Hodnocení knih v profilu autorů
DISKUZE » Nápady na vylepšení webu
Ano, už se to tu řešilo vícekrát a názory se různí. Já bych větší rozpětí určitě uvítal, ovšem zřejmě by byl problém, jak to naroubovat na stávající hodnocení.
Osobně také připisuji na závěr každého svého komentáře hodnocení v procentech.
Protože si vybírám knihy ke čtení mimo jiné i podle % na databaziknih.cz, byl bych pro aspoň základní popis (definici, charakteristiku apod.) hodnocení podle počtu přiřazených hvězdiček (nebo dle Eldar80 možnost nastavit svůj způsob hodnocení). Někdo využívá celou škálu (odpad - 5*), já třeba 3*-5*. Jako odpad, 1* nebo 2* asi nic neohodnotím, protože takovou knihu nikdy nezačnu číst nebo ani nedočtu. A tedy nebudu ani hodnotit knihu, kterou jsem nečetl nebo nedočetl. Dost pomůžou komentáře, ale s nimi nijak nepřispěju, neboť ve slohu jsem nikdy nevynikal (ani za 3* -:) ). Takže Líbilo - líbilo s výhradami-nelíbilo je dost málo, 0-10-20-30...100 je docela podrobné (a záleži podle mě na náladě při dočtení-hodnocení). Jako návod bych zavedl něco podobného, jako je známkování ve škole (klasifikační řád http://www.mssch.cz/sites/default/files/_uzivatele/zajicek/kl_rad.pdf)
Měla bych takový nápad jestli by např. na stráce hodnocení knihy nešlo to hodnocení rozdělit, aby bylo vidět jak se kniha líbí mužům a ženám v procentech, případně kolik ji přečetlo mužů/žen?
Myslím, že by bylo zajímavé vidět ten rozdíl a zároveň když knihu vybírám jako dárek pro muže (přeci jen to vidění světa máme jiné), tak by to mohlo mít větší vypovídací hodnotu při rozhodování než celkové hodnocení.
Nebo už to někde je a jen jsem si toho ještě nevšimla?
Podle titulku diskusního vlákna jsem se lekla, že se bude stanovovat gender i u knih.
Ale, že se mi ulevilo, že to myslíte jinak...
:-)
Vzhledem k tomu, že tu nemálo uživatelů buď v profilu nemají uvedené pohlaví vůbec (není to povinností), nebo tu vystupují pod "smyšlenými" identitami, hodnocení nebude zcela relevantní. Dle mého je to celkem zbytečné, pro výběr vhodného dárku je tu dost jiných nástrojů. Ono obecně vybírat na základě hodnocení je ošemetné, viz. čas od časů se objevující se diskuze, jak a proč někdo hodnotí, jak hodnotí...
Text příspěvku byl upraven 14.08.19 v 08:45
FishTailTea6 - vždy mě překvapí, když pro výběr dárku určeného někomu blízkému lidé dají na rady naprosto neznámých osob. Pokud však opravdu by vám rady zdejšího mužského osazenství pomohly, tak spíše doporučuji najít si mezi autory komentářů několik osob, jejichž styl posuzování knih a vidění světa vás zaujmou, vložit si je do rubriky Oblíbený, déle sledovat jejich komentáře a i případné další příspěvky (blogy, diskuze) - a časem se vám z toho pravděpodobně "vyloupne" někdo, na koho názor se můžete spolehnout.
Alespoň já jsem to tak udělala a v cca 70% jsem se i "trefila" a vím, že na jejich názor mohu vsadit.
(Ovšem těch zbýlých 30 %- to byly bolestná zklamání :=))
Ano, sledovat "Oblíbení" je ta nejlepší cesta, ale ještě tu je např. rubrika "Seznamy", https://www.databazeknih.cz/seznamy?dle=thumbs,
která stojí také za pozornost a k projití. Zvláště ty seznamy, které jsou tématicky zaměřené.
Text příspěvku byl upraven 14.08.19 v 09:39
OK. Tak mám jasno. Diky :)
Říkala jsem si, že právě proto, že se pohlaví vyplňuje (pak tu ani nemusí být) a v tomto ohledu dle mého lidé méně lžou než v případě věku, by to mohlo mít lepší vypovídací hodnotu.
A opravdu jsem typ člověka, který na názor druhých dá až po svém názoru, ale když vybírám knihu, která mě zaujme, tak většinou jdu a kouknu se i do komentářů, akorát pak se snažím složitě odhadnout, jestli to psal muž či žena. Budu si to dále dělat po svém :)
Jako př. uvedu titul Hana, má vysoké hodnocení, ale najdou se i komenáře, které knihu tak nevyzdvihují a nevím proč, ale mám právě pocit, že s ní jsou méně spokojení muži. To jen na vysvětlenou proč jsem se vůbec odvážila tento příspěvek přidat.
KOKA = dle mého jste tedy také dala na názor úplně cizích osob, jen to ještě máte zúžené na názory těch, jejichž názory sdílíte. Já chci slyšet/číst i názory, které mi třeba i přijdou mimo (obrázek už si udělám), proto rubriku Oblíbení uživatelé vlastně ani nepoužívám. Jen jsem si říkala, že by mohlo být zajímavé vidět jestli je rozdíl mezi pohledem mužů a žen.
FishTailTea6 - v úvodu svého příspěvku tvrdíte, že "v tom máte jasno" , ale v posledním odstavci jste mě přesvědčila, že tedy moc ani ne.
Já to nemám nijak "zúžené" - jak tvrdíte, a nedám na názor "úplně cizích osob", jak taktéž tvrdíte, neboť čtenáři, jejichž názory zde již léta sleduji, mi nejsou úplně cizími - s mnohými jsem si vyměnila stovky, možná až tisíce zpráv, vzkazů, posezení u kávy .... A rozšiřovat si svůj obzor o další nositele názorů - třeba typu "to bylo čtení jedním dechem" - to vážně nepotřebuji.
Nejhodnotnější jsou - podobně, jako vám - právě ty názory, které se s mými rozcházejí, neboť mi obyčejně o té knize, tom příběhu, způsobu zpracování atd. řeknou něco, co bych sama nepostřehla. Ale představa, že bych brala v potaz většinou jen názory žen, protože jsem žena - to by mi přišlo natolik "zúžené", až bych to považovala za omezenost.
Tolik lidí a okolností nás omezuje, tak proč bychom si ten svět měli/y dobrovolně omezovat sami a ještě více?
Vím, že naprostá většina marketingových snažení se zaměřuje na vytipovanou cílovou skupinu a rozdělení Ž/M je základní, ale současně myslím, že ten indikátor pohlaví již dávno stratil tu váhu, kterou měl ještě tak před 30 - 40 lety. Kdysi, před pár desetiletími, vtrhl do světa styl "unisex" - do šatníků, kadeřnictví, parfémů a myslím, že i do literatury.
A že si to udeláte po svém - to vám přeji. Rozdíl mezi názory mužů a žen snadno tady poznáte, až budete déle a intenzivně sledovat mnohé mnohé příspěvky, a zjistíte, že zde vůbec není výjimkou, že pod ženským jménem někdo píše svůj příspěvek v mužském rodě (i obráceně) - to vám v té orientaci (poznání, na koho dát, a na koho ne) třeba také hodně pomůže.
Text příspěvku byl upraven 14.08.19 v 18:24
Pokud se nejedná o statistické šetření, pak je jakékoliv hodnocení knížek silně subjektivní a není možné si ze dvou, tří komentářů udělat objektivní názor. Dost pomůže třeba mně srovnání typu "tahle kniha se podobná támhle té", nebo "ten autor píše podobně jako tamten". Je to možná primitivní, ale účinnější než nějaké emocionální výlevy a kecy.
Navíc není jasně řečeno, že kvůli tomu, že k určitému datu četli jenom muži, tak se teď třeba nemůže líbit ženě. A nečíst jenom proto, že doteď četli jenom chlapy, takže se to stejně nemůže líbit ženě. Je to úplně stejné jako jakákoliv jiná statistika. Vždycky se najde někdo (nebo víc jich), kdo se nevejde do první zavádějící kategorie, která někoho napadne...
Například moje poslední čtená kniha. 19 přečtení, 3 ženy, 1 nepřiznané pohlaví, takže 15 chlapů zbývá. A kdo ví, co z toho je pravda. Chi chi chi. (Asi všichni budeme čurat na proužek a potom někam pošleme, aby nám věřili, že jsme, co o sobě tvrdíme). Znamená to, že bych tedy knihu jako žena neměla číst? Že si mám vybrat něco, kde je víc žen? Vážně je to tak důležitý faktor?!
Text příspěvku byl upraven 14.08.19 v 23:19
Mě by zase zajímaly žebříčky rozdělené podle pohlaví. Která kniha vede u mužů a která u žen... Myslím, že takový žebříček by dokonce mohl být zajímavější jak pro muže tak ženy. Přecejen jeden společný žebříček spojuje dost rozdílný vkus...
Jinak silně doporučuji řídit se radou Koky. Vyběr vhodných Oblíbených uživatelů je skutečně užitečná věc.
Psychiatrům dost pomáhá vhodně zvolená struktura adresných dotazníků :)
ale štelujou to spolu s psychology a sociology :(
Ha, ijcro, to navrhujete jako alternativu onoho zmíněného "čurání na proužky"?
Člověk aby už zase měl obavy, kde a jak ho bude kdo chtít prokontrolovávat!!!
Text příspěvku byl upraven 15.08.19 v 06:51
@JáJejí: Snad si proboha nemyslíte, že cokoliv, co na web napíšete, kam se podíváte a na co kliknete, není uloženo a protaženo nějakým filtrem? Roboti pracují ve dne v noci a nemusí to být 'bot' zrovna (skoro) vševědoucího Google či Facebooku :-/
A proč si myslíte, že na webu vystupuju zásadně pod více či méně průhlednými nicky?
Text příspěvku byl upraven 15.08.19 v 08:43
Zatím jsem/jsme tedy v bezpečí.
Až se roboti upgradujou a získají vědomí, budu dávno mrtvá.
Tedy cajk!
mne je robotov ľúto. Presne tak som ľutovala tých čo museli kedysi odpočúvať telefóny. A k tomu si pridajte ešte čítanie sms a emailov...
Souhlasím s tím, že údaj o tom jakého je uživatel pohlaví není na DK povinný. Na druhou stranu si myslím, že s tím normální člověk nemá problém. :-)
K těm bizarnostem, které naše doba přináší bych ještě přidal sousloví "těhotný člověk", to mě opravdu dostalo. :-D
Myslím si, že je škoda absence žebříčků knih podle pohlaví. Zejména u detektivek by mě zajímalo, jak si některé stojí v očích žen a mužů. :-)
Vložit příspěvek