Jak číst knihy?

Pajonek: Musíte si uvědomit, že pro některé lidi je to jen práce.... Ne každý kuchař umí vařit :-)

juli2 ....jenže potom si neznalý čtenář nechá vnutit i "smradlavou kozí kýtu" jako voňavý bestseller

Pajonek, cituju tě:
"to Fotka ....napřed jsem ti chtěl odpovědět .......protože jsi mě hodně pobavil .... ale pak jsem koukl do tvého profilu a zjistil jsem, že je mezi námi trošku rozdíl...."
Tak zaprvé, jsme v diskuzi a v diskuzích se obvykle diskutuje. Jakej má tento přípěvek vlastně hodnotu, čím jsi přispěl? Ničím, jenom jsi napsal, že jsem ti pro smích. Typicky českej příspěvek - mít blbý kecy a napadnout diskutujícího.. Napřed jsi mi chtěl odpovědět, ale neodpověděl, tak proč o tom vůbec píšeš? Myslíš že mě zajímá, kolik lidí mi chtělo odpovědět?
Není mně 16, ten profil jsem si několik let neaktualizoval a ani to nemám v plánu. Chodím na jinej, celosvětovej web s knížkama a mám "pořádnej" profil tam.

Fotka, nedá mi to...a čím jste nyní přispěl Vy, mohu se zeptat? Kromě toho, že jste nám to všem tady "natřel", že chodíte na celosvětový web? Že Vám to tady nestojí za vytváření si "pořádného" profilu? Pajonek už několikrát psal na téma čtení, jak číst. A nejen na to. Chce to trochu prolistovat historií zdejších diskuzí...
Text příspěvku byl upraven 22.08.15 v 09:49

to Fotka...to pobavení nebyl smích, ale jen pobavení. Viz část tvého příspěvku - Od té doby, co jsem začal pořádně číst (cca před 2 měsíci) mám jistou averzi vůči moderním knížkám a vůči těm, o kterých jsme se neučili ve škole. V zásadě se držím pravidla: "Jakmile jsme se o tom učili, musí to být hodně dobrý". Vůči všemu ostatnímu zaujímám spíš negativní postoj a jsem skeptický.....
Ty jsi začal pořádně číst před cca 2 měsíci -- tak já začal před cca 55 roky ....
tvoje averze /viz tvůj příspěvek/ .... je zase kus, který pobaví
...dva měsíce čteš /pořádně/ a už jsi kovaný na celosvětovým foru s knížkami? Určitě tam mají z tvých příspěvků radost....

....otázka do pranice
....kladu si otázku/ k mé celoživotně oblíbené knize/, lze vůbec popularitu třeba Ostrova pokladů z doby před čtyřiceti lety aplikovat na současnou literaturu pro mládež?

...ještě jedna ...
...někde výše jsem napsal, že 70% současně vydávané fantasy a scifi jsou naprosté hovadiny.
Samozřejmě existuje celá řada žánrů, v nichž se brak cítí jako doma. Scifi, fantasy a horror / a mnohé další/ k nim jednoznačně patří.....nejhorší z toho je fantasy zaměřené zejména na skupinu dospívající mládeže........
Tak a ted mi napiště co čtete ...hledám literaturu všeobecně uznávanou, takovou, která jednoznačně svůj žánr přesahuje....jen Scifi a F
Text příspěvku byl upraven 24.08.15 v 20:40

Pajonek: Najít něco kvalitního ze zmíněných žánrů je opravdu trochu problém. Když vynechám "profláklé autory," tak mi v opravdu oblíbených zbyla tahle pětice:
Brandon Sanderson - Elantris
David Eddings - série Althalus
G.R.R.Martin - Tufova dobrodružství
Frank Schatzing - Vzpoura oceánů
André Wiesler - Kroniky Hagena von Stein
S manželem se jen tak pro zajímavost, shodneme jen na tom Althalusovi ;)

Nějak jste se odchýlili od základní otázky...
Já mám nejraději, když se tak začtu, že přestanu vnímat, že čtu, a před očima se mi odehrává děj. Ale ne vždy to funguje. Literaturu faktu čtu samozřejmě pomaleji, abych stačila vstřebávat informace.
U většiny knih, i co jsem četla jako dítě, si pamatuju aspoň o čem byly. A spoustu knih mám v hlavě pořád :-).

eva-lupen....máš pravdu, odchýlil jsem se....ono je asi lepší číst si, jak se čůrají maggi kostky ...
mimochodem, pořád nevím jestli jsou i balené......

Během čtení mě dost bolí krk a často se mi zavírají oči jakoby únavou, i když bych unavená vůbec být neměla. Stává se mi to právě při čtení.
Poradíte mi co proti tomu?

Tento čerstvý a jediný příspěvek dnes zaregistrovavší se uživatelky na mě dělá dojem, že jde jenom o "nahrávku" pro jiného (možná také právě dnes zaregistrovaného uživatele), aby v odpovědi poradil nějaký úžasný přípravek, doporučovaný jedenácti očaři ze čtyř, a uvedl prolink na stránky, kde jej lze zakoupit. Reklama z toho čiší na sto honů a nikdy neuvěřím, že EvaTurner se na DK zaregistrovala jen a jen proto, že toho tolik čte, až se jí oči klíží.

Mně to píše v profilu čtenářky, že se zaregistrovala 27. 7. 2015, a ne dnes.
Ale je to zvláštní dotaz, zajímalo by mě, jestli podobný problém má víc lidí. Taky při čtení často usínám a skoro nevnímám, co čtu. Občas mi i vypadne kniha z ruk. :-) Dobré na to je prostě usnout a prospat se. Na bolest krku radím nečíst vleže nebo nějakých krkolomných polohách, radši si sednout do pohodlného křesla.

Koka: Těch příspěvků je více a podle profilu je tady už nějaký ten pátek, ale knihy ohodnotila/přečetla jen dvě. Minule sháněla křeslo a dá se tedy usuzovat, že si nakonec nevybrala dobře ;-)

ach, ano, spletlo mě, že po změně formátu profilu se nejdřív ukazuje, kdy byl uživatel přítomen, až pak malým písmem, kdy se zaregistroval.
Ale stejně si myslím, že jde jen o náběh na reklamu.

Koka, možná to ani tak rafinované nebude. V poslední době už se tu objevilo tolik hloupostí, že tato mezi ně zapadne jedna/dvě...Na druhou stranu by mohlo být docela zajímavé, jaký to zázračný lektvar zbaví popisovaných neduh:-)

Siena, asi máš - jako vždy - pravdu, a to jen já jsem přecitlivělá na některá "neno-" vlákna. Vycházím z předpokladu, že toto je knižní web, a tedy že poradna fyzioterapeutů bude asi někde jinde. Ale hodně zakladatelů vláken mě přesvědčuje, že "knižní web snese všechno" , stejně jako popsaný papír.

Já od doby mé registrace tady přečetla v součtu asi 30 knih :)
Tady mě ale zajímá, zda mívá někdo podobné problémy a případně jak je řeší.

To EvaTurner....bolest v krku je možná způsobená četbou knih, protože v knihách jsou roztoči a všemožné ingredience které negativně působit na zdraví čtenáře. Nejhorší je to při půjčování knih z knihoven. Víte kdo měl knihu v rukách a v jakém prostředí?
Knihovny a hygienici se tomu zuby-nehty brání i když hygienici doporučují někdy až úzkostlivou čistou. Takže jde pravděpodobně o nákazu která je přenesená z knih. Proto preferuji e-knihy, nebo knihy nové. Tam by k nákaze nemělo tak moc docházet. Hlavně astmatici jsou na roztoče v knihách velmi hákliví. Otevřou knihu a mají problémy. Nebudu dál strašit tím co může v knihách všechno být. Toto vlákno sem určitě patří protože motivuje čtenáře k tomu aby se vyhýbali půjčování knih a dali přednost nákupu nových knih bez zdraví škodlivých breberušek.
Text příspěvku byl upraven 25.11.15 v 07:12

EvaTurner nepíše, že ji bolí v krku, ale krk. Asi špatná poloha při čtení. Zkroucený krk a nedokrvená hlava = bolest krku a únava.
Jinak já tu také nezaznamenávám úplně všechny knihy co jsem přečetla. Třeba průvodce, různé encyklopedie apod. ty tak nějak nepočítám. A když čtu něco podruhé, potřetí... to také ne.

Prečo komické? Čítam v jednom kuse, čítačku nemám, ani si ju neplánujem kúpiť. Čo je na tom komické, to som akosi nepochopila.

Sice není komické číst bez čtečky (ale myslím, že jsi to, Evo, napsala proto, že tady na tebe někteří reagují poněkud útočněji) , ale možná za to nemůže ani ta čtečka, ale třeba nevhodné křeslo nebo místo či poloha, kde nebo v jaké čteš. A dobré je nečíst příliš dlouho (hodiny) vjednomkuse, ale občas vstát, protáhnout se, projít, zatančit si, umýt nádobí nebo tak něco... :-)
Vložit příspěvek