Odznáčky apod.
DISKUZE » Nápady na vylepšení webu
MeLeny: Diskutabilní je i co kdo bere jako rychle/pomalu. Pro někoho je rychle přečtená kniha, když ji čte den a pro jiného to samé týden. Nemluvě o počtu stránek. :-D
Za mě jde rozhodně o Tempo děje, jak kniha odsýpá a ne o tom, jak dlouho ji čtu. Protože jak dlouho ji kdo čte závisí i na tom, kolik má času atd. atd. :-DD
MeLeny
Vlastně jste si sama odpověděla. Udejte Rychlost čtení svými Emocemi.
Text příspěvku byl upraven 11.08.24 v 13:25
Abych dopnila svůj názor: za mě je to rozhodně tempo knihy. Proč za mě není jiná možnost? Protože mé vlastní tempo je individuální údaj který nejde jasně určit, a pro ostatní není podstatné. Navíc by to bylo doplňování dvakrát: jak dlouho jsem četla knihu mám vedeno na svém profilu. (Pokud si to někdo nedoplňuje, je problém jeho ne databáze.,)
Lenka.Vílka
V tomhle mám teda bordel. Tak co je tempo knihy?
To znamená, jak rychle ji spisovatel napsal?
Nebo když je kniha nudná a já jí čtu pomalu, znamená to, že je mé tempo pomalé nebo to knižní tempo? Sakra, tak jak mám vlastně číst knihu? :-)
Terva: nenapadlo mě, že na knižní databázi bude třeba vysvětlovat, co je tempo knihy. Ano, možná by bylo vhodnější slovo spád, to uznávám...ale tempo je příjemnější slovo na užití.
Lenka.Vílka
No, vlastě až do zavedení Odznaků jsem nad Tempem knihy nikdy nepřemýšlel.
(Berem to jako rychlostní tempo spisovatele, jak rychle to napsal, aby to mohl šoupnout na trh . . .?) Ale díky za vysvětlení - vlastně za nic. :-)
Terva: není zač. Už jsem to tady psala několikrát: přijde mi zbytečné zde vysvětlovat pojmy, které si každý může během pár vteřin najít sám. Je to pro mě až moc zbytečná práce navíc.
Lenka.Vílka
" jak dlouho jsem četla knihu mám vedeno na svém profilu. (Pokud si to někdo nedoplňuje, je problém jeho ne databáze.,)"
Pošli mi odkaz, kam si tyto údaje píšeš.
Terva: to se ti uloží do kalendáře v přečtených, jak dáš knihu do právě čtu a potom do přečtené. Tam vidíš, jak dlouho jsi to četl.
Lenka.Vílka
Jo, holka, jenže to je strašně zavádějící. Já přečtu knihu a pak se mu ti třeba týden válí - přečtená - než k ní napíšu komentář do PC a pak další třeba týden, než jí uložím na DK jako přečtenou. Tyhle informace jsou pro mně k ničemu. To bych u každé knihy musel napsal - Pomalé.
Terva: jo, kluku, máš blbej systém...ale určitě víš, jak dlouho jsi knihu alespoň ve své hlavě :)
Lenka.Vílka
Tak to teda vím úplně přesně. Chceš to i ve vteřinách? :-) (Jmelí)
Terva: pokud ti to pomůže ve sbírání bodíků k odznakum, klidně to rozděl i do více komentářů :) chci jména, místa a časy ;) všechno...
Lenka.Vílka
Asi to navrhnu. Ať zavedou i časy ve vteřinách. Zavedeme rychločtení :-)
Ale opravdu - Mě stačí, to co na nás připravili. Už s tím umím pracovat. A dokonce při vkládání rychlosti čtení jdu zpětně po svých komentářích a tak si i připomínám, co jsem kdy vůbec četl.
Terva: další pozitivní věc nalezena: čtenář si během zpětného doplňování doplní vzpomínku na přečtené knihy :)
Lenka.Vílka
Si piš. Teď jsem doplňoval Rychlost i Emoce u Universalchymie.
Rychlost - SuperRychlost a Emoce - pihovatá zrzečka - Vzrušení (erotické)
Já osobně vidím taky tempo, jako to , jaký se mi zdá příběh , je to subjektivní, ale některé knihy mi připadají prostě pomalé, a u jiných děj odsýpá a je prostě rychlý. Neberu to jestli jsem knihu rychle přečetla a už vůbec ne za jak dlouho jsem ji od přečtení zadala do databáze. Ale mám pocit, že jsem se setkala i s lidmi co si vysvětlují i knihotéku jinak než já. Já tam mám jen knihy, které mám opravdu doma v knihovně. Celkově nevím jestli celé ty odznaky nejsou spíš kontraproduktivní, někdo se v honbě za odznaky bude snažit přidávat, co nejvíc informací ke knize až to bude zavádějící. Už ty emoce podle mě jsou hodně osobní a subjektivní, a tím budou asi taky zavádějící.
Taky se přidám se svou troškou do mlýna. Na databázi se mi líbilo, že na rozdíl od té druhé databáze u nás, byla taková čistá a přehledná. Odznaky jsou zbytečnost, kterou se té druhé stránce přibližujeme (a to fakt nechci), a emoce a tempo už to zabily úplně. Jak už tu bylo řečeno, jsou to obojí dost individuální věci, takže to může čtenáře spíše zmást.
Danago
Pravdu máte v tom, že si teď každý, kdo bude chtít nějaký ten odznak může v podstatě zaškrtnout všechno. Už jsem našel uživatele, který dává malé hodnocení knihám, ale už u všech má „Doporučuji“. Dnes jsem také pochopil ten zmatek u Emocí. Postupně se vracím ke svým již přečteným knihám a dodávám Rychlost a sem tam i nějakou Emoci. A narazil jsem na knihy u kterých už někdo Rychlost a Emoce dodal. Rychlost se dá ještě procentuálně vyjádřit – jsou jen tři rychlosti. Ale u emocí už to začíná být pěkný zmatek. Ona Sranda a Znechucení se sice vyrovnává, ale dodejte víc emocí a je to bordel. Rozhodně si nikdy nebudu vybírat knihy podle Rychlosti ani Emocí. Vždy podle svého.
Lenka Vilka: u tempa píšte: "přijde mi zbytečné zde vysvětlovat pojmy, které si každý může během pár vteřin najít sám." Zjevně neumím hledat, ale např. google mi k pojmu "Tempo knihy" nic relevatního nenašel. K pojmu tempo mě odkázal k hudbě. Pokud Vám to zabere pár vteřin, můžete sem prosím dát odkaz, kde je popsáno co je myšleno pojmem Tempo v literatuře. Podle diskuze nejsem sám, kdo to neumí najít. A zároveň tím ukončíte dohodavání o významu.
Tempo knihy chápu jako dynamiku děje. Pomalé tempo je rozvleklý děj a rychlý je dynamický.
Tempo knihy mi ale přijde docela nepřesný "terminus technicus", protože kniha jako taková nemá žádné tempo.
jaskr: nemohu si pomoct, ale váš příspěvek je dokonalým příkladem manipulace, protože jste si hezky vyzobal, co potřebujete, za to ode mě máte bod. Pokud někdo neví, co je tempo a nezvládne si to převést na knihu, tak by to měl zkusit znovu. Přeci jen, dost hezky jste vynechal to, že jsem též psala, že spád by bylo lepší slovo, ale chápu, proč bylo použito zrovna tohle slovo, ale z mého pohledu si každý slovo tempo vztažené na knihu, zvládne aplikovat sám.
Působíte jako chytrý uživatel, umíte například použít základní kopírovací zkratky, určitě si zvládnete dát tohle dohromady sám. Nemusíte se přede mnou podceňovat. Věřím, že to zvládnete sám :)
jaskr - ukončit dohodování o významu toho nesmyslu jednou nazvaného tempo ČTENÍ a po rozkliknutí najednou nazvaného jinak - tempo KNIHY - by mohl jenom ten, kdo ten nesmysl spáchl a vložil ke každé knize jako anketní otázku. A on to určitě neudělá, protože tomu výplodu věnoval už mnoho úsilí, tak aby nepřišlo nazmar.
Již léta mnohé výzkumy prokazují, že lidé ztrácejí schopnost porozumět psanému textu, a zde jsme toho svědky. Jeden se domnívá, že čtení je synonymem slova kniha, druhý se domnívá, že tempo je synonymem slova spád (zvláště tento poslední objev jistě ocení všichni cyklisté, nabírající tempo na Tourmaletu, když místo tempa je postihne spád :=)
Jsou však i tací, kteří se domnívají, že jedno, druhé i třetí je jednoduše nesmysl, přešlap a pitomost, která neobohacuje ani literaturu, ani knižní trh, ani čtenářský rozhled či požitek ze čtení, ani nepřitáhne nové uživatele, snad kromě úchylů, kteří budou moci Budulínkovi udělovat emoci "vzrušení (erotické)".
Namísto, aby autor těchto nesmyslů je odstranil, tak raději je zařadil jako novou záložku do lišty vedle Hodnocení - Bazar - Vydání - Podobné (tak tomu bylo kolem 19. hodiny), ale pak ani tam se mu to nelíbilo a vidím, že je to zas zpátky pod anotací i s tou pofiderní formulací tvrdící, že Tempo čtení = tempo knihy.
Také jsem si nikdy nedovedla představit, že v okruhu vášnivých čtenářů se najdou lidé neznalí významu tak bežných slov, ale už si to představit umím - není to žádná ojedinělost. Jen pro pobavení: banka mi před pár dny zaslala podobnou anketu o emocích ve vztahu k jejich bankovním produktům. Poctivě jsem jí vyplnila, a protože na závěr byla volná rubrika, že co bych chtěla bance vzkázat, tak jsem jim tak hezky a slušně vepsala krátký, hezky formulovaný a neškodný vzkaz, že co bych v jejich práci uvítala. Málem jsem smíchy omdlela, když mi druhý den došel z banky mail, v nemž potvrzují příjem mé reklamace (!) a slibují, že se jí budou zabývat. Kdo ví, co mi napíšou, až doopravdy budu u nich něco reklamovat.
Ještě nikdy v dějinách lidstva nebylo tolik veřejně publikujících lidí a současně tolik osob nechápajících (ani vlastní) psaný text. Proto všem milovníkům literatury a čtení doporučuji - vykašleme se na rubriky, ankety, bodíky, odznáčky a šiřitele zdejších bobečků a bobků, věnujme se raději opravdové literatuře.
Tvým příspěvkem, Koka, bych celou debatu považovala za ukončenou. Aneb, jak řekl náš velký myslitel... "... taková pěkná tečka, za tím naším případem"... :)
Vložit příspěvek