Oblíbené a neoblíbené žánry knih

No jo, ale Pán prstenů JE přece módní záležitost-už několik desítek let :-) :-)

Jo jo, nedávno jsem potkal chlápka, co si myslel, že Pán prstenů byl sepsán někdy před dvaceti lety. :-)
Uznávám ovšem, že ani já jsem dřív plně nechápal zejména lingvistický význam této trilogie, dokud jsem si nepřečetl tuto část interview s překladatelkou PP:
http://www.proofreading.cz/interview-s-prekladatelkou-pana-prstenu-3-dil
(To interview fakt doporučuji. Případně se omlouvám za „spam“.)

Ještě bych rád připomněl, že bývaly časy (a není to ani tak dávno), kdy byl pohrdaným a vysmívaným žánrem román. Skutečné vysoké umění lze přece vyjádřit pouze formou tragédie!
Docela chápu, že se někomu hodně nelíbí jednotlivé dílo - sám si v komentářích často neberu ubrousky. Dokonce se mému porozumění nevymyká ani zášť vůči nějakému tematicky a postupově hodně vyhraněnému a rigidnímu žánru. Na mysl mi přichází třeba ta červená knihovna, tu je asi opravdu obtížné napsat tak, aby byla kvalitní a zároveň bylo dodrženo vše, co se od takového typu literatury očekává (ale nejsem tak odvážný, abych tvrdil, že to není možné). Ovšem odsoudit formální žánr nebo umělecký druh, který může být zpracován hypermilionem různých způsobů? Nu, nevím... tam podle mě není problém ani tak v konkrétním tvrzení - je jedno, jestli je odsuzován film, komiks, povídka, sochařství nebo sestavování kamení do obrovských obrazců viditelných pouze ze vzduchu - jako spíše v nesmyslnosti takového zobecnění.

Páni, nemáš i ostatní díly toho rozhovoru? Já jsem překladatel a ta paní Pošustová je fakt chytrá a mě přesně tyhle věci - kde a jak se vzaly jednotlivé jazyky a jak s tím překladatelka zacházela - hrozně zajímají. Ta podoba elfských jazyků s keltskou irštinou nebo velštinou, to je celkem nabíledni, ale kde se vzal třeba jazyk Mordoru a jak se přesně v říkance o prstenu vyslovujou všechny ty u s akcentem circonflex, to mě fakt zajímá.

Zlovlk "odsoudit formální žánr nebo umělecký druh, který může být zpracován hypermilionem různých způsobů?"
Vytesat do kamene. Snad v každém žánru se vyskytují kvalitní nebo alespoň přijatelná díla. Asi ne např. u typické červené knihovny, nebo klasického rodokapsu, ale ženský nebo dobrodružný román se snad dá napsat i kvalitně.
Text příspěvku byl upraven 19.09.16 v 17:39

Já vím, jsem blbej, nicméně už jsem na to přišel a mám to všechno zkopírovaný. Ale děkuju. :)

Jo, kdoví, jestli bych na to přišel tak rychle, kdybych ty komiksy včas neodložil. Ale taky je možný, že za to může ten chlápek s německým jménem, co mi furt schovává věci. ;-p

Woodward: Není zač. I já jsem se několik let živil překládáním a je to úžasná profese. S paní Pošustovou-Menšíkovou mám tu čest se znát osobně a mohu prohlásit, že je to nejen na slovo vzatá odbornice, ale též skvělá a charakterní dáma.

Tady to je celkem "psycho". Dobrej komiks je PAYING FOR IT, Chester Brown. Bacha! Neni to pro deti jakehokoli veku. ;)

ovpana: to je mladistvý pohled na literaturu deformovaný čerstvostí vzpomínek na školu. Jsou i poučné knihy, které se - jak praví klišé oblíbené komentátory na DK - čtou jedním dechem. Třeba Churchilovy Dějiny anglicky mluvících národů, Bohové hroby a učenci od Cerama, Nálevkovy Horké krize studené války, Hubáčkovy knihy o druhé světové válce atd.atd.atd.

Moje obľúbené: humorné fantasy, britský, absurdný, jedinečný humor, thrillery á la Michel Crichton, Dan Brown, poviedky á la Roald Dahl
Moje neobľúbené: romantické knihy, detektívky, historické romány
Ako to máte vy? :)

Ja si takto žánre netriedim, pretože u mňa žáner nerozhoduje o kvalite knihy. Rozhoduje o tom to, ako je napísaná (ak sa bavíme o beletrii). Keď už, tak sa rozhodujem skôr podľa témy než podľa žánru. Ale ak zhrniem svoje doterajšie skúsenosti:
- sci-fi: podľa mňa žáner, ktorý má potenciál byť najlepší zo všetkých, ale písať ho dobre je nesmierne ťažké. Autori tam môžu urobiť toľko rôznych chýb (čím vôbec nemyslím len vecných), že si knihy z neho vyberám opatrne.
- fantasy: pre mňa žáner s takmer rovnakým potenciálom ako sci-fi, ale viac než čokoľvek iné tu rozhoduje štýl písania. Ochutnávam, ak sa nezačítam, idem ďalej.
- horory: už toho bolo veľa, napísať neklišéovitý horor je ťažké. Vyhýbam sa krvákom, na to nemám žalúdok, ale mysteriózne zvedavo skúšam.
- humor: pre mňa výlučne oddychový žáner a musí mi sadnúť. Príliš ho nevyhľadávam, aj keď poznám pár dobrých kníh.
- romantika: tento žáner obsahuje toľko veľmi zle, neuveriteľne a plytko napísaných kníh, že si držím preventívny odstup. Ale keď nájdem silné indície, že ide o hlbokú knihu, prečo nie?
- triler: tiež máva svoju schematickosť, ktorú neobľubujem, no zároveň najčastejšie obsahuje rovnováhu prvkov, ktoré mám rada, preto po ňom siaham asi najčastejšie. Zvlášť po psychotrileroch.
- detektívka: kedysi môj obľúbený žáner, dnes ho už čítam len striedmo. Prejedla sa mi schéma, že vrah je vždy odhalený a nikdy to nie je ten, čo vyzerá po väčšinu deja najviac podozrivo. Napriek tomu, ak prináša niečo nové, s chuťou po nej siahnem.
- historické romány: žáner, v ktorom sa neorientujem, ale v puberte som z neho čítala pár silných kníh a chcem sa k nemu vrátiť.
- young adult: statočne ho skúšam zas a znova, hoci mám u mnohých kníh neodbytný pocit, že autori očakávajú, že ho budú čítať len slabšie mysliaci jedinci vychovávaní v kláštore.

Mám ráda sci-fi, horor, fantasy, historii, cestopisy, krimi, válečné... je toho dost.
Nemusím přehnanou romantiku a komiksy.
Ale pokud bych měla hodnotit námět, tak teď momentálně nemůžu vystát problematiku qeer jedinců, kteří nevědí, jaké mají pohlaví. LGBT tématika mi neva, jen těch štyritisícevosmsettriadvacet pohlaví.

Ráda bych se s vámi podělila o svou lásku k fantasy žánru. Jsem velkým fanouškem knih, filmů a seriálů, které se odehrávají ve fiktivních světech s magií, draky, čarodějnicemi a dalšími fantastickými bytostmi.
Myslím, že fantasy žánr je skvělý, protože nabízí možnost uniknout z reality a prožít dobrodružství v úplně jiném světě. Můžeme se stát kýmkoli chceme a zažít věci, které by v reálném životě nebyly možné.
Jedním z mých nejoblíbenějších fantasy příběhů je Pán prstenů. Miluju Tolkienův svět Středozemě a jeho postavy, jako jsou Frodo Pytlík, Gandalf, Aragorn a Legolas. Pán prstenů je pro mě příběh o odvaze, přátelství a naději.
Dalším mým oblíbeným fantasy příběhem je Harry Potter. Miluju kouzelnický svět J.K. Rowlingové a její postavy, jako jsou Harry Potter, Hermiona Grangerová a Ron Weasley. Harry Potter je pro mě příběh o přátelství, odvaze a dospívání.
Kromě knih a filmů ráda sleduji také fantasy seriály, jako jsou Hra o trůny, Zaklínač a The Witcher. Tyto seriály jsou plné napětí, akce a dobrodružství.
Text příspěvku byl upraven 19.08.23 v 08:25

nemám ráda scifi a přeslazené romanťárny.
Ráda čtu cokoli-detektivky, thrillery, vtipné knihy apd.

Nečtu válečné romány ani cokoliv, co se vztahuje k 1. a 2. sv.válce, dále o holokaustu, protože mi tato témata nedělají vnitřně dobře. Dále nic mi neříká literatura LGBTQ, sci-fi, poezie, knihy od Danielle Steele ani nejedu na vlně HP, Tolkienů atd. Prostě jsem vybíravá, tak trochu staromilec. Takže třeba prakticky pokaždé, co tu v novinkách vychází, z toho bych si opravdu nevybrala. V literatuře hledám odpočinek i poučení. Ale je to jen můj názor, nikomu ho nevnucuji.
Dobrý den,nwm jestli to sem patri,pripadne se omlouvam,jen bych mela dotaz,zda byste mi nekdo doporucil nejakou knizku pro 7-8 letou holcicku?Dekuji a za pripadne nevhodny nebo nepatrici prispevek se omlouvam :)
Vložit příspěvek