Čtete knihy s přebalem?
Knihy s přebalem se mi líbí, ale když čtu, tak jde přebal dolů. Nemám ráda, když mi z něj knížka sklouzává. A navíc je pro mě neodpustitelné, když se přebal poškodí :D
Ak je to moja vlastná kniha a čítam ju doma tak prebal dolu nedávam (väčšinou).
Mám půjčenou knihu od kamarádky, ta kniha měla přebal, aby se nepoškodil tak jsem hodně sundala a někde se ztratil. Takže lepší číst s přebalem.
Čtu s přebalem. Bojím se, že když ho sundám, tak ho ztratím.
Text příspěvku byl upraven 25.09.18 v 18:25
Přebal sundávám a dávám na knihu látkový obal, až dočtu, vrátím papírovy ;) u svých i půjčených knih... Vždycky se bojím, že ho roztrhnu..
Text příspěvku byl upraven 24.09.18 v 19:50
na rozdiel od čokolády mi to nevadí. tak ako Twinny - Dať dolu, tak sa už nestretnú.
Přebal MUSÍ dolů. Alespoň u mě.
Knihu vozím v batohu do práce/z práce, hodně knihu vytahuju a schovávám... brzy by se přebal potrhal.
Že ho ztratím se nebojím, prostě ho dám do knihovničky a tam ho po dočtení knihy vždy najdu. :) Mnohem víc se bojím, že ho natrhnu.
Nemluvě o tom, jak se přebal při čtení 'vzpouzí' - posouvá se, kroutí se... Na zavřené knize je přebal pěkný a sedí, ale jak se kniha otevře... :-/
Matka si na knihu většinou i udělá přebal z reklamních letáků.. ale tak moc to nehrotím. :)
Koupila jsem si látkový přebal, takže papírový sundám a "obléknu" knihu do látkového. Je fajn, že ani spolucestující v MHD nevidí, co čtu :o). Také když knihu někomu půjčuji, doma si nechávám papírový přebal, abych pak případně odhalila, kdo mi knihu nevrátil a tvrdí opak - samozřejmě, když ho navštívím a kouknu mu do knihovničky :o)
Vždycky ho sundavám. Jednak mi z něj kniha klouže a taky se bojím, že se zničí. Na cestování nebo dojíždění do práce si knihu dávám do měkčeného obalu na tablet, aby se jí nic nestalo.
Lenko8418 to je nápad. Kompletní sérii Pána prstenů jsem kvůli nevrácení kupovala 3x. Problém byl, že jsem zapomněla kdo je má, zájemců o půjčení bylo víc :)
Také sundávám přebal a nechávám ho v knihovně, tak se mi nezatoulá.
V čítaní knihy s prebalom nevidím žiadny problém. Prekvapilo ma, že iní áno. :-)
Já ho při čtením sundám, odložím na bezpečné místo a po přečtení vrátím na knihu. Hlavně jej sundávám u půjčených knih. Ale ten nápad s látkovým obalem je dobrý.
nai.ivka: Z tohoto důvodu už si píšu, co komu půjčuji.
Obal dám vždy dolu. Aj keď čítam ja aj keď knihu požičiam. Na poličke mám prázdne obaly s poznačeným menom, komu som ju požičala. Na knihu štandardnej veľkosti používam obal na školský zošit alebo učebnicu.
Miluji knihy s prebalem. A protoze jsem magor a vsechny knihy obaluji (podobne jako v knihovnach), tak se mi prebaly nenici.
Přebal sundávám vždy, aby se nezmačkal nebo nějak nezašpinil, i když nemám ve zvyku číst u jídla. A knížku si vždy dávám do pvc obalu. Ale už jsem se setkala s tím, že lidi si myslí, že přebal má kniha právě proto, aby se na ní mohlo svačit.
Záleži v akom je stave. Pri čitaní novokúpenej knihy davam prebal dole, lebo sa to kĺže. Pri knihách z antikvariátu prebal zvyknem vyhodiť do smetí ak je v zlom stave. Myslím že nemá zmysel mať knihu obopnutú potrhaným a špinavým papierom, je to nehygienické. Výnimkou sú samozrejme bibliofílie a vzácne knihy.
U půjčených knih raději sundavám, jinak čtu s přebalem a používám jako záložku :-).
Přebal vždy sundavám , bojím se abych ho neroztrhla , neušpinila či tak něco. A rozčiluje mě, že mi kniha z přebalu klouže. :D Když dočtu přebal vracím. :)
Přebaly nikdy nesundavám, protože mi bez nich knihy přijdou takové holé a neúplné. Prostě jako svlečené. Taktéž se bojím, že bych přebaly ztratila.
Knihy posuzuju podle obsahu, ne podle toho, zda mají či nemají přebal. Pokud ho mají, tak ho po dobu čtení sundám a umístím do knihovny, kde čeká na přečtenou knihu. Zrovna tak, když někomu půjčím knihu, tak si přebal nechám. Jednak z důvodu, že když vidím v knihovně prázdný přebal, tak hned vím, že jsem knihu půjčila (pokud ji sama nečtu), jednak z důvodu, že by mi jiný čtenář přebal mohl ztratit nebo poškodit.
Knihy čtu bez přebalu. Párkrát jsem ho nesundala a bohužel se vždy malinko zmuchlá ikdyž to není moc vidět. Několik přebalů se ale tímto ztratilo, ne vždy je odložím na viditelné místo. Uvažuji o látkovém přebalu, akorát každá kniha je jinak velká, tak nevím jakou pořídit velikost? Eventuálně nějaký tip na přebal?
... ten přebal je už stejně jen takový fetiš.. Podle mne slouží - nebo primárně sloužil - k ochraně samotných desek knihy. Pokud má kniha přebal a pod ním jsou laminované desky knihy, už je přebal opravdu jen fetišem (ať osobním nebo marketingovým). Přebal měl význam hlavně v době, kdy měly desky nejčastěji textilní potah. Špína, prach, káva.. se z textilního potahu dostávají hůře (pokud vůbec) než z desek poplastovaných. Navíc se na přebalu mohl více vyřádit grafik, protože grafika na textilu má svá omezení a jak víme - obal prodává. Kdy jste naposled viděli novou knihu s textilními deskami? ... Mně osobně chybí.
Dnes v 90% slouží přebal k tomu, aby vydavatel mohl na přebal, který má shodnou grafiku s deskami, umístit "štempl" bestseller, jako by to snad mělo být zárukou kvality literatury. Přebal má tedy dnes jediný účel - říci ti - KUP MĚ, JSEM NEJLEPŠÍ!!! .)
Vložit příspěvek