Knihy a hygiena: špína, roztoči, salátové kousky aj.
Špínu, jídlo a pot a další lidské výměšky.
S čistotou se setkáte pouze v nějakých sterilních lékařských prostředích.
Tohle řešit (nebo vůbec zakládat téma) mi přijde dost zbytečné. Stejně tak si říkám, že si spousta lidí pečlivě umyje ruce na veřejných záchodech a pak sáhne po špinavé klice, na které zanechaly špínu, bacily a výměšky ti, kteří si je neumyli nebo ti, kteří šli dovnitř.
Text příspěvku byl upraven 28.01.12 v 20:00
A to nemluvíme o penězích, především mincích...to je lepší si neumejt ruce po vykonání potřeby. Kam se hrabe taková 20x čtená kniha.
A nebo mastné tyče v MHD, případně čalouněné sedačky tamtéž...našlo yb se toho hodně, ale mince, to je masakr.
alfonsek - tak tohle téma to se ti tedy opravdu povedlo - to je tady perla
....mě by spíš zajímalo /máš to v profilu/ dvě věci ---
víš vůbec kdo to byl Franta Pérák??
a to druhé /co to je prosím tě za blbost?/
Četba hororů škodí duševnímu zdraví a člověka nezušlechťuje. Čili četbou hororů dochází k devastaci duševního zdraví národa.
KDE JSI K TOMUTO PŘIŠEL??? UŽ DLOUHO JSEM TAKOVOU BLBOST NEČETL
Tak takhle jsem u knih nikdy ještě neuvažovala:-)Ale když se ptáš- vidím to podobně jak ostatní v diskuzi-já se spíš obávám bacilů v MHD,v mincích atd.Jediné řešení je dbát dostatečně na hygienu.Ale co se má stát,to se stane.
Toto sa netýka len kníh, ako už napísali všetci vyššie, špina je všade okolo nás, aj vždy bola a asi aj bude. taká klávesnica, alebo myš...
Podľa mňa by sme mali na bežný druh špiny, napríklad aj z kníh, vystačiť s naším imunitným systémom.
Asi najlepší spôsob je umyť si ruky, vždy pred jedlom.
Text příspěvku byl upraven 28.01.12 v 20:40
Četba hororů škodí duševnímu zdraví? A já si říkal že něco dělám špatně. Dokonce jsem zacházel tak daleko, že se mi do ruky dostal i nějaký ten sci-fi text. Do pekla se mnou!
Když už jsme u toho, Alfonsku, co že to za hudbu mám poslouchat? Abych neudělal stejnou chybu v hudbě jako s knihami.
Text příspěvku byl upraven 29.01.12 v 03:01
..Četba hororů NAPROSTO NEŠKODÍ duševnímu zdraví a člověka zušlechťuje POHLEDEM DO SVĚTA FANTAZIE, HRŮZY.,KRVE ....tak nečti BLBOSTI a čti OPRAVDOVÉ HORRORY a ne kde se pojednává o blbostech.......
Alfonsek: A kdy se ti to stalo? Možná se s tím ještě dá něco dělat? Pokročilé je to sice dost, ale neztrácej naději...
Vědecký výzkum toho , kolik lidí může sáhnout rukou na stejnou věc za určité konkrétní období , provedl Mirek Dušín a kolektiv . Pokus byl publikován pod názvem "Putovní koruna Rychlých šípů" a dokonce dostal mezinárodní rozměr ,protože předmět výzkumu doputoval až do Bratislavy.
Více se dá zjistit ve vědecké publikaci od Jaroslava Foglara.
Pokus dokázal , že se nic nestane , že je daleko horší sníst (pečlivě omyté) třešně a zapít je (pitnou atestovanou)vodou.
Alfonsek napsal:
"Četba hororů škodí duševnímu zdraví a člověka nezušlechťuje."
Promiň,ale ty nejsi normální. Horrory psali i velikání světové literatury jako Ch.Dickens, H.de Balzac,V.Hugo,A.Dumas,W.Faulkner,M.Twain,N.V.Gogol a další.
Chceš snad tvrdit,že příběh od H.de Balzaca "Usmířený Melmoth" poškozuje duševní zdraví?
Jediné co škodí jsou názory jako máš ty.....názory lidí,kteří o literatuře vědí pouze to,že má písmenka.
Je evidentní,že četba které se věnuješ vážně poškodila tvé myšlenkové procesy.
Než budeš něco psát,tak si prosím o tom něco přečti..... a nestrkej všechnu hrůzostrašnou literaturu do jednoho pytle.
Uznávaná díla světové hrůzostrašné literatury jako "Jáma a kyvadlo" či "Zánik domu Usherů" od E.A.Poea jsou klenoty,kterým vzdávají holt i mistři pera jako Ray Bradbury či Robert Bloch /snad ti aspoň tato jména něco říkají/.
Text příspěvku byl upraven 05.02.12 v 10:06
Zpátky k tématu o hygieně půjčování knížek. Určitě jsou daleko špinavější věci, ale na druhou stranu musím uznat, že nerada půjčuju knihy lidem, o kterých vím, že čtou výhradně na záchodě (což fakt nechápu). To pak neumytejma rukama na ní hrábnou určitě a kam jí položí, když dokonaj potřebu a potřebujou mít volný ruce na jinou činnost? Na zem? Fuj.
Tohle mě nikdy nenapadlo a to si hodně půjčuju knížky v knihovně. Kdoví, kdo měl knížku přede mnou a co s ní prováděl :D. Na druhou stranu - aspoň si tím zvyšujeme imunitu - předpokládám :).
V súvislosti s touto temou som si spomenul na dokument, v ktorom jeden český bezdomovec, predával do antikvariátu knihy vyhrabané z kontajnera. A našiel ich tam celkom dosť.
Co takhle před vlastní četbou dát knihu do mikrovlnky na cca 600 W na akční dobu 2 minuty ?
Co se stane ?
Sdělte svůj názor, ať je sranda.
Pěkné jaro přeji všem.
Text příspěvku byl upraven 15.03.12 v 09:24
Chodím do knihovny a vůbec se knih neštítím. A jestli na nich číhají nějaké prťavé breberky, které mi hopsnou na ruce a pak následně do mé tělesné schránky, aspoň se posílí moje imunita (jak píše Trina1). Je to vlastně bezbolestné očkování. Co nás nezabije, to nás posílí.
jarva: skvělý nápad, ihned jsem to vyzkoušela:-) Ale jsem měkota- vytáhla jsem knížku už po minutě, protože začala smrdět a bála jsem se, aby můj pokus neobjevil manžel! Je to super objev pro mrazivé dny do MHD!
junjun: a to ještě někteří otáčejí stránky nasliněným prstem i TAM, brrr...
Doufám, že ta fotka půjde otevřít: lekl jsem se, že jsem do Brehma (ten nádherný text!) nechtěně zavřel mouchu, ale ne, jen letěla kolem http://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/65728_10150103514994167_537759166_7387146_2386789_n.jpg
Text příspěvku byl upraven 17.03.12 v 01:23
milujete zničené knihy z knihoven? jakou nejzničenější jste kdy četli. Já ano.moc se mi líbí, přemýšlet, co s tou knihou lidé přede mnou dělali a podobně. Nejzničenější kniha, co jsem kdy četla, byla povinná četba do školy od Julese Verna Tajuplný ostrov. Vypadávali z toho stránky, místy tak roztrhané, že se to nedalo číst a navíc jsem se musella trápit s rozlepováním stránek, protože nějaký chytrolín tam vylil limonádu. :-D
U mě to byla, už nevím název, nějaká historická detektivka z období vlády Přemyslovců. V knize jsem našla plesnivé kolečko salámu a krev. Možná někdo jedl salám a za to ho zabilo nějaké dotčené prase. Záhadou ovšem je, kdo knihu vrátil. Jestli pozůstalí a nebo to prase.
Milovat zničené knihy je asi trochu masochismem. Když vidím některé saláty (jak příhodný název) v knihovně, tak si knihu radši koupím, pokud o ni opravdu stojím, než se pak potýkat s takovou katastrofou.
A to, že kdyby se všechny pozůstatky potravin dostaly z knih ven, mohl by se pak otevřít fast-food, není žádná novina. Lidé jsou schopní dělat nad čtením ledacos. Každopádně zase nejsem člověkem, který by knihy opatroval jak poklad a přistupoval k nim v rukavičkách, už se mi taky podařilo knihu polít.
Jinak v jedné knize jsem objevil krev. Ale byl to horor, takže v rámci tématu...
Text příspěvku byl upraven 17.09.12 v 16:36
Když G. B. Shaw dostal kdysi od jednoho svého známého nazpět knihu, kterou mu půjčil, celou zamaštěnou, nechal tomu člověku poslat uzenou makrelu s lístkem „Posílám vám zpět záložku, kterou jste si v knize zapomněl“.
Nejhorší byla Hra o trůny 1 část z pardubické knihovny. Volný stránky, rozpadlý hřbet atd., ale stále v čitelném stavu. Jinak z knihovny takovýto stav přežiju, ale mít to doma, byl bych sám sobě za ostudu. Knihy mám v úctě a snažím se k nim být šetrný. A co se týká komixů, jsem kapitola sám pro sebe. Tam až úzkostlivě lpím i na tom, aby růžky u měkkých vazeb byly dokonale ostrý a trpím pokud tomu tak není.
já mám taky ráda knihy očtené, třeba s povolenou vazbou (ne slepovaný salát), ale vysloveně plesnivé, na ty si neppotrpím
Vložit příspěvek