Postava hledá autora - pomozte jí!
... předobraz žil na přelomu středověku a novověku.
Jeho osud zpracovávají nejen dramatici, básníci a prozaici (máte velký výběr pro odpověď ;-), ale i hudební (opera, muzikál, symfonie) či výtvarní umělci a samozřejmě filmaři.
Text příspěvku byl upraven 07.06.23 v 21:12
ne, ... předobraz žil - přesně - na přelomu starověku a novověku.
Mnozí se domnívají, že je výplodem čiré fantazie.
Mezi starověkem a novověkem je středověk a to je asi tak "1000" let.
Sem by se (jak píšete na přelomu) hodil král Artuš - o něm se napsalo, namalovalo a nazpívalo opravdu hodně.
ano, už mi také došlo, že jsem asi napsala hloupost (a běžím zkontrolovat a ... opravit) a opravuji zde (i v původním zadání):
... předobraz žil - přesně - na přelomu středověku a novověku
a omlouvám se všem pochopitelně zmateným
Text příspěvku byl upraven 07.06.23 v 21:13
Škoda že chudáci zmatení nesouladem časového zadání se teď už na hádanku nedívají, protože po opravě by určitě vyhodili trumf.
Tak vyhodím já ještě jeden, snad poslední, co se nápověd týče:
hledaný renesanční člověk, kterému jeho znalosti byly pořád málo, měl jednoslabičné příjmení
ne, renesanční ve smyslu šíře znalostí - pořád, a teď už pevně, platí, že žil na přelomu středověku a novověku, přesně, a jméno do všech odvětví umění si přinesl svoje původní, tedy jednoslabičné
V literatuře se mu věnovalo (nebo bylo silně inspirováno) nespočet autorů, od největšího také renesančního velikána, přes aspoň jednoho Nobelistu, či velkého rusko-sovětského autora, až po autory současné, mj. mapující právě skutečný život stále hledané velkolepé postavy.
Mně napadl akorát Marlowe, ale ten je dvojslabičný a ne ve všech uměleckých odvětvích.
ne, jejda, a já myslela, jak tohle bude snadné...
Tak ještě opravdu poslední nápověda: jeho pravděpodobným (?) společníkem byl ten, který má mnoho podob i jmen, zde se zove na 5 slabik
Tak nakopnutí vážně poslední: byl to doktor ...
... a v Praze má dům!
Text příspěvku byl upraven 09.06.23 v 19:50
heuréka!, ale pěkně prosím celým jménem, když už jsme se k němu klopotně propracovali, a co ještě někdo jiný krom Goetha, který se teď už hodně nabízí?
Johann Georg Faust (Faustus) hledá Spiese, Marlowa, Goetheho, inspiroval Thomase Manna, Bulgakova a - kdyby toto bylo v nápovědě, jsem doma podstatně dříve - také Němečka v jednom z příběhů Čtyřlístku :-).
ano, to je hledaná ikonická postava, která ovlivnila mnohé ke skvělým uměleckým dílům
Hledá se významný žurnalista, jehož slovo mělo nějakou váhu, vždyť se osobně stýkal se samotným prezidentem. Samozřejmě se hledá i jeho žena, která o něm napsala. Na kontě má sice jen tuto jedinou knihu, ale lze ji díky tomu považovat za autora ke splnění zadání "postava hledá autora".
Hledaný je dobře známý a ve své době patřil k autoritám. Proto musel emigrovat před nepřátelským režimem a zbytek života prožil v exilu.
Vložit příspěvek