Odznáčky apod.
DISKUZE » Nápady na vylepšení webu
@Koka: Ani psychológovia samotní nie sú zajedno v tom, koľko tých emócií vlastne je. Modelov máte x a už len tých základných emócií je podľa rôznych zdrojov 4-27
Silne ale pochybujem, že admin pri vytváraní tejto veci šiel podľa nejakého psychologického modelu.
Text příspěvku byl upraven 11.08.24 v 11:08
MeLeny: a není právě tohle účelem dobře napsané knihy, pokud je řeč obecně o fiction literatuře? Vzbudit ve svém čtenáři emoce? Je jedno, jak moc se kniha snaží tvářit emotivně, jakoukoliv emocí, pokud to tam necítím jako čtenář, je pro mě ta kniha bez hodnoty. Teď píšu pouze svůj pohled, možná to mají ostatní čtenáři jinak. Ale já potřebuji na konci knihy něco cítit. Ideální stav je za mě, pokud mě kniha během čtení rozebrala a postupně mě poskládala zpátky. Nepotřebuji si číst prázdná slova, která nic nezanechají. Pokud na konci knihu nelze shrnout jako na psychoterapeutickék sezení, udělal autor něco hodně špatně...
Shindo
Stačí se podívat na sado(u) emotikonů :-)
Text příspěvku byl upraven 11.08.24 v 11:07
Lenka.Vílka: ano, souhlasím, já mám taky mnohem radši knihy, které ve mně zanechaji hlubší pocit a nad kterými musím ještě dlouho přemýšlet. Ale ten seznam emocí je prostě hrozně dlouhý a přesto nejsem schopná pomocí těch pojmů u některých knih své emoce přesně vyjádřit. Takovéto podrobné hodnocení nedává smysl ani z hlediska jiných uživatelů (třeba těch, kteří hledají, kterou knihu si přečtou). Proto si myslím, že aby to k něčemu bylo, je třeba ten seznam "emocí" velmi zkrátit a zjednodušit. Podrobně o knize můžeme diskutovat třeba na tom psychoterapeutickém sezení nebo v nějakém čtenářském klubu, ale jaký přínos budu mít z toho, že někdo u knihy označí, že cítil závist, žárlivost nebo stydlivost? V tomto případě si vlastně nejsem vůbec jistá, jestli ty emoce jsou myšlené jako moje emoce při čtení nebo jsou to emoce vyjádřené v knize.
MeLeny: a tím se opět dostane tam, co pokaždé: ne každý je tady "protože ostatní", ale "protože já". A jo, je to levnější všechno vypsat do komentáře a teď klidně zakliknout emoce, než někam chodit za peníze. Jo, může se potom stát, že nikomu jinému můj komentář nebude dávat smysl stejně jako moje vypněné emoce. Ale proč by se lidé měli ohlížet na druhé právě v tomhle dost osobním tématu jako jsou knihy a naše reakce na ně? Ostatním to smysl dávat nemusí. Stačí, když to smysl dává mě.
Já jsem hlavně chtěla poukázat na to, že v zádání těch parametrů (tj. v rubrikách té "ankety") dochází ke zmatení pojmů. Tempo čtení a tempo knihy jsou dvě ROZDÍLNÉ věci. Přitom u anotace knihy zní název "anketní otázky" Tempo čtení, ale když si to rozkliknete a chcete případně odpovědět, najednou je tam název rubriky Tempo knihy. Tak o čí tempo vlastně má jít? Má čtenář odpovědět, jak dobře, rychle se mu kniha četla, anebo má vyplněním této rubriky sdělit jiným čtenářům, jak děj v knize "odsýpá" a zda jedna dramatická akce střídá druhou? Tedy zda tempo knihy je pomalé, plné opisů, odboček, meditativních zamyšlení, anebo je to rychlá smršť dramatických epizod s množstvím nezapamatovatelných postav?
A totéž vidím u emocí - nejen že jsou tam vyjmenované i ne-emoce, ale také není jasné, zda z možných nabídek má čtenář zvolit, jaké emoce literární příběh obsahuje, anebo zda má uvést, jaké emoce v něm, v čtenáři ten příběh vzbudil. Opět: to jsou dva různé parametry a pokud nebudou jednoznačně vyjasněné a pojmenované, nemůžete dostat ani z tisíca vyplněných odpovědí relevantní hodnoty.
Kromě toho: emoce obsažené v příběhu (vášnivá láska, zavilá nenávist, zničující smutek , ...) - to lze přece snadno vepsat do štítků. A vlastní prožívání čteného lze (a velmi často se to i děje) je nejlépe vepsat do komentáře.
Proto ty dvě nové rubriky považuji za jednak matoucí - formulačně nedomyšlené, a jednak za zbytečné.
Koka
Já to pochopil tak, že Rychlost, je rychlost s jakou jsem si příběh přečetl. Pokud dvě hodiny, je to Rychle, pokud jsem váhal dva dny je to Střední a pokud jsem to četl dva měsíce - Pomalé.
A u Emocí vyplňuji své emoce. které jsem při čtení zažíval já.
Možná by neškodilo od tvůrců těchto Odznaků nějaké vysvětlení, jak to má čtenář chápat.
Text příspěvku byl upraven 11.08.24 v 12:04
Já to vidím jednoduše: je tady spousta jistě chytrých lidí. Z mé strany to není závist, pouze poukázání na onen fakt. Protože každý jsme jiný. Občas mi to tady přijde jako soutěž o to, kdo toho má v hlavě nejvíc. A dost často se právě tahle skupina lidí odvolává na to, že ostatní něco nepochopí, bude to pro ně zmatené a dalšími různými způsoby ostatní podceňují. Co to prostě nechat na tom druhém, ať si to pochopí po svém a potom po čase se podívat na výsledky a zhodnotit, jak to dopadlo? Je strašně frustrující si tady neustále číst o tom, jak podle někoho někdo něco nepochopí. Myslím, že tohle falešné vciťování do ostatních je nefunkční.
Získání odznaků zřejmě v určitém smyslu na některé uživatele zapůsobilo. Stačí si všimnout, jak najednou určití uživatelé zvýšili svoji aktivitu a začali přidávat knihy, nebo se zapojovat do diskuzí. A to ještě máme i zde okurkovou sezónu. Odznaky začali prostě motivovat.
pobijecmuch
Já to říkám celou dobu - aktivita, aktivita, aktivita!
A nebojte se jmenovat. (Terva mi v tom dělá zase bordel!!! :-) :-) :-))
Terva: to je přece klasika, to k tobě patří :-)
Text příspěvku byl upraven 11.08.24 v 12:23
pobijecmuch
Asi jo.
Ale uznej, že jsem z internetu vyškrábnul knihy o kterých neměla DK ani ponětí. Například takový skvost jako je "40 let profesionálních hasičů v Chotěboři". A počkej ty Emoce a Rychlost četní - to bude k neuhašení. :-)
Terva
:D :D :D
Mám na vás dotaz. V profilu máte, že čtete 8 knih. Do opravdu dáváte?
Anakonda1969
Čtu Rychle a Rád :-)
Ale pravdou je, že šest knih už mám přečtených, ke čtyřem jsem si do PC včera napsal komentář - Rychlosti a Emoce a vložím během dvou týdnů. Jednu knihu mám do práce, tak že čtu až od pondělí. A právě jsem si rozbalil a očuchal komiks Činžák. Už teď z něho mám emotivní emoce.
Terva: Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech - jaké to je? Včera jsem to dostala.
Lenka.Vílka: opět máte z určitého pohledu nepochybně pravdu ale přesto s vámi nemůžu souhlasit. Souhlasím s tím, že do komentářů ať si každý píše co chce - to je vyjádření volnou formou a případný čtenář takového komentáře je jistě schopný si to pro sebe přebrat. Ale v momentě kdy se snažím o jakousi formu statistiky nebo ankety, tak největší chyba jakou můžete udělat je dát nejasné zadání - zlaté a základní pravidlo statistiků. Pak totiž jakákoliv statistika ztrácí smysl ne-li dokonce poskytuje falešné a zavádějící informace. Nejsem žádný statistik-profesionál a chápu, že tohle má spíš zábavní charakter, přesto je pro mě takováto forma "statistiky/ankety" opravdu nešťastně vymyšlená a připomínky všech výše jsou relevantní. Myslím, že všem kteří na nedostatky upozorňujeme, jde hlavně o vylepšení dané funkce a to je přece dobře. Čím déle bude daná funkce v provozu, tím hůře se bude později měnit, takže úplně nesouhlasím s postojem "vypadá to sice pochybně, ale budeme čekat a uvidíme, co to udělá"
Anakonda1969
Dostala? Já si to koupil :-)
Jinak: Rychlost - Rychlé.
Emoce - Dojetí, Lítost, Napětí, Smutek, Strach a Zvědavost.
MeLeny: Souhlasím. Já zpětně všechny přidané Emoce smazala a "sbírat" už je nebudu, nemá to smysl, protože jich tam spousta chybí a ty, co zadat mohu, pak nevystihují můj dojem z knihy.
Ano! Řešení je všechno smazat :-) :-) :-)
Tak já taky mažu . . . si číst.
Tohle nikam nevede.
MeLeny: možná proto se s názory neshodneme. Například já tam nic nejasného z mého pohledu v rámci "zadání" nevidím.
Text příspěvku byl upraven 11.08.24 v 13:11
Lenka.Vílka
Já tedy nejasně vidím tu Žárlivost. Jinak s tím taky nemám problém.
A důkaz toho, že lidi chápou ta nová hodnocení naprosto odlišné je i přímo v této diskuzi. Terva chápe tempo čtení jako hodnocení toho, jak rychle knihu přečetl (kolik mu to zabralo hodin/dní), já a někteří jiní to ale chápeme jako tempo knižního příběhu/děje. To se samozřejmě někdy může shodovat, ale ne vždy. Pokud čtu 800stránkovou knihu, tak ji nikdy nebudu mít přečtenou rychle a přesto může mít kniha rychlý děj. Naopak jsou knihy o 100 stránkách, které máte přečtenou za 2 hodiny, ale přesto se v knize z hlediska děje v podstatě nic neděje - je třeba mnohem víc zaměřená na rozpitvaní myšlenek postavy - pak tempo této knihy bude pravděpodobně pomalé. Přístup nikoho není špatný, ale zadání je nejasné a to je ten problém, proto je prostě třeba vylepšit popisky. To není nic, co by mělo někoho urážet nebo nad čím filozoficky spekulovat, to je prostě fakt a podnět na zlepšení.
Anakonda1969: Já četla xx let před DK a číst budu dál, na tom Odznaky ani Emoce nic nezmění. ;) Ke štěstí mi tady stačí Přečtené knihy a Hodnocení.
Vložit příspěvek