Postava hledá autora - pomozte jí!
Takové degradující uhodnutí ("nebo jak se jmenoval") jsme tady tuším ještě neměli. Všechno je jednou poprvé.
Nuže: jmenoval se Enrico Bottoni.
Předávám.
Já na té knize vyrůstal, mám ji rád, ale holt už je to dávno, no. :-)
Napověděl mi až ten "směr jih".
Autora hledá černošská dívka, které je jedenáct let. Má velmi smutný osud. Všichni o ní říkají, že je ošklivá a posmívají se jí. Příběh se odehrává ve čtyřicátých letech.
Hledáme tajemnou bytost, která obchází kolem hlavního hrdiny a je připravená se na něj vrhnout jako na kořist. Je postavou titulní v povídce klasika psychologického žánru s prvky hororu, v níž mistrně předložil čtenáři deníkovou formou, jak se citlivý jedinec postupně propadá do hlubin šílenství - nakonec za vydatné "pomoci" hledané postavy - a nemůže skončit jinak než smrtí vlastní rukou.
Titulní postava, tajemná bytost, nemá vlastní jméno (hrdina tak o ní ale hovoří jako o živoucí bytosti) - spíš se jedná o novotvar, něco ve smyslu "outsider". Posloužila za inspiraci mnoha dalším autorům včetně Lovecrafta.
Autor (romanopisec a ještě lepší povídkář - vše zvládl během pouhých 10 let tvorby) jakoby v této povídce předvídal svoji budoucnost: za pět let po jejím vydání se pokusil o sebevraždu a do konce života byl v ústavu pro choromyslné.
Text příspěvku byl upraven 22.09.17 v 16:34
A to je taky správná odpověď: Horla je právě ta tajemná bytost, kterou v záchvatech šílenství hrdina povídky vídá a píše si o ní do deníku. Povídku jsem před nedávnem s úžasem (s českým i s ruským významem tohoto slova) přelouskala..., dosud jsem měla mylně za to, že Guy de Maupassant byl takový pohodový povídkář, oj.
Pokud je to z knihy/filmu Velké trápení - Helena Šmahelová, pak by to byla Tóni, ale dalo to hodně pátrání, takže pokud to vážně mělo být lehčí, tak jsem asi vedle ;-)
A co tohle: hlavní hrdina impresionistické komedie, gymnaziální student, žijící u strýce, faráře, prožije své první milostné poblouznění s vdanou mladou spisovatelkou, která přijela na dovolenou s manželem novinářem do jeho rodného kraje. A ptáme se na jméno této zprvu znuděné, později mladíkem příjemně okouzlené, ale stále náladové záletnice. A také nás zajímá jméno známého autora.
Text příspěvku byl upraven 23.09.17 v 00:18
Ano, pro někoho velice lehká otázka ;-) Je to skutečně ze Šrámkova sto let starého Léta.
Tentokrát jsem zaměřila pozornost na tragickou postavu - téměř celý život strávila ve vězení, odkázána na potravu, kterou jí poskytl krutý věznitel, a nakonec byla propíchnuta mečem (v ne úplně rovném souboji). Kdo o ní psal?
Vězení bylo postaveno přímo pro tuto osobu. Psalo o ní nepochybně mnoho autorů, mě zajímá naše nejznámější zpracování.
Napadá mne Minotaurus, ale nejznámější zpracování?? U nás znám tak akorát Petišku či Zamarovského :-).
Text příspěvku byl upraven 24.09.17 v 20:45
Říkala jsem si, že to bude Petiška, svého času, když jsem se snažila ve škole prosadit se Zamarovským, na mne vrstevníci koukali jako na blázna, protože ho nikdo neznal :-). Ovšem hádanka dobrá, nebýt té nápovědy s vězením, vůbec bych se nechytla! zkusím něco do zítra vymyslet, pokud se zatím v mezičase chce někdo nezávazně ujmout zadání, nemám nic proti ;-).
Svého autora hledá hrdina, který zachraňuje krásnou pannu a hledá vraha svého otce, přičemž se otočí proti svému strýci, který se o něj staral, a nakonec změní stranu v "občanské" válce, která jeho zemi na dlouhou dobu poznamenala.
Černý šíp. Dick Shelton hledá R.L.Stevensona
Text příspěvku byl upraven 25.09.17 v 12:23
Vložit příspěvek