Posloucháte při čtení hudbu?

DISKUZE » O knihách

Mygli
Mygli 08.08.2018 v 14:36

Rád čtu fantasy a při tom si pouštím fantasy nebo keltskou hudbu, což evokuje tu správnou atmosféru starého světa.

Fondis
Fondis 08.08.2018 v 22:16

Jestli mohu přispět, je mi asi jedno jestli hudbu či klid. Já vím, že pokud si dám do usi, třeba po cestě z práce např. Sepulturu, vůbec mě to neruší. Naopak, spíš bych řekl, že mi řádky pěkně plují do hlavy zároveň s muzikou. Nějak mi to spline a mám zážitek z muziky a i z knihy. A ano, radši s pořádnou muzikou. Já to vstrebam.

6839
6839 26.08.2018 v 21:06

Hudbu poslouchám, když hledám inspiraci, po dočtení knihy, nějakou která je pro ni specifická, či když je přímo v knize zmíněná písnička, tak si jí pustím. Ale osobně ne, to že by mi plynuly slova s hudbou která zní se mi nedaří, většinou když čtu tak si pouštím, svůj vlastní "soundtrack", jak by přímo z chvilek z knihy,... taková ta onomatooia,... asi se to píše jinak...jinak zvukomalba. Myslím, že hudba provází každý příběh.

Orange8knihomol
Orange8knihomol 29.09.2018 v 21:53

Ne, mám problém se soustředěním, a proto vždy čtu nahlas.

Sidonka3
Sidonka3 30.09.2018 v 16:23

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

ginze
ginze 17.12.2018 v 06:06

Cíleně si jí nepouštím, nějak v tom nevidím smysl - jsem schopná se začíst i u zapnuté televize a normálně se soustředím na čtení a tu televizi po pár minutách už jakoby ani neslyším...což je výhoda, když si chcete číst a všude je hluk :)

Dominika_a
Dominika_a 05.01.2019 v 11:01

Záleží na tom, kde zrovna čtu. Doma si hudbu nepouštím, ale když někam cestuji ať už vlakem nebo autem, tak si většinou sluchátka vezmu. Spíš mě ruší když si dva povídají než hudba.

kneznaliba
kneznaliba 05.01.2019 v 17:59

Neposlouchám, jakýkoliv hluk mi při čtení vadí, potřebuji ticho a klid :-)

Janadvorackova
Janadvorackova 05.01.2019 v 20:30

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

Dudasek28
Dudasek28 31.07.2024 v 09:27

Když sem byla nemocná tak sem měla chuť si číst ale zároveň poslouchat hudbu(ale bylo mi jasné že pokud to udělám nebudu si z té knihy nic pamatovat) tak jsem vytáhla deníky malého poseroutky ( ty mám přečtené tolikrát že je mi jedno jestly si něco pamatuju nebo ne) a přečetla asi tak 5 dílů a u toho si i zazpívala :-))))))

Text příspěvku byl upraven 31.07.24 v 09:27

Danielle22
Danielle22 31.07.2024 v 23:28

Hudbu si při čtení nepouštím, ale pokud jsem v blízkosti cizího rádia nebo diskuze okolních lidí, tak musím "vypnout" okolí, zabrat se jen do čtení a odpoustat se od rozhovoru.

veronika4001
veronika4001 05.08.2024 v 12:36

Při čtení hudbu neposlouchám. Musím buď jedno, nebo druhé, obojí naráz u mě nejde. Nemohu se soustředit na knihu, když je hudba puštěná a zvláště, když je puštěná hodně nahlas a ještě k tomu je dynamická, temperamentní, rychlá. To pak musím tančit a různě se pohybovat. Ráda čtu v klidu, kde není žádný hluk (za zavřenými nebo zamčenými dveřmi nevadí), a hlavně, bez hudby, protože pak nezbývá nic, než "jen" kniha a v klidu se můžete do ní uzavřít. A to je příznivé klima pro jakoukoliv četbu. Ani relaxační hudba není pro četbu příznivá, opět mě nutí poslouchat a k tomu má uspávací účinky. Někdy, zvláště u pomalých písniček, mě moje mysl nutí vzpomínat na mé dětství a mládí a na prožité krásné chvilky, které se už nevrátí.
Něco jiného je, když je v knize zmíněna nějaká písnička, zpěvák, skladatel a kniha se veze po této linii, například, když si hlavní hrdina pustí konkrétní píseň (název), tak se ji pak pokouším vyhledat a pustit si ji, abych poznala, na čem hlavní postava ujíždí a co je podstatnější, jaký má charakter, resp. jaké povahové rysy jí přičíst. Fantazie je u knihy nezbytná věc a různé úlomky příběhu mohou dopomoci k tomu hlavního hrdinu poznat tak, jak jej chtěl sám autor. Muž může být citlivá duše, stejně jako žena drsňačka. Ne všechno ale z knihy pocítíte. Proto tyhle střepiny v příběhu mohou pomoci, a proto hudba, název knihy, časopisu apod., i když je neznám, dopomohou k poznání hrdiny, možná samotného příběhu, někdy i autora. Ale při čtení si hudbu rozhodně nepouštím. Musím koncentrovat buď na jedno nebo na druhé, abych z nich měla úplný a tedy nenarušený prožitek/požitek.

Verunka4444
Verunka4444 24.08.2024 v 18:05

Sama za sebe si nic nepouštím,běží třeba televize,ale stejně okolní zvuky vypínám,takže nevnímám nic.

Lovehorses365
Lovehorses365 02.09.2024 v 12:04

Někdy.
Ale stejně ji během čtení nevnímám takže je to jedno...

šárka999
šárka999 26.12.2024 v 16:33

Při čtení mi vysloveně vadí poslouchat hudbu, nemohu se na dej poté soustředit a nemám z té knihy takový prožitek

Vložit příspěvek