Které knihy vás při prvním čtení nadchly a při druhém zklamaly?
Tak jsem to nemyslela :D Ale je fakt, že my co čteme pořád ty samé knihy dokola, asi přečteme míň knih, než ti co tohle nedělají.
Už som prečítala viacero kníh, pri ktorých som usúdila, že keby som ich neprečítala, o nič by som neprišla. To sa mi pri opakovanom čítaní obľúbených kníh nestáva.
Souhlasím s Naias - mám oblíbené knihy a vracím se k nim... O E. M. R. už jsem tu psala - ten stále je můj favorit....
Ale třeba Fitzgerald, Cronin, du Maurierová - určitě mi neříkají míň než dřív....
Některé knihy J. M. Simmela už vidím jinak....
všechny knihy, které jsem četla v příhodném věku a rozpoložení můžu číst znovu, ale u těch se špatným koncem jsem to už nezkoušela. Jiné knihy, a mám na mysli hlavně ty dětské a pak pro mladé dospělé o lásce (např., Láska je jen slovo), můžu číst dokola, ty dětské raději, ale ty, které jsem v této správné době nečetla, ty mi přijdou nudné a naivní - tedy většinou. Možná to bude tím, že sdělují příběh, jistě zajímavý, ale jen ten příběh a nemají žádný přesah.
můj čtenářský vkus se ale docela kazí, nesnáším špatné konce, za ty považuji úmrtí, ne že se nevezmou.
Tak jsem se těšila na knihu Červená šakalice, mám ráda příběhy o zvířatech, ale věrna svým způsobům koukla jsem se na konec - a umře.. tak ani nevím, jestli to budu číst. Představa, že si hrdiny zamiluju a oni mi umřou je taková nálož beznaděje, že se jí vyhnu, takových knih mám doma více.
Nedokážu číst o zvířecím utrpení, nevyhledávám ani četbu o tom lidském, ale snáším takové knihy lépe, pokud to nejsou děti (nikdy si už nepřečtu Dva krůčky po mokrém písku, dostala mne do pořádného smutku na dost dlouho) Zkrátka chci u knihy zažít příjemné chvilky a nechci ke svým vlastním třináctým komnatám, vzpomínkám na ty, kteří odešli, i dalším životním příšernostem přidávat ještě ty jiné.
Dnes už nejsem s to přečíst klasiky ani naše a ani světové,snad kromě té Babičky
Zatímco jsem v pubertálních letech těžce ujížděl na spisovatelích jako je Chandler, Gardner nebo Wahloo, tak jsem nedávno zkusil přečíst Gardnera a bylo to dost těžký. Nevím co stalo, ale nějak to nešlo. Ale dočetl jsem až do konce. A nyní se bojím přečíst Vinnetou abych nebyl zklamaný. Od 10-ti let jsem ty tři díly(edice kod) přečetl snad 15x.
ad Babička - také zemře, ale pokud správně chápu, jak to bubka myslela (to je otázka na ni), tak jí šlo o kruté umírání, drastické popisy, umírání dětí. U Babičky je ten odchod napsán pokojně jako přirozený konec naplněného života.
Text příspěvku byl upraven 04.05.18 v 12:20
jo, babička umře, ale její smrt tak, jak ji autora napsala mne nedrásá tak jako smrt červené šakalice. Ohledně dětského umírání.. přečtěte si ty Dva krůčky... a budete vidět sami.
bubka: Takto drastickým knihám se vyhýbám. To je důvod, proč si asi nikdy nepřečtu "Dva krůčky".
Mě k depresi stačí už i cokoli od Simmela - už ho nečtu. A vážně přemýšlím o tom, jestli se vůbec pustím do Hany.
Text příspěvku byl upraven 04.05.18 v 22:59
ja by som len na margo Babičky - že mala niečo okolo 50, v tom momente sa to umieranie a "naplnený" život vníma trochu ináč.
Takových knih je málo. V každé najdu něco, co jsem neviděla a nepochopila třeba v šestnácti a pochopila ve třiceti. Verneovky miluji pořád a pořád se z nich učím. Nejvíc miluji Dvacet tisíc mil pod mořem, nevím, proč.
encyklopie - audioknihu nikdy ne....
bamba - jakých 50 ? podle mých propočtů - a nejsem v matematice nijak dobrá, jí bylo v době smrti 71, což na tu dobu a ten život nebylo zase tak málo.
---------
. V roce 1820 se Panklovi přistěhovali do Ratibořic na panství vévodkyně Kateřiny Zaháňské. Tam se za nimi v roce 1828 nakrátko přistěhovala i její 55letá babička – Marie Magdaléna Novotná rozená Čudová (1770 Dobruška-Křovice – 1841 Vídeň) – která malou Barunku velmi ovlivnila; v dospělosti si Božena Němcová babičku velmi zidealizovala.
na svete je tolko knih az sa neviem donutit precitat tu istu knihu viackrat :D ...mooozno v starsom veku ked zacnem zabudat :)
Knihy k jejichž čtení by se člověk musel nutit, opravdu nemá cenu číst víckrát :D
encyklopedie - nerozumím, čím jsem se tě dotkla? Neberu ti audioknihy, jen jsem napsala, že je nepotřebuji. Reagovat nemusíš, napsala jsem svůj názor, co máš ráda ty, ti přece neberu...
...ale nie, hocikedy aj skvelú knihu ktorá ma nadchla a prečítal som ju s chuťou už nemá zmysel čítať druhýkrát lebo už mi dala ten pocit a pôžitok ktorý mala a pri opakovanom čítaní by sa len pokazil ten predošlý ...a teda radšej siahnem po knihe ktorá je slabšia ale predsa niečo nové ...veď niekedy aj taketo knihy dôkažu prekvapiť ako napr. Kniha ilúzií od Austera ...jednoducho čítať dookola to iste neda nič nové
nemôžem predsa písať o pocitoch iných :) písem len o tom ako to cítim ja ...je toľko kníh, že pre Mňa nemá zmysel čítať jednu viackrát ak je vždy z čoho vyberať
V době svého příjezdu na Staré Bělidlo, byla jednoznačně v dnešním vyšším středním věku, někde mezi padesátkou a šedesátkou.
Dnes by jí tedy čekalo před odchodem do penze ještě přibližně 10 let zaměstnání.
Audiokniha, (tedy vlastně interpret,) může knize hodně pomoci, ale také může dojem zcela zničit. Asi není tím nejlepším nápadem s velkým očekáváním zkoušet poslouchat knihu, kterou jsme již v minulosti četli. Je to podle mne podobné jako otázka zda dříve číst knížku, nebo zhlédnout film. Pozdější zážitek vyhrává jen vyjimečně. A o čím oblíbenější váš titul se jedná, tím hůře se budete smiřovat s jeho zvukovou podobou, byť by byla sebelepší.
kapr: To je blbost. Každý člověk má jiný názor a jiný vkus a je nesmysl kategoricky říkat, že se někomu nebude líbit poslouchat knihu, kterou už dříve četl. Já to dělám často a nejsem zklamaná. Prostě každý má rád něco jiného.
Vždyť já to netvrdím zase tak kategoricky, spíše vypovídám o některých vlastních špatných zkušenostech. Jinak jakákoliv dramatizace, (i četba,) zvláště kvalitním a oblíbeným interpretem dokáže knihu v mnohém přiblížit, a dojem, pocit z ní prostě zvednout.
Dodnes vzpomínám na pana Pellara, a mnohé dokumenty načtené panem Strejčkem, by v interpretaci kohokoliv jiného měly u mne jen poloviční oblibu a dopad.
Text příspěvku byl upraven 09.05.18 v 15:15
Vložit příspěvek