Proč se někteří lidé vyhýbají české fantastice?

DISKUZE » O autorech

encyklopedie
encyklopedie 11.07.2019 v 09:54

.....českou scifi sleduji velmi poctivě .....pokud bude zájem udělal bych takový malý průřez porevoluční scifi a fantasy .....protože je co číst a jen neznalci tvrdí opak....

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 11.07.2019 v 13:24

Encyklopedie: pokud mohu prstíčkem hrábnout, tak mě by to nevadilo. Možná na tvoje vlákna slovně nereaguju (jenom občas), ale to neznamená, že nereaguju očima. Třeba to pomůže ostaním ve výběru :)

Adhara
Adhara 11.07.2019 v 15:13

Na Slovensku je tento fenomén obozretnosti voči slovenským autorom rozšírený tiež. A ešte vo väčšej miere ako voči českým v Česku.

Domnievam sa, že za to môžu jednoducho čísla. Zahraničných autorov je nepomerne viac než slovenských/českých a pri vyššom počte pokusov sa dá štatisticky predpokladať viac/vyššej kvality. Ďalej, prekladá sa len špička ich najlepších diel, ktoré v zahraničí vyšli (teda, špička podľa vydavateľov). Zahraniční autori prešli dvoma filtrami – jeden je vydanie v ich rodnom jazyku, druhým je vydanie v našom jazyku, ktoré prichádza len v prípade, že v rodnom jazyku zažili úspech. Kdežto domáci autori prechádzajú iba jediným filtrom, vydaním v rodnom jazyku, a preto je dosť pravdepodobné, že priemerná kvalita sa drží nižšie.

Samozrejme, že tento záver je zjednodušený, samozrejme, že aj tie dva filtre neraz pustia na pulty kníhkupectiev riadne hrôzy, kým môžu neprávom odchytiť kvalitné dielo, samozrejme, že nie je správne odsúdiť z týchto dôvodov domáceho autora vopred... len sa snažím nájsť vysvetlenie.

bamba
bamba 11.07.2019 v 15:22

Adhara - použitím dvoch filtrov sa nestáva dielo lepším! Naopak príliš veľa reklamy a nálepiek - best... pôsobí na mňa antinákupne.
Ja sa vyhýbam fantastike celkove, pretože ju prakticky nečítam v žiadnom jazyku, ale to isté mám aj s detektívkami, prípadne horormi. Málokedy a určite nie od hocikoho. Alke zase celkom rada napíšem občas nejaké scifi a občas zabijem nejakého toho hrdinu.

smazenaryba
smazenaryba 11.07.2019 v 16:22

Adhara - s teóriou "filtrov" z časti súhlasím, ikeď treba dodať, že pre vydavateľstvá je dôležitá predovšetkým predajnosť (čo ani zďaleka neznamená kvalitu) a to platí dva krát pre nové "diela".

Sme stále mladé krajiny a fantastika u nás zažila boom logicky až po prevrate. Ale aj za tú dobu sa stihlo vykryštalizovať pár kvalitných autorov ktorí sa čítajú (Červenák, Kulhánek...). Prídu ďalší. Tvrdiť, že existuje averzia voči tuzemskej fantastike je trochu prisilné tvrdenie. Chce to len čas...

Text příspěvku byl upraven 11.07.19 v 16:24

encyklopedie
encyklopedie 11.07.2019 v 16:26

.....nechce to čas .... je to pro ty co nečtou českou scifi a fantasy ztráta 30 roků

Janadvorackova
Janadvorackova 11.07.2019 v 16:39

Tady píše hrozná spousta lidí, proto je těžké si vybrat.
Funguje zde i poměrně dost literárních soutěží. Možná že averzi vůči českým, nebo i slovenským textům, způsobují sbírky z těchto soutěží - jsou rozmanité, ne každému vlezou do vkusu. Ale stejně si myslím, že našinci mají budoucnost, kolikrát se vyrovnají i zahraniční tvorbě. A mnohdy ji i předčí. Navíc reálie Evropy mají svoje kouzlo, které potažmo možná odrazuje milovníky cizích autorů až tak moc, že z nějakého divného důvodu našince upozaďují. Třeba ani nevědí, co činí -:))). Není k tomu důvod.

A pokud by existoval nějaký šílený sběratel podpisů česko-slovenských autorů, stačí zajet na nějaký con a potká jich tolik, že mu nebde stačit sešítek :).

smazenaryba
smazenaryba 11.07.2019 v 16:42

Encyklopedie - ja napríklad českú či slovenskú fantastiku taktiež skoro vôbec nemám načítanú, ale je to kôli tomu, že rád siaham po časom overených knihách. Za mlákou existuje fantastika vo svojej čistej podobe už od dôb Howarda a to už je takmer sto rokov. Je z čoho vyberať. V režimom ideologicky obmedzených krajinách to šlo oveľa ťažšie. Logicky sa preto fantastika, ktorá často krát slúži aj ako skvelé zrkadlo spoločnosti, u nás tak nevyvinula.

Text příspěvku byl upraven 11.07.19 v 16:46

Adhara
Adhara 11.07.2019 v 17:34

Bamba: Ja to mám s reklamami a nálepiek podobne. O tom som písala aj článok sem na DK.

Janadvorackova: Potvrdzujem, že tie poviedkové zbierky od rozličných autorov majú naozaj striedavú kvalitu príspevkov. Na druhej strane ale aspoň môžu autorom poslúžiť ako vzorkovník, od ktorého autora si ešte niečo prečítajú a od ktorého radšej nie. Hoci zase – ani hodnotiť celú tvorbu autora podľa jednej poviedky nie je úplne fér.

Janadvorackova
Janadvorackova 11.07.2019 v 17:56

Adhara: Souhlas. Já mám sbírky moc ráda a slouží mi přesně takhle - jako vzorkovník. Ale zase autora nezavrhnu hned, klidně si přečtu víc povídek i od těch, jejichž první, nebo druhá povídka mě moc nebavila. Ta třetí může být skvělá.
Nakonec na tohle jsou dobré povídkové časopisy :).

bamba
bamba 11.07.2019 v 18:09

ja som mala donedávna dva veľmi výkonné filtre - mamičku a brata. Používam z nich už iba jeden ale ten nedosahuje 99 percentný odchyt toho, čo je pre mňa zaujímavé. Takže občas som nútená siahnuť aj po knihách a autoroch bez tohto filtra.

smazenaryba
smazenaryba 11.07.2019 v 18:37

Bamba - takéto filtre sú nastopro najlepšie. U nás bohužiaľ nečíta takmer nikto, no pár obľúbených užívateľov poslúži taktiež veľmi dobre.

encyklopedie
encyklopedie 11.07.2019 v 19:50

...možná bych mohl začít hned v roce 1990 a jménem - Josef Pecinovský
V tomto roce začal vydávat Železný, tu nenáviděný a podceňovaný Rodokaps....
Pecinovskému tam vydal romá Plástev jedu, skvěle propracovaný příběh, doplněný o další části
Děti plástve
Plástev v ohrožení
Válka pláství ..... tuhle sérii jsem si vychutnal....
Série cyklu Plástev, který patří k nejvýraznějším dílům české science fiction......................
Tak jako dvě povídkové sbírky.....
Abbey Road (Svoboda 1991), napsaná na motivy LP desky Beatles, Házím ti laso, kamaráde (Grada 1999), soustřeďující nejlepší autorovy povídky z 90. let,

Text příspěvku byl upraven 11.07.19 v 19:53

encyklopedie
encyklopedie 11.07.2019 v 20:39

...něco málo k těm českým povídkám.... je pravda, že jsem po 25 rokách přestal kupovat XB1, tam se podle mého názoru navršilo tolik špatných českých povídek .....už to prostě za 100 korun nešlo .....
ale v poslední době jsem se hodně pobavil asi u deseti povídek /z 16/ v knize povídek Světy za obzorem.
Povídky napsala Julie Nováková ....a má tak dobré povídky, že ji některé otiskly zahraniční periodika..
Na příbězích je vidět, že autorka má nejen mnohé znalosti z oblasti astronomie, biologie či psychologie, ale že má především velmi dobrou fantazii.......kurecpalec má

smazenaryba
smazenaryba 11.07.2019 v 21:16

Nechcel som aby to vyznelo, že si myslím, že nevzniká kvalitná tuzemská fantastika, to vôbec nie. Iba to, že ľudia často krát uprednostnia diela z krajín, ktoré majú v tomto bohatšiu históriu a desaťročiami overené diela.

encyklopedie
encyklopedie 11.07.2019 v 21:43

smazenaryba -cituji : desaťročiami overené diela...
......asi už nikdy nebudu číst třeba knihy R.Bradburyho, Tolkiena atd.atd .....zásadně beru nové.
Já čtu hodně starých knih, které jsem už četl ..... ale ne že jsou ze zemí s bohatou historií a desaťročiami overené diela. A přesně tak je to i s českou scifi a fantasy ....beru co neznám ... poznávám, vychutnám si nebo to vyhodím....
....mám velikou výhodu, že se ihned po vyjití dostávám k novinkám jak v knihovně, tak v knize a vlastně spoustu knih testuji před ostatními čtenáři ....nemám tudíž na koho dát, musím se vyznat sám....

Text příspěvku byl upraven 11.07.19 v 22:34

smazenaryba
smazenaryba 11.07.2019 v 22:03

encyklopedia - tvoj prístup je absolútne v poriadku, každý berie literárne dobrodružstvo posvojom. Ja zasa nerád experimentujem, ak sa k nejakej knihe dostanem, ktorá sa v mojom prípade za experiment označiť dá, ide zväčša o darovanú knihu, alebo úprimné odporučenie. Literárna studňa je príliš hlboká a času príliš málo, preto si vyberám, to je môj prístup. Nič neodsudzujem, ani sa nesnažím vtlačiť niekomu svoj názor, iba polemizujem na tému.

Ps.: mal som na mysli bohatú (žánrovú) literárnu históriu, keďže sa bavíme o fantastike

Text příspěvku byl upraven 11.07.19 v 22:19

encyklopedie
encyklopedie 12.07.2019 v 13:00

Jako dalšího bych vzpomenul spisovatele, je to klasik české fantastiky Ondřej Neff, ať už rozsáhlým prozaickým cyklem Arkádie (nejnověji román Hvězda mého života), trilogií Milénium nebo postkatastrofickým románem Tma (1998, přepracovaná verze 2003).
Neff stojí za přečtení ....
Já mám asi nejraději jeho román Tušení podrazu /Kdo ukradl před třiceti lety rukopis knihy třetí díl proslulých „Tušení" Ludvíka Součka? /
..a pak jsem se dost bavil u staršího Pán modrého meče.....
Na Neffovu Tmu navázal ve své scifi Jan Kovanic, který v románu Blackout (1999) , využil zápletku Tmy ..... i když tady asi Kovanic moc nevyužil svůj potenciál ......

encyklopedie
encyklopedie 12.07.2019 v 13:25

...jenom upozorňuji, že příspěvky o české scifi jsou z mého pohledu. Vůbec neberu v potaz zdejší čtenáře a jejich komentáře, tak se možná budu v nabídce dobrých scifíček rozcházet se zdejší komunitou /kua to je slovo, to zní - komunita....
Trošku se připravíme na zimu a zabruslíme do Hard SF - tu je hvězda české scifi - ta nejjasnější
ALGOR - tahle série od Jana Hlávky a Jany Vybíralové je mimořádně výtečná a má dokonce i kritiku na své straně. Pro mne překvapení posledních roků.
Všechny tři knihy z této série -
Mráz a hry, Tenký led, Pomníky zimy patří mezi nejvýznamnější space operu, tvořenou především akčními, dobrodružnými příběhy o dobývání vesmíru a střetávání se s mimozemskými civilizacemi......
Řadím v současné Hard SF úplně nejvýš......

Text příspěvku byl upraven 12.07.19 v 14:33

encyklopedie
encyklopedie 12.07.2019 v 13:53

....druhé takové překvapení s Algorem je SF román Edity Dufkové Zpráva z Hádu (2012)
SF dobrodružka ke čtení ....ne k přemýšlení proč a zač .... je to čtivá nádhera od české autorky.... co víc si přát....další knihu Edito Dufková...........

encyklopedie
encyklopedie 12.07.2019 v 14:22

Velinského už jsem zmínil.... ale vrátím se do roků 1993-4, kdy mu vycházelo sešitové vydání jeho space opery - série S. I. Man Dan Young .....je to česká klasika
https://www.databazeknih.cz/serie/ranc-93-s-i-man-dan-young-1913

...a ještě přidám jednu knihu od Velinského - Kontinent neomezených možností .... je to sice starší kniha, ale vyšla znovu v roce 1995
Tyhle příběhy antarktického „detektiva Marlowa“ druhé poloviny 21. století, novináře Christyho Bigse. Antarktis za šedesát let… prima čtení

majík1
majík1 12.07.2019 v 14:39

Ondřej Neff je výborný toho můžu doporučit také

encyklopedie
encyklopedie 12.07.2019 v 21:17

Space opera ...a česká? Nakladatel a spisovatel Michael Bronec si mne získal trilogií "Tři kapitáni".....tak nějak se velmi pěkně vrátil ke kořenům původní předválečné space opery včetně odkazů na staré verneovky .....
Knihy Aréna, Putování a Korzárská čtverylka jsou řaditelné k tomu nejlepšímu, co v česku vyšlo v poslední době.....
Příběhy z časů, kdy zas budou muži silní a ženy krásné…

Ještě se vrátím k O.Neffovi....když už jsem zmínil u Bronce nádech verneovek, tak se musím zastavil u třech knih Neffa.... ze série Tajemství pěti světadílů.... a tady se u všech třech románů blýskalo a hřmělo.... tohle jsou skutečná parádní "Verneneffky" ......................
Pán vzduchu
Pán země
Pán moří

bohužel to se nedá říci u Neffových přepisů opravdových verneovek....Verne musí zůstat Verne

Text příspěvku byl upraven 12.07.19 v 21:19

encyklopedie
encyklopedie 14.07.2019 v 12:28

.....v roce 2017 vyšla v Brokilonu zajímavá kniha od Venduly Brunhoferové /neznal jsem, zkusil jsem..../
Čas oblevy
Tuomas Aaltonen se živí jako úspěšný nájemný vrah, skrytě cestující mezi dvěma korporátními říšemi, které se za staletí transformovaly do podoby přátelských sousedů. Jenomže poslední, řádně zpackaná mise vychýlí život tohoto muže úplně jiným směrem.
Nález podivné oběti a pátrání po jejím vrahovi dává policistce Jane Sungové nečekanou možnost vrátit se tam, odkud pochází, a kam už se nikdy vydat nechtěla – do tajemného světa, který před staletími s korporáty z velké části zpřetrhal vazby a kde nebyla běžnou strážkyní zákona, ale někým jiným..........................
Parádní Space Opera.

encyklopedie
encyklopedie 15.07.2019 v 17:36

....a já dám upozornění na jednu novinku a asi se tady na to vykašlu....
PhDr. Tomáš Bandžuch
Jeho badatelský zájem se soustřeďuje především na dějiny střední Evropy v první polovině dvacátého století....
Jeho novinku si koupím už kvůli obálce - Noc a mlha
Příběhy Čarotvorných služeb, najmě nekromanta Hankla, za první republiky. Tentokrát sevřený román, nikoli povídková kniha.
První díl zamýšlené delší řady. .....a do toho tedy jdu

Vložit příspěvek