Knihy, které dokážou člověka navést na správnou cestu
doporučuji myslete velkoryse od Schwartze, myšlením k bohatství od Napoleona Hilla a jako základ Carnegieho - Jak získávat přátele a působit na lidi.
To by tě mohlo nasměrovat..
Hmm....... Jsou ovšem i knihy, které dokážou člověka odvést pryč ze správné cesty. A někdy to ani někteří lidé nezpozorují, že jdou někam.. pryč. Nadšeně se vzdalují.
Težké. Velmi těžké.
Nepotřebuješ žádnou normální knížku ani když bude svou kvalitou na samém vrcholu. Potřebuješ opravdu něco vyjímečného.Něco,co prochází mnoha generacemi bez ztráty myšlenky.Něco,co může napsat jen pár spisovatelů na celém světě. Protože jsi čtenář »začátečník«,tak nic dlouhého.
Napadá mne jediné.
Novela za kterou dostal Ernest Hemingway Nobelovu cenu za literaturu.
Dílo tak vyjímečné,že ani čas ho neporáží.
STAŘEC A MOŘE.
"Novela Stařec a moře řeší problém lidského přesvědčení a nezdolnost lidské odhodlanosti.
Hlavní myšlenkou tohoto díla je ukázat na neustálý boj člověka s přírodou. Smyslem je poukázání na lidskou statečnost a velkou duševní sílu."
Deník studenta
Text příspěvku byl upraven 29.09.12 v 06:24
Určitě doporučuji knihu 7 návyků skutečně efektivních lidí od S. R. Coveyho.
http://www.databazeknih.cz/knihy/7-navyku-skutecne-efektivnich-lidi-10751
Pomůže jak v osobním, tak profesním životě. Stojí opravdu za přečtení.
Vřele doporučuji Richard Feynman: To snad nemyslíte vážně a pokud seženeš od Oriany Fallci. Ak zomrie slnko (je to slovensky, česky to myslím nevyšlo). Obě jsou v něčem podobné - jsou psané s láskou a vášní - u Feynmana k životu a fyzice, u Fallaciové k životu a bodoucnosti. Rozhodně pro mně hodně znamenaly.
Muž, který sázel stromy :-)
Pro začátek si myslím, že je ideální. Krátká, krásná, jednoduchá, s jasným poselstvím. Ačkoli... no, uvidíš.
Uživatel "joma", který vložil původní dotaz, se dle informací z Profilu na DK zaregistroval 31.8.2012 a podruhé a naposled byl na DK 1.9.2012. Má ještě smysl mu radit? Snad už našel svůj životní cíl, nebo setrval na své pozici "knihy nečtu, nikdy jsem k tomu neměl vztah".
Vůbec - představa, že mladého muže, končícího vysokoškolská studia a nemajícího představu o své budoucnosti, dokážou najednou nasměřovat dvě tři knihy, je poněkud bláhová (i když vyloučit se to nedá). Škoda, že u tohoto vlákna (ani u mnoha jiných, podobných) se nedozvíme, jak to s tazatelem dopadlo a zda pomoc, rady jiných byly k něčemu.
Za seba by som možno odporučila tento môj príspevok: http://www.databazeknih.cz/diskuze/diskuze-o-knihach-7/filozoficke-knihy-a-buddhismus-569/str-1#id28720
Koka: To máš pravdu, pre neho to už zmysel asi nemá, skôr si myslím, že sem už ani nechodí. Ale zas možno to zaujíma aj niekoho iného. Takže si nemyslím, že je tak úplne zbytočné sem ešte prispievať.
to Azizi: isteže nie je zbytočné sem ešte prispievať - možno tie rady budú inšpirujúce pre niekoho iného. Ja som však svojím príspevkom spochybnila dve veci: Očakávať, že cudzí ľudia mi poradia nejakú jednu knihu a tá mi ukáže v živote smer, ktorý vo svojich 22 rokoch nemám - to považujem za nereálne, smiešne a pre vysokoškoláka za nedostojné. I keď, možno - to treba pripustiť - v prípade, že dal na radu "knedlik", tak odišiel sadiť stromy a na nejaké čítanie kníh sa už dávno vykašľal.
Tým druhým povzdychom som akosi reagovala na dosť frekventovanú situáciu, a síce že niekto sa tu na niečo pýta, čosi hľadá a - takmer ako z Coelha :-)) , - celá družina užívateľov DK sa spojí, len aby mu pomohla, poradila ("když něco velmi chceš, celý vesmír se spojí .... " - cha cha, cha! ). Málokedy sa však dozvieme, ako to dopadlo: vzal si ten iniciátor nového vlákna niečo z našich rád? Čo si vzala na dovolenku k moru tá slečna, ktorá sa o tom s celou členkou základňou DK radila? Čo kúpil svojej sestre - učiteľke dejepisu ten chalan, ktorý sa pýtal na nejaké dobré historické knihy pre svoju sestru - nečitateľku? atď ....
Je to ako v prípade kníh, ktorým chýba jasný koniec a čitatelia sa na to sťažujú vo vlákne "co mě na knihách dokáže nejvíce naštvat". :-)))
„Málokedy sa však dozvieme, ako to dopadlo“ – ještě by tady tedy měla být seznamka a pak by sem mohli novomanželé seznámivší se díky DK nahrávat svá svatební fota. Danielson by tak v přeneseném smyslu slova byl kmotrem mnoha dětí.
Každý , kdo bude chtít od ostatních uživatelů poradit , by měl složit vratnou kauci.
Pokud se tazatel již na DK nepřihlásí(Tangua čekat dvě slunce ,pak kauce padnout na ohnivá voda) , bude kauce rozdělena rovným dílem mezi rádce.
Třeba si klučina IOMA, přečetl Gotheho knihu Utrpení mladého Werthera, a problém je jednou pro vždy vyřešen.
Text příspěvku byl upraven 02.07.13 v 21:04
I tak měl utrum s fotbalem a skočnou polkou .Synové se mu taky moc nepovedli , kromě Pídi a tak docela chápu jeho špatné nálady.
HTO - nápad je to bezesporu skvělý, pokud si toho Danielson povšimne a bude to (ve slabé chvilce) akceptovat, navrhovat bych, abychom jej překřtili a nadále jej nazývali místo Danielson raději "PADRINO".
Text příspěvku byl upraven 03.07.13 v 00:08
Že by ten „ústupek o píďu“ z pana Kaplana byl narážkou na mladého náčelníka Kiowů?
Text příspěvku byl upraven 03.07.13 v 00:52
Pro zamyšlení nad životem, životními hodnotami je dobrá např. kniha Hovory s Bohem. Psáno formou uvolněného, neformálního rozhovoru, není to žádná dogmatika.
Jako malý chlapeček jsem jednou v bufetu , kde otec a jeho kamarád konzumovali pivo , postával "pod pivem ", vzhledem k tehdejší výšce mojí osoby.
Pro trénink orientace to bylo důležité , protože jsem tam zůstal zapomenut a musel jsem sám najít cestu ven.
HTO: Kiowové , to zní drsně a představuji si bandu hrdých záporáků.Ovšem v pozdějším vydání Vinnetoua to byli Kajovové a pod tímto pojmenováním si představuji bandu ubohých bezdomovců.
Pida byl tuším Jelen , možná byl předchůdcem světově proslulého výrobce zelených traktorů .
"Mé představy se neustále mění tím jak se mění věci ve všech oblastech.... Mám touhu se neustále zdokonalovat, ale sám nevím, čím začít... prostě knihu, kde se sám něco naučím a tak trochu si urovnám, co bych vůbec dělat chtěl a na co bych měl....hledám knihu, která by mě tak trochu posunula dál, a opravdu bych si z ní chtěl hodně vzít a naučit se."
jako bych četla o sobě :) nechci tě teda nějak demotivovat, ale osobně mám pocit, že jsem přečetla snad už stovku "takových" knih, ale pořád jsem ještě nenašla TU jednu, která by mi v tomhle pomohla :( navíc začínám mít pocit, že čím více jich čtu, tím větší zmatky mi to v hlavě dělá...docela mě ale nakopla knížka Život bez hranic od Nicka Vujicice nebo Bez hranic od Jillian Michaels...nejsou to teda nějak extra "vědecké" publikace, ale jsou psané obyčejnými lidmi, kteří se sami svou pílí, odhodláním a snahou někde vypracovali, taky se pořád zdokonalují, dále pracují s lidmi a pomáhají jim najít sami sebe...nejsou to psychologové, psychiatři ani žádní náboženští fanatikové (i když Nick se o křesťanství hodně zmiňuje), není to návod na život, ale čistě jen jejich zkušenost a životní příběh :)
tak hodně štěstí s hledáním "té pravé" knihy ;)
Přátelé, bavíme se tady o pitomostech a zapomínáme, že se pohybujeme v anonymitě netu a že tedy údaje tady uváděné jsou zcela irelevantní.
- dotyčný tazatel může být nikoliv vysokoškolák, ale osoba typu zmíněného Barilacem,
- osoba s normální inteligencí, ale s poněkud vyšinutým smyslem pro humor neboli "prču",
- jedinec provádějící marketinkový průzkum pro nějaké nakladatelství s "duchovní" literaturou.
Jediný význam celé té diskuze tady vidím v tom, že tady padla řada titulů a autorů, které mohou někomu, kdo si neví rady s vlastním životem, třeba i nějak pomoct.
Svůj názor na podobnou nalévárnu jsem již několikrát ventiloval, přesto jej zopakuji. Nevěřím, že by existovala publikace, po jejímž přečtení by se stal idiot géniem nebo netáhlo milionářem. Jsme ale každý jiný a jsem ochoten připustit, že se vyskytují jedinci, kteří nejsou schopni nalézt smysl života a potřebují nějak popostrčit, ne-li doslova nakopnout.
Ano, i takoví jsou mezi námi a shovívavě jim dopřejme tuhle "životní berličku" - tady tu debatu ale zabalme, je to mrhání energií a časem.
Text příspěvku byl upraven 04.07.13 v 00:05
Každý potřebujeme nějakou berličku. Rozdíl je jen ve formě té berličky. Někdo věří v boha (jakéhokoliv), někdo věří v prachy, někdo věří v sebe a svoje schopnosti. Někdo má kamarády, kteří rádi pomůžou. Někdo navštěvuje psychologa, psychiatra. Někdo se hledá, a tak pátrá v literatuře, v diskusích. Někoho nakopne k jinému životu Coelhův Alchymista, někoho Bible, někoho Bohatý táta, chudý táta. I když po čtení těch knih zázračně nezbohatnete, najdete zde myšlenky, které vás donutí přehodnotit způsob vašeho života, pomohou vám ukázat ten hledaný smysl. Ukážou směr, kterým se můžete, ale nemusíte vydat.
na té otázce mi nic divného nepřipadá, jsem teda asi taky mentál a nejspíš bych to tady měla úplně zabalit a nemrhat zbytečně energií a časem :))) omg...
Vložit příspěvek