

Dnešek byl poněkud hektický, ale aspoň se mi podařilo vymyslet hádanku:

Autora hledá skutečná historická postava. V knize, která je součástí rozsáhlého díla a v níž ji autor uvádí do děje, není hlavní postavou. Setkáváme se s ní jako s velmi mladou dívkou, do které je zamilovaný nemanželský syn jednoho z hlavních hrdinů celého rozsáhlého díla. Dotyčná dívka ovšem jeho lásku neopětuje, zato se jí podaří aspoň na pár let získat přízeň jednoho z největších panovníků té doby.

biki
biki 24.08.2017 v 15:59

Zatím nic, tak napovím a zopakuji vodítka.
Znovu zdůrazňuji, že dívka, která hledá autora, je skutečná historická postava. I v oslnivé etapě svého života jako milenky onoho panovníka byla pro svou nesmělou povahu stíhána posměchem a opovržením ze strany okolí. Porodila čtyři děti, z nichž pouze jedna dcera se dožila dospělosti. Zhruba po 7 letech ji v její roli nahradila podstatně ambicióznější žena.
V románu hledaného autora, je do ní zamilovaný nemanželský syn jednoho z hlavních hrdinů, dokonce se nakonec pro neopětovanou lásku nechá zabít v bitvě.

biki
biki 25.08.2017 v 00:24

Další nápověda: I když dívka, která hledá svého autora, není zdaleka hlavní postavou v jeho románu, přesto je její postava opravdu, ale opravdu hodně známá. Je to díky tomu, že se jako nevinná sedmnáctiletá dívka nechala oslnit září majestátu svého panovníka.

Tato poslední, poněkud pompézně vyznívající věta už teda musí opravdu trknout.

Litocha
Litocha 25.08.2017 v 00:49

Bude to Louise de la Vallière a Alexandre Dumas st.

biki
biki 25.08.2017 v 08:48

Ano, je to ona.
Pro úplnost - muž, který byl do ní zamilovaný, byl nemanželský syn Athose vikomt Raoul de Bragelonne - Tři mušketýři po dvaceti ... a ještě po deseti letech.

jsi na podání.

Litocha
Litocha 25.08.2017 v 15:16

Kdopak takto hovoří o svém osudu?
"Byla jsem v posteli a spala hlubokým spánkem, když se nebi zlíbilo poslat do našeho krásného xxx zámku Bulhary; zabili mého otce a mého bratra a rozsekali mou matku na kusy. Jeden velký Bulhar, vysoký šest stop, vida, že jsem při této podívané omdlela, začal mě znásilňovat; to mě přivedlo k vědomí, nabyla jsem zase smyslů, křičela jsem, zmítala jsem sebou, kousala jsem, škrábala, chtěla jsem vydrápat onomu velkému Bulharovi oči nevědouc, že všechno, co se děje v zámku mého otce, je docela obvyklé. Ten surovec mě bodl nožem do levého boku a mám po tom ještě památku."

Text příspěvku byl upraven 25.08.17 v 15:17

soukroma
soukroma 25.08.2017 v 16:00

Kunigunda - Voltaire (a při té příležitosti zjišťuji, že si Candida dobře nepamatuji...)

Litocha
Litocha 25.08.2017 v 16:10

Tak, předávám.

soukroma
soukroma 25.08.2017 v 19:03

Velký spisovatel se v jedné své básni pocitově (kupodivu) téměř ztotožnil s velkým vládcem a bojovníkem (skutečnou historickou postavou) z naprosto jiné doby a jiné kultury.

soukroma
soukroma 25.08.2017 v 22:55

Život skutečného imperiálního vládce ze 14,.století je v básni hodně vzdálen realitě, ale zejména opomíjená mladická láska k prosté dívčině, na kterou na smrtelné posteli imperátor vzpomíná jako zaprodanou za vlastní moc, rezonuje podobnou vzpomínku autora na krásnou a velmi skutečnou Adu.

soukroma
soukroma 26.08.2017 v 18:21

Vládci, kterého hledáte, bylo věnováno v průběhu posledních staletí hodně románů, divadelních her i oper.
Báseň hledaného autora byla jedna z jeho prvních vydaných, ještě pod "přezdívkou" Bostoňan.

soukroma
soukroma 26.08.2017 v 21:58

Ano, je to Tamerlán a stejnojmenná báseň Poeova. Mohu s potěšením předat.

soukroma
soukroma 27.08.2017 v 11:28

VlKa chce, abychom tu knihu přečetli
Ta přede mnou
od: J. P. Delaney
- ale protože už budeme vědět, skoro všechno z obsahu předem, snada padne vniveč ;-)))
Emma asi byla ta chudinka před Jane, kteráž to asi podle anotace mohla zvládnout.

soukroma
soukroma 27.08.2017 v 11:57

Jako policista už vyšetřoval kdejaký děsivý případ, ale asi nejděsivější pro něj bylo vyšetřovat ve školním zařízení, které navštěvovala jeho dcera.

Hun
Hun 27.08.2017 v 14:39

Zkusím: Harry Bosch hledá Michaela Connellyho?

soukroma
soukroma 27.08.2017 v 16:45

Ne, autor je náš a titul díla znají i diváci filmoví/televizní..., tudíž i roztomilé jméno policisty.

Hun
Hun 27.08.2017 v 17:05

Z našich znám se vtipným jménem jen kriminálního radu Vacátka, ale netuším, jestli někdy vyšetřoval popsaný případ...

woodward
woodward 27.08.2017 v 17:48

Není to poručík Borůvka, hledající Josefa Škvoreckého?

soukroma
soukroma 27.08.2017 v 18:48

Je to Zločin v dívčí škole, takže poručík Josef Borůvka.

woodward
woodward 27.08.2017 v 18:59

Autora hledá mladík, který dostal křestní jméno (mužský tvar) po staré paní, která kdysi pojmenovala jeho otce, ale není jeho babičkou.

Litocha
Litocha 27.08.2017 v 20:09

A já měla za to, že Borůvka tehdy vyšetřoval ve škole, kde sám učil a kterou navštěvovala budoucí paní Borůvková.

woodward
woodward 27.08.2017 v 22:26

koukám, že je ta hádanka nějak zapadlá, radši ji posunu dopředu.

Autora hledá mladík, který dostal křestní jméno (mužský tvar) po staré paní, která kdysi pojmenovala jeho otce, ale není jeho babičkou.

woodward
woodward 27.08.2017 v 23:22

Žádnej bratr. Ta paní se o jeho otce starala jako o sirotka a dala mu i jméno. A když se tenhle náš mladej narodil, jeho tatík se rozhodl dát mu jméno po ní. Tedy mužskou verzi jejího křestního jména.

Vložit příspěvek