Oblíbené a neoblíbené žánry knih

Děkuji všem zúčastněným za podnětnou diskusi a znovu se omlouvám, pokud jsem se někoho dotkl. Literatuře zdar!

Hun - mluvíte o nerdech, jako by to byla nějaká urážka. To je hodné ubohé.

woodward - jenže vy nerozhodujete o tom, kdo je a kdo není blbec. Nepochybně mnoho lidí označí za blbce i vás, takže z tohoto kontextu byste neměl mít právo se vyjadřovat ani vy.

LadyWalsh: Nerd; n. Slang. 1. A stupid, irritating, ineffectual or unattractive person. 2. An intelligent but singleminded person obsessed with a nonsocial hobby or pursuit (a computer nerd)…
Webster’s Encyclopedic Unabridged Dictionary of the English Language
Já nikomu neberu právo se vyjádřit, jenom trvám na tom mít právo, když vidím blbce, konstatovat, že je to blbec.
Text příspěvku byl upraven 19.09.16 v 14:45

Nerd je člověk, který je v principu jednostranně zaměřený, a ve svém oboru bývá špičkovým odborníkem. Bývá zároveň vybaven značné nadprůměrnou inteligencí. Tito lidé jsou sice většinou společností odvrhování, většinou jsou ale odborně i lidsky mnohem hodnotnější než ti, kteří jimi opovrhují. Funguje zde mechanismus odlišnosti, kdy většina lidí v principu odvrhuje to, co tito lidé neznají, a čemu nerozumí. Tento princip lze spatřovat téměř všude. Zjednodušeně se mu říká ignorance.
Máte právo konstatovat, že je to blbec podle vašeho názoru, nikoli to označovat za objektivní fakt. Je to pouze váš názor. Čili názor jednoho člověka ze sedmi miliard lidí na této planetě.

Hanka: Hm, mně vlastně nevadí, že tady ty komiksy JSOU. Vadí mi, když o něčem napíšu že je to pitomost a hned mě někdo začne napomínat. Tohle je totiž ten hlavní malér - tady si všichni připadaj hrozně demokratický, když člověka okřiknou za to, že je netolerantní. Jenže když vidím blbost a řeknu blbost - pak je nedemokratický mi to zakazovat. Blbost není sprostý slovo, je to terminus technicus. Jestliže tu máme databázi knih měl by tady bejt i jízdní řád Českých drah, pokud existuje v knižní podobě. Stejně jako komiksy nebo matematika nebo chemie pro osmý třídy. Pokud Hun napíše, že komiksy čtou infantilní troubové, tak s ním souhlasím - a kdo s ním nesouhlasí, ať to sem taky napíše, ale proboha, ať ho nebuzeruje, že uráží čtenáře komiksů.
Těch pitomostí, kterými zdejší s odpuštěním komentátoři urážejí Hemingwaye, Remarqua, Hrabala, Homéra a bůhvíkolik dalších velikánů... a nikdo se nad tím nepohoršuje!
Text příspěvku byl upraven 19.09.16 v 15:05

LadyWalsh: Websterův slovník říká, že Nerd je 1) hloupá nebo nepřitažlivá osoba a až 2) jednostranně zaměřený hobbista. Takže především je to blbec.

LadyWalsh: Napsal jsem, že nerdi jsou z mého pohledu „nešťastníci“. To přeci není urážka. Lidé, pro něž je v dospělosti hlavním koníčkem to, co jinak zajímá jen děti (Hvězdné války, Star Trek, komiksy, počítačové hry...), jsou pro mě nešťastníci. Já je neurážím ani se jim nesměju. Už posté říkám, že bych jim prostě přál, aby objevili vyšší úroveň kultury. Mám vůči nim stejné pocity, jako vůči konzumentům bulváru nebo fanouškům Justina Biebera. Přál bych jim něco lepšího. Tečka.

tsal: to je otázka, ale označit ten či onen žánr za blbost je očividně stejně přípustné, jako když nějakej moula napíše o Hemingwayovi, že se ve Starci a moře do něčeho stylizuje nebo že je to zbytečně dlouhá kniha, protože děj by se vešel do poloviční. Když o takovým člověku řeknu, že je moula, tak jen proto, že se dokonale ovládám.

woodward - ne, nerdi vážně nejsou blbci, rozhodně ne všichni. Mnohem větší blbec bývá ten, kdo smýšlí tak hloupě, jak zde předvádíte vy.

Hun - počítačové hry zajímají podle vás jen děti? Haha, to jsem se nasmála.

LadyWalsh: ještě jednou: podle Webstera je nerd 1) blbec 2) jednostranně zaměřenej hobbista. Já si to nevymyslel, tak to na mě neházejte.

Podle Webstera, ano, to je jistě ten hlavní a rozhodující aspekt, že podle Webstera. To rozhoduje o všem. Pámbíčku, do čeho jsi to duši dal... :))

kristepane, komunity! kdy se sakra někdo zastane komunity těch myslících tvorů homo sapiens sapiens, který se nedomnívají, že fantasy je vrcholem světové literatury a že knížky maj bejt stručný, aby netrvalo tak dlouho je přečíst?

LadyWalsh: Aha, slovník je blbej, protože říká něco jinýho než chcete slyšet?

Oba hovoří o věcech, o kterých nemají ani základní znalosti. No, stačilo to, je to tu bohužel stejné, jako je většina ostatních diskuzních fór. A to jsem věřila v něco lepšího, když se jedná o zaměření na literaturu. Lidé jsou prostě nepoučitelní :(

Ale jakpak, že ty věci neznám? Jako malý jsem si přečetl obsáhlý komiks ze světa Star Wars, nenechal jsem si ujít jediný díl Star Treku, strávil jsem stovky hodin u počítačových her...
Jenže pak jsem VYROSTL a zjistil, že existují umělecká díla, která umí i duševně obohatit a povznést, ne jen primitivně zabavit. A je mi prostě líto lidí, kteří to ani v dospělosti nezjistili a drží se méně hodnotné kultury. Proč je to nesoudné? Proč tento můj názor srážíte?

Promiňte, Hanko, to jsem úplně nepochopil. Mohla byste svůj argument rozvinout?
Vložit příspěvek