Proč se někteří lidé vyhýbají české fantastice?
ijcro ...kdysi jsem napsal pojednání 100+1 scifi povídek "zlatého věku" .... kolik si myslíš, že se tam sešlo podnětných reakcí?
Proč bych se měl snažit napsat nějaký článek o české scifi a fantasy.... pro sebe? ....
Text příspěvku byl upraven 15.07.19 v 22:27
@encyklopedie:
Říká se, že každý text si alespoň jednoho svého čtenáře najde.
Jářku, kdyby si můj rukopis přečetlo třeba dvacet lidí, tak z toho budu mít radost, protože jsem ten příběh nepsal nadarmo. A kdyby si ho i dvacet koupilo, byl by to pro mne příslib do budoucna.
Tady na DB.K je průměrně šest set lidí za den. I kdyby se jenom desetina z nich na Váš článek podívala, pořád je to nejméně padesát lidí, zvědavých na Váš ucelený názor, na Vaše hodnocení, a to by bylo signálem, že Vaše práce měla hlubší, přínosný, v pravdě osvětový smysl, díky Vaším zkušenostem a rozhledu, a může ostatní, méně znalé provést balastem literární pěny.
Tak to vidím já ze svého úhlu pohledu.
encyklopedie: Vlastně souhlas s výběrem. Spíš většinový.
Mně se třeba líbila kniha Pavla Fritze - Přístav u řeky Styx.
Vůbec ta zmiňovaná edice Brokilonu "Evropská space opera," je výborná.
Ráda si počtu i v sérii JFK, i když tam se mi ne všechno líbí. Ale má to nápad a přitáhlo to spoustu šikovných autorů.
Mám ráda Mosteckého a Haninu veselou.
A Vámi zrušený odběr XB-1 mi nikdy nehrozí. Povídky, to je jako vyjídat vánoční cukroví. Sníte to nejlepší a časem se najde někdo, kdo sežere i ty tvrdší kusy.
Pár těch ztvrdlých tam také mám, ale dnes už bych je napsala jinak. Chce to oprášit recepturu, už delší dobu se na to chystám.
A třeba knihy z Edice Pevnost - v ní mimochodem vyšla i Vámi zmiňovaná Pecinovského řada - ty já také můžu.
Akčnější je třeba Jan Kotouč.
Problém spíš vidím v tom, že většina autorů píše spíše fantasy, která mě zase až tak nebere. Já ráda sci-fi, akci, ale ne takovou tu "debilní." Vize budoucnosti, tématické povídkové sbírky. Nostalgické snahy přiblížit se zašlé slávě starých hvězdných vlků - jó!
Text příspěvku byl upraven 19.07.19 v 18:41
to Janadvorackova ....dávám za příspěvek jedničku ...první čtenář, který se ozval ....ty ostatní čtenáři? ..... hodně málo takových jako je Janadvorackova
Janadvorackova ...nostalgie....zlatá éra scifi povídek....
však tu mám celý tématický blok příspěvků o "zašlé" slávě scifi .....
Docela rád čtu Semerádovy spisy, dokonce od něj osobně mám jeho román "Čtvrtá říše". Je to psáno velmi roztomilým jazykem a s lehkou naivitou v nahlížení světa, s renesančním člověkem coby hlavním hrdinou. Přirovnal bych to asi k Matzal-Troskovu domáckému povídání (i když je na jeho dílo pohlíženo leckdy svrchu). Apropos Troska, kapku svérázný akrobat s fyzikálními zákony, to jsou příběhy mého dětství, od kapitána Nema až po Aeronautilus :) - byť viděno očima dvanáctiletého kluka, upoutaného na lůžku...
Scifi seriál je také Tunel Omega,kdysi velmi populární.Scénář napsal Milan Bauman .
Pojednání je docela dobré, jen se zapomíná, že Česko je periferií Evropy i světa a jako zapadlá provincie se tak i chová, takže se není co divit, že nás některé trendy ovlivňují jinak, málo nebo i pozdě :)
...určitě přečtu novinku ...už je ve čtečce
https://www.databazeknih.cz/knihy/ve-stinu-slunce-433949
Článek je zajímavý, souhlasím.
ijcro: Po přečtení příspěvku se mi chtě nechtě vynořily otázky a myšlenky.
Fakt jsme periferií Evropy? Jsme ve střední Evropě, takže periferií je spíš Velká Británie, skandinávské země... To, že máme méně obyvatel než několik jiných zemí z nás přece periferii nedělá.
A co se týká trendů, kdo je určuje? Kde jsou ty správné trendy? Musíme kopírovat cizí literaturu? Nemůžeme být sví, originální? :-)
@R.E.M.:
To je jen o úhlu pohledu, kde se ta "periferie" nalézá. Zvenku je to ale vidět pěkně.
Třeba zrovna Rusko (ale tam je definice periferie trošku jiná), i když jde spíš o vnímání politiky. Obyčejné Rusy to příliš nezajímá, pokud se nenapijí vodky :(
Pokládají ji stejně tak jako podvědomě já, za takovou, řekněme spíše pohádkovou, ještě méně pravděpodobnou, nežli s-f obvykle bývá. Přesto si ji rád přečtu. S nákupy už to bývá slabší. Z literatur jazyků, které obsáhnou jen malý počet čtenářů mají skutečnou naději snad pouze epochální díla a ještě jen poté, co jsou přeložena do některého do masových - světových jazyků - zpravidla do angličtiny.
Vložit příspěvek