VAŘÍME S LÁĎOU HRUŠKOU
Lughu, citlivou záležitostí to pro mne není vůbec. Spíše jsem Vás špatně pochopila. Rozladila mne ta glorifikaci, LH zachránce a opatrovatel těch potřebných, a zahrnula do toho i Vás, za to se omlouvám. Souhlasím s Vámi, dle hesla...Chléb a hry.
Ono je vůbec otázka, zda-li ty recepty jsou opravdu levné, o nutriční hodnotě ani nemluvím. Pro inspiraci do kuchyně bych sáhla např. po knihách paní Lánské. Ta dokáže ze zahrady zužitkovat snad úplně všechno:)
Sieno, omluva není na místě, především bych se měl omluvit já Vám, což tímto činím. Zřejmě jsem volil zbytečně příkrá slova. Leč i já spatně pochopil Váš postoj k LH. Ještě jednou, přijměte moji omluvu.
Ne, nejdu s dobou....já se již brakům snažím vyhýbat. Nelíbil se mi jako reportér, tak nač ho podpořit ještě finančně, ne?
Lidi, vzpamatujte se. Vařit se dá bez Ládi Hrušky i bez knihovny plný kuchařek. Mám doma po babičce Zlatou kuchařku, kterou otvírám opravdu jen ve chvíli, kdy si fakt nevím rady, případně při pečení, kdy je přesné dávkování důležité. Ale umět vařit - to znamená především umět zacházet se surovinami. Játra se nesolí, dokud nejdou na talíř, květák nelze strčit do mrazáku, pokud se předem trochu nepovaří, takové věci musí člověk vědět (a v kuchařkách se o tom moc nepíše). Jinak stačí mít představivost a chuť. Ať se jdou všichni televizní vařiči zahrabat!
Játra se nemají solit, dokud nejsou hotová, protože jinak budou TUHÁ. A to není žádná teorie, ale ozkoušená praxe. A pokud jde o ty kuchařky, jak říkám, je dobrý mít jednu "ze staré školy" pro případ potřeby - zejména kvůli těstům a pečení, kde opravdu záleží na přesném dávkování. Ale jinak, zejména díky internetu, to už vážně není zapotřebí. Když si člověk chce udělat radost tak nějaký to boef bourguignon nebo kohouta na víně najde na webu v několika jazycích, A jinak to chce mít jen povšechnej přehled. středomořské dobroty - česnek, tymián, šafrán. zvěřina - divoký koření + nějaká ta brusinka nebo šípek, jeřabina. Balkán - skopové nebo hovězí, rajčata, papriky. A když člověka popadne tvůrčí smršť, tak se vynalézavosti meze nekladou. Já třeba už dlouho vymejšlím jak co neúčinněji zkombinovat vepřové, ananas, česnek a chili. Zkoušel jsem to jako pečeni se zářezy, do kterých se ten ananas naskládá, nebo jako marinované kotlety nebo jako živáňskou atd. atd. Kuchařky jsou pro jedince bez imaginace a invence.
Text příspěvku byl upraven 08.08.15 v 21:32
záleží na tom, co v nich hledáš a jak dalece umíš vařit bez kuchařek. pokud jsou tam nesmysly, tak je člověk odhalí. a jak jsem řekl, tam, kde je zapotřebí znát přesné dávkování, spoléhám na kuchařku i já. ale stačí mi ta jedna. ty játra nemusíš solit za syrova, stačí je omylem osolit, když je dusíš nebo pečeš. zažil jsem to, není to dobrý.
Binýsku, dejte jim ještě šanci:) Ony se ty elektronické vypínají po nějakém čase samy...alespoň by měly...
Text příspěvku byl upraven 09.08.15 v 10:35
Vyzkoušejte, byla by jich škoda. Mám pochopení pro výběr barvy:) Červená se mi sice nehodí do kuchyně, ale obecně všechny červené přístroje mají něco do sebe:)
Ještě k té samotné knize. Ať si vydává kdekdo, kdeco a ať si to lidi kupují, když je to osloví. Co se mi na ní nelíbí je právě ta "reklama", že její tvůrci jsou ti, co jediní myslí na potřebné, že oni na nic jiného, než na smažené kůžičky nemají...Domnívám se, že lze uvařit i za málo peněz podstatně zdravěji. Ale to se už zase opakuji, takže se omlouvám.
Text příspěvku byl upraven 09.08.15 v 09:38
nechci strašit, ale o fixaci na červenou barvu jsem někde četl že se vyskytuje u schizofreniků... ;)
Woodwarde, to nevím, možná ještě teprve přijde. Co jsem ale zjistila, že píšu s chybama...i když to jen na tu barvu nejspíš svádět nemohu...
s chybama píše každej, tím se nenech rozhodit. stejně to byl jenom vtip. ;)
Nejlepší kuchařkou bývá zdraví. Ten okamžik, kdy u vás objeví nemoc, která znamená úplné vyřazení jistých potravin z jídelníčků na několik let, ne li navždy. Samotné se mi nikdy do experimentů nebo dodržování jídelníčků nechtělo....až jistá nemoc mi ukázala, že když musím, tak umím... a dokonce dobře a dokonce to i chutná.
Láďovy recepty se v mých očích dají brát jako levnější varianty např moučníků, ale obalená tlačenka, sýr v mikrovlnce nebo taveňák ze sody...to v podstatě nic neřeší.
Souhlasím s tishou8409.
Jinak si myslím, jako sběratelka a čtenářka kuchařek, že i v této se najdou recepty, které v životě vařit nebudete, stejně jako recepty (aspoň pár), které si uvaříte - které si někdo uvaří. Laďovu kuchařku jsem neměla v ruce a nečetla ani nelistovala v ní, ale viděla jsem pár receptů kdysi v televizi. Obalená tlačenka je nesmysl, stejně jako je nesmysl jiný moučník - ne Laďův - který se dělá z rozdrcených Tatranek, aby se z nich posléze splácaly kuličky s chutí Tatranek :-)))) - k čemu, není jednodušší sníst Tatranky rovnou a bez matlání? ........... na druhou stranu, hrnkové knedlíky podle Ladi (z tv - nevím, jestli jsou i v té kuchařce), které jsme v Lese i v naší široké rodině vyzkoušeli, byly dobré a jednoduché a občas je vaříme dodnes.
Tím chci říct, že bych nezavrhovala žádnou kuchařku a neohrnovala nad ní nos (natož pokud jsem o ní jen slyšela), v každé se najde nějaký ten recept, který čtenáři může sednout a po vyzkoušení zůstat v jeho jídelníčku, stejně jako se v nich najde spousta receptů, které nenalákají k vyzkoušení.
Láďovy recepty jsou pro ty nešťastníky, kteří jednak nemají moc peněz - což by nebylo tak zlý - a ještě k tomu neumějí vařit, což je katastrofa. chudej člověk musí umět vařit právě proto, aby nemusel jíst blafy, který mu vymyslí nějakej Láďa.
Ano, je taky pravda, že člověk v nouzi uvaří levně i sám, bez jakýchkoliv kuchařek, to, co je pro něj jakž takž dostupné. A na druhou stranu, v kuchařkách či na netu se dá najít i nějaká inspirace pro zpestření, a upravit si a zjednodušit (příp. ořezat o drahé suroviny) nějaký recept taky není těžké.
Víte, zabývám se problematikiou bydlenek a zjistila jsem, ke své hrůze, že národ zvyklý jíst kabanosy z mouk a soji tyto recepty VÍTÁ jako spasení, ač jsou mnohé z nich staré několik generací.
Levné musí se rovnat nepoživatelné? Jsem pro spíše kvalitní suroviny, klidně míň, ale zdravě. Vše od Ládi je plné mouky, cukru, tuku, záření ... lidé to hojně konzumují a libují si... budou si tak libovat, až se jim z těch jídel zhorší zdraví?
no jo, pořád ty zdravovědné plky. já jím to, co mi chutná. jsem chudej člověk, ale na rozdíl od ládi umím uvařit za málo peněz dobře. on to neumí. (a nejspíš ty svoje hnusy sám nikdy nejed).
Bodejť by to jedl za ty miliony, který mu ty blafy vydělaly...
Ten teď papká pozlacenej kaviár. :)
z kaviáru člověk nemůže být živ. není to špatný, ale když už se chci rozšoupnout, tak rozhodně nemyslím na kaviár. Třeba vepřový kotlety na paprice se smetanou a velkými kusy žampiónů a k tomu láhev bikaveru. nebo hovězí bourguignon s opravdickým burgundským v omáčce i ve sklenici, případně paella z mořských plodů s lahvinkou suchého muscadetu nebo rosé d'anjou - to je zlatej život. kaviár je pro snoby. ;)
to rozhodně není za málo peněz. jenom jsem reagoval na ten kaviár. já nemůžu říct, že by mi kaviár nechutnal. ale je to jen takovej předkrm. ústřice jsou taky fajn, ale nenajíš se jich.
Woodwarde však Láďa se nyní mezi snoby díky svým výdělkům zařadil :)
Binysek ano vím to sama, jak jsem musela okamžitě nasadit dietu bez cukru a mouky ( ne kvůli zažívání) tak mi sice chybí přílohy, ale chuť se změnila a megasladké je pro mne teď i ovoce. Problémem je chvíle kdy člověk zjistí, že bílý cukr obsahujei "zdravý" bílý jogurt.
Nicméně mne to naučilo, že zelenina je jako příloha snad ještě lepší. Bohužel mne lípe jíst musela naučit nemoc. A já jsem za to v podstatě ráda. Jíst párky nebo kaiserky s lacinými tuky za 12 korun by byla cesta do hrobu.
binýsek - záleží na tom, čemu říkáš málo peněz. já mám pocit, že dneska si všichni furt stěžujou jak je draho, a když přijdu v pátek u nás k řezníkovi, báby si tam šlapou po hlavách a utrácejí, jako kdyby zítra měla vypuknout válka. zas tak zlý to není. jak jsem uvedl o pár příspěvků výš, chce to rozumět surovinám, ze kterých tvoříš. takže třeba víš, kdy si můžeš dovolit nahradit zadní hovězí kližkou. a taky jde o to, nedělat blbosti. znám lidi, kteří do smetanových omáček lijou zásadně šlehačku, přestože by jim bohatě stačila smetana na vaření nebo kysaná smetana. atd. atd. atd. chce to něco znát a používat hlavu - ostatně jako ve všem, nejenom při vaření.
Tak nebudeme si nic nalhávat - milionové konto dává přeci jen jiné možnosti než stovka, takže si určitě přilepší, což by udělal každý. Zda ho to pokřiví nebo zůstane pořád tím stejným člověk je jen na něm.
Vložit příspěvek