Postava hledá autora - pomozte jí!
Děkuji. Teď hledá svého autora postava, jejíž příběh, a především smrt jsou úzce svázané s palindromem.
Asi pomůže, když prozradím, že postava vystupuje v příběhu pod dvěma různými jmény a vlastně i životními osudy, které jsou ale mysticky propojené...
Mysticky propojené? Takže asi ne jako Jekyll a Hyde? Ale palindrom mi nenapadá nikde...
Dalo by se to říct i tak, že jde o dvě osoby, rozdělené tisíci kilometrů, jejichž jména tvoří palindrom, jenomže jedna z nich žije chvíli život té druhé... No je to prostě mystika, což už samo o sobě směřuje ke klasikovi takových námětů jakožto autorovi tohoto krátkého příběhu.
Často se vydávám na cesty. Ač to obvykle málokdo čeká, vracívám se z nich úspěšně, bohat minimálně zkušenostmi.
Jsem z nuzných poměrů, vyrážím nalehko, jsa na sladké mívám s sebou něco na zub.
A to je zajímavé: kdo byl vlastně prvním, kdo s českým Honzou vyrukoval? Erben, Němcová asi ne, našla jsem ho u Drdy, ale to je už děsivá moderna...
Jednoho Jiřího Horáka jsem kdysi znal, byl to inženýr zemědělec. To asi nebude on... )
woodward: tenhle byl folklorista, narozen v rodině právníka... Tak to asi ne. Oni synáčci z dobrých rodin se k pluhu snížili málokdy.
Zůstaneme u poutníků a koho nezajímá literatura pro děti, hybaj za dveře!
Náš poutník není postavy veliké a zem do které míří je vpravdě nevídaná. Než tam dorazí, prochází jinými kraji upomínající různé hříchy, hlavně jeho vlastní, ale co by neudělal pro přítele...
Raději si tam vem něco ke čtení a možná i svačinu, vypadá to, že tu chvíli pobudem...
nerada se straním, ale když jsem byla takto předem výslovně vyloučena z kolektivu, tak jen doufám, že ho nebudu muset nakonec sama dohledávat ;-( (protože mám pěkného adepta na další hádanku, vlastně dokonce taky pro malé, co pobaví i velké - mne!)
Mně to připomína Poutnikovu cestu, to by poutník (myslím že v českém překladu má jméno Kristián) hledal Johna Bunyana. Ale to není literatura pro děti a taky ho asi vylučuje ten důraz na nevelikou postavu.
nene... je to opravdu knížka čistě pro děti a jejích 8 vydání (poslední z roku 2016) svědčí o tom, že hrdina a jeho trampoty napravující újmu kamarádovi mají malým čtenářům stále co říct. A to už děti poučují plných 60 let.
Náš hrdina má navíc velice neobvyklé jméno.
já věděla, že to nevydržím; pohledala jsem (v přečtených ;-) a ejhle:
Birlibán - Eduard Petiška
no vidíš že to jde a to jsi se jako první pakovala... :-) Předávám ukazovátko a třídní knihu
Ovšem teď to budete mít těžké, protože se ptám na malého kluka, kterému je rovněž přesně šedesát, a za tu dobu nevyrostl ani o fous. A dobře že tak. Jméno mu hned zkraje naštěstí počeštili, takže nám není vůbec cizí.
Vložit příspěvek