Postava hledá autora - pomozte jí!
Svého autora hledá mladý muž, který většinu svého literárního života (ne-li celý) stojí tak trochu ve stínu svého nejlepšího kamaráda. Ono je to těžké rovnat se někomu, jehož jméno je přímo synonymem dokonalého chlapectví.
První jméno, které mi vytanulo, je Huckleberry Finn, má sice svou samostatnou knihu, ale i tam se v závěru zase řídí tím, co naplánuje Tom Sawyer. Pokud by to náhodou byl on, tak by i s Tomem hledali Marka Twaina.
dokonalý bol možno Timur. Niekto od rychlých šípov ?respektíve od Foglara ?
Text příspěvku byl upraven 07.04.18 v 13:33
Dokonalost sama byl Mirek Dušín, ale kamarádů (v jeho stínu?) bylo víc...
Och, škoda, že jsem tu nebyla dřív... Jarka je jeden z mých literárních idolů a po takové nápovědě bych ho dala na první dobrou :-).
Děkuji Soukromě za zásadní příspěvek ke konečnému úspěchu a vykopávám:
Svého životopisce hledá skutečná postava, Čech, který už v raném mládí odešel do exilu, kde se dokázal nejvíc ze všech krajanů prosadit na světové scéně ve svém oboru. Přestože v nové vlasti, Anglii, byl poměrně známý, dával hodně rozhovorů apod., jeho první (a myslím dosud jediný) životopis vyšel před pár lety v ČR. I když se ke své vlasti vždy hlásil, dodnes spousta lidí u nás tuší, že to byl Čech.
(Hun: jen poznámku na okraj, žes' tak hezky poděkoval, ale vážně zbytečně - (vy) Foglarovci by(ste) vbrzku Dušína vytáhli na povrch stejně ;-)
Já zas děkuji za hádanku - tip jsem měla, ale nesedí úplně poslední indicie ("můj" životopis byl vydán v ČSSR), takže mám aspoň základ pro skvělou budoucí hádanku)
N.B. Nemá v té poslední větě zadání být někde zápor?
Ano, tam být "netuší", děkuju. :-) Napovím, že daná osoba se nepohybovala v politice ani vědě, ale v zábavním průmyslu.
Tak teď mi to došlo: milovaný, skvělý a nezapomenutelný Herbert Lom (komisař Dreyfus z Růžového partnera a další), nejslavnější český herec na světě - Zdeněk Bauer
Pardon, měl jsem práci. Je to samozřejmě naprosto správně. Herbert Lom, známý kromě Růžového pantera mj. i z Vinnetoua nebo Vojny a míru. Biografii sestavil výborný rešeršista a vydavatel Zdeněk Bauer.
Podáváš!
Hledáme jednoho z nejlepších, ale zároveň i nejplodnějších umělců své doby, Čecha, který hlavně z existenčních důvodů opustil rodnou hroudu a působil v mnoha zemích kontinentu, aby nakonec (nadvakrát) skončil v Anglii. Byl obdivován a ceněn, přesto zemřel v chudobě a skončil ve společném hrobě.
O jeho životě napsal knihu náš oblíbený autor historických románů 20. století a použil v jejím titulu přímo jeden z - nečekaně znějících - názvů díla hledaného (skoro by nám to mohlo připomenout Šklíbu, ale to by mezi oběma díly nesměla ležet propast staletí).
A jak to tak v našich končinách bývá, o hledané české osobnosti se tu zase málo ví.
Text příspěvku byl upraven 10.04.18 v 11:08
Ano, raději připomenu, že Václav Hollar (1607 Praha -1677 Londýn), známý pod latinizovanou formou jména Wenceslaus Hollar Bohemus a poněmčenou Wenzel Hollar, byl český barokní rytec a kreslíř. A to jeho dílo a po něm pojmenovaný životopisný román si už zájemci najdou sami.
Hollar bylo to první, co mě napadlo u minulé hádanky, takže teď jsem šla najisto.
Nejznámější hrdinkou autorky, která píše pod pseudonymem, ale několik málo knih jí u nás vyšlo i pod skutečným jménem, je postava z několikadílné série se specifickou "úchylkou", která se dostala i do názvu těchto knih. Já mám nicméně na mysli jinou postavu z jiné knížky. Je to tak trochu zmatená a střelená slečna vlastnící přehoz na postel s panenkami Barbie, nepříliš úspěšná v zaměstnání (však se taky snaží, aby jí práce nestála žádné zbytečné úsilí), která si ve chvíli velkého strachu pustila před cizím člověkem pusu na špacír a vybreptala na sebe všechna ponižující tajemství, což se jí samozřejmě vrátilo jako bumerang.
Ona slabá chvilka nastala během turbulencí v letadle. Z fešného spolucestujícího se vyklubal majitel firmy, ve které je hrdinka zaměstnaná, takže odhalení všech zranitelných míst jí docela zkomplikovalo život. Název knihy je tvořen otázkou.
Vložit příspěvek