Komentáře vs. Diskuze
DISKUZE » Nápady na vylepšení webu
To LordSnape: Mě utěšuje, že na to nejsem sama, kdo někdy něco nepochopí, viď Lorde... Možná, že ses mýlil, podle množsví jednoslovných či heslovitých komentů tady, to alespoň tak aspoň vypadá... Opravdu.-)
A tvrdím snad, že ne... Asi mi zase něco uniká, ne.-))
Text příspěvku byl upraven 04.07.16 v 15:28
Posmívat se jiným uživatelům a jejich komentářům mi přijde mnohem méně chytré než jednoduše a stroze napsaný komentář. To, že někdo čte a má třebas i bohatou slovní zásobu v ústním projevu ještě neznamená, že musí umět napsat knihu, komentář atd. A posmíváním se nedocílí toho, že se člověk tzv. vypíše, ale že posměch ho s úspěchem odradí. Ale třeba to bylo účelem...
R.E.M. Nevěřím, že ti kdo sem píšou komentáře o knihách, které se čtou samy, a stěžujou si, že u klasiků to neodsejpá a chybí tam akce, mají vůbec ambici se "vypsat". U většiny komentářů tohoto typu je záhadou, proč vůbec vznikly.
woodward: Tak to já jsem optimističtější. Každý, dobře - téměř každý, člověk se vyvíjí. I já píšu dnes jinak než bych psala v 15 nebo i ve 20 (za předpokladu nějaké tehdejší DK). :-) A taky vím, že mnoho lidí posměch odradí od další snahy.
Otázkou je, proč má někdo tendenci a nutkání vůbec psát komentář typu: "Kniha se mi líbila" anebo "Super čtení", což teda osobně považuji za naprosto zbytečné plácání do vody (hodné tak na pokec u piva do hospody) vzhledem k ostatním komentářům, které aspoň něco vypovídají o dané knížce. Stačilo by jen dodat co se třeba dotyčnému tak líbilo. Třeba přidat větu o světě či hlavní postavě... Cokoliv! Ano, jsem snob, ale když osobně nemám co bych k přečtené knize řekl, radši nepíšu vůbec nic. Mlčeti zlato.
Promiň R.E.M., ale i v 15 máš myslím dostatečně hlubší znalosti, než napsat jednu větu pořád dokola k miliardě knihám na DK...
Navíc tito lidé mají tendence psát další komentáře, kde už se vyjádřili a proto stále oroduji za to, aby byla možnost napsat vždy jen jeden a ten popř. editovat!
Text příspěvku byl upraven 04.07.16 v 15:46
LordSnape: Promiň, ale i věta, že čtení je super dává určitou (byť stručnou) informaci. I když, tady budu s tebou souhlasit, nechtěla bych číst 50 komentářů s jedinou větou Kniha se mi líbila. :-) To je fakt. Ale posmívat se takovým komentářům taky nebudu.
Douška: Tak nemůžu každého soudit podle sebe :-), někdo prostě nedokáže hodit své myšlenky na "papír" a formulovat složitější a sofistikovanější příspěvek.
A jen ještě taková myšlenka - určitě jsou i lidé, kteří chtějí slovně ohodnotit knihu, ale na druhou stranu třeba nechtějí prozradit o sobě moc věcí a že komentáře toho na svého pisatele prozradí dost a dost, to může být důvodem, proč se takový uživatel uchýlí k velmi strohému vyjádření. Ale ber to, prosím, jen jako jednu z mnoha možností a důvodů.
Text příspěvku byl upraven 04.07.16 v 17:23
to jsou takový svatý řeči. dnešní svět je už tak dost orientovaný na blbce. Politika, reklama, masmédia, koneckonců i kultura včetně větší části vycházejících knižních titulů - všechno se zaměřuje na pitomce jako na nejpočetnější cílovou skupinu. Odmítám se podřizovat politické korektnosti a neříct o blbosti, že je to blbost, když ji uvidím.
Marthas: a o čem jiným je tu řeč? o tom, jestli mají být blbci hájení nebo ne.
To woodward: To odmítám řešit, já si totiž nepřijdu nikdy na takové výši, abych mohla řešit něčí "blbost" nebo ne, a to veřejně... Nejsem na to stavěná...
to je ale pokrytectví. takže když si přečteš blbej blábol v novinách nebo ho uslyšíš z televize, řekneš si, že to ten dotyčnej třeba myslí dobře, nebo že je teprve ve vývoji a potřebuje čas? a proč? z křesťanský lásky? všichni ti blbečkové, kteří dnes mají volební právo a rozhodujou o věcech, o kterých nemají ani ponětí, nás všechny dřív či později přivedou zpátky ke kriminálům a šibenicím, zatímco křehké povahy budou pořád čekat, jestli konečně nedostanou rozum, místo aby se jim pokusili trochu toho rozumu do těch palic natlouct dokud je čas.
Reaguji na binyskinu výzvu "a nelezte jiným do profilů" a zvu vás do svého profilu. Nabízím tam malou sbírku formulací vytržených ze zdejších komentářů - vtipných, originálních, závidění hodných, ale i pitomých, negramotných, či jen vyznívajích poněkud jinak, než autor/ka zamýšlel/a.
Je to sbírka anonymní, některé výstavné exempláře časem obměňuji a vaše tipy na obohacení tohoto památníku roztodivných písemností jen uvítám.
Koka a na to jste přišla sama, nebo jste se nechala inspirovat vyšší vůlí ( edysy.cz )
Text příspěvku byl upraven 04.07.16 v 18:51
koko,, to je hezké, každý sbírá něco. Nějáký by se možná našel u tebe i i u mě. Otázka zní, k čemu to je. Ale k čemu jsou třeba figurky do betléma nebo míšenskej porcelán, že.
A jedna rada na závěr, znechucenost životem člověku nesluší.
wodwarde, a co já, ponechat či neponechat volební právo mně? co se mnou ? To co s horákovou? to o s Husákem? A co s Pussy riot? Co bys dělal, ? No, ? začínáš mě zajímat.
Text příspěvku byl upraven 04.07.16 v 19:16
Binysek, klikni si zde na mé jméno, otevře se můj profil, nejdřív je tam rámeček s věkem, jménem, čtenými knihami atd., a pod tím je můj slovní proslov - že se chci před návštevníky mého profilu charakterizovat tím, co mě baví, co se mi líbí, jaké formulace v komentářích mě potěšily, překvapily, pobavily nebo svou blbostí šokovaly atd., a pak tam cituji pár takových perel (i "perel"). (Najdeš tam i citaci svých slov :=)
@Koka Pobavilo. Ale je to smutné. Nejvíc mi uvízlo v hlavě: "Moc postav, moc jmen, moc myšlenek." Bože proč? Nepočítám, že to bylo zrovna u Joyce nebo Prousta.
Koka, děkuji za pozvání do tvého profilu, potěšilo, pobavilo, hláškami jsem se s chutí prochechtala i v tuto noční hodinu... Co slovo, to perla ( jak by řekl klasik ) !
Škoda, že "Moc postav, moc jmen, moc myšlenek" nedostali do ruky pan Werich s panem Horníčkem, to by bylo excelentní zamyšlení, kam to asi spějeme...
Popřípadě: Pokud komentář obsahuje spoiler, je nutné na něj zřetelně dopředu upozornit.
A bylo by fajn, kdyby upozornění na spoiler se ujalo i v diskuzi ke knihám.
Eldar80: Otevřela jsem komentář se spoilerem - no to je síla. Mutaci nedošlo, že spoileruje?
Asi by bylo dobré, kdyby při nahlašování komentáře byl k dispozici důvod přesunutí: komentář obsahuje neavizovaný spoiler.
Je pravda, že by uživatelé ve svých komentářích mohli upozornit na spoilery, ale nemyslím si, že by to mělo být obsahem pravidel.
V pravidlech je tuším uvedeno, že komentáře by neměly obsahovat odkazy na jiné weby. přesto denně se tu setkáme s odkazy na nějaké vlastní "zaručené" recenze, webové stránky podivných literárních blogů, atd. Potom mně docela vadí, když komentář obsahuje např. pouze dvě slova - "super kniha". Takový komentář nic neříká a vlastně nic pořádně nekomentuje. Anotace musí obsahovat určitý počet slov, proč by nemohl komentář obsahovat něco podobného.
Ty komentáře s odkazy můžeš nahlásit. A komentář typu "super kniha" víc vypovídá spíš o tom daném uživateli, než o knize, takže bych je určitě nechal,a by se oddělilo zrno od plev. :-)
Naprosto souhlasím s pobijecemmuch. Se spoilery problém nemám, ačkoliv se člověk dočte někdy podstatné části děje, na požitku z dobře napsaného příběhu mi to neubírá. Osobně také nevím, jak jinak popsat, co mě na knize uchvátilo a co naopak rozhořčilo bez naznačení konkrétního případu. Když se tomu budu vyhýbat vznikne mi z toho dost pravděpodobně komentář typu "Kniha se mi dobře četla. Něco se mi líbilo a něco ne.", kterého zrovna taky nejsem fanda. A co se týče diskuzí, hodně zřídka ji vidím využívanou... Co si budem povídat, hodně uživatelů asi bude tápat v tom, jaký je rozdíl komentáře ke knize a příspěvku do diskuze a jelikož komentáře jsou první otevřená záložka u knihy, vše se tak hromadí tam.
Tak, je spoiler a spoiler...když někdo napíše, že vrah je zahradník, ještě doplní, že ho vůbec netušil, a že by ho vážně naštvalo, vědět to před čtením...to bych dotyčného ráda "pověsila do průvanu" :)
A diskuze u knih? Celkem mě pobaví, když si přečtu stesky nad tím, že tu nejsou využívané, kouknu na profil a Diskuze (0).:)
Bylo to myslím v nápovědě a v případě otevření okna pro psaní komentáře, že to musí být názor na knihu, a že v jiném případě je tu pak diskuze. Náhodou třeba u Zemanovy knihy byla diskuze dost využita. :-D
Vložit příspěvek