Pár nápadů na vylepšení webu
DISKUZE » Nápady na vylepšení webu
Ok seznam by to vyřešil
a
Audioknihy - ano také je poslouchám, mám v přečteno a + právě seznamem :-), kde je mam zařazené.
Twigxi: ale ono na většinu zde položených otázek a návrhů reagují jiní uživatelé. (Pokud pravidelně navštěvujete diskuzi, tak to moc dobře víte. Stejně jako to, že nezáleží na tom, kolik dalších uživatelů návrh odkýve jako super, že to automaticky neznamená, že proto se to zavede.) Ne majitel nebo moderátoři. Kdybych hned na začátku napsala, že si myslím, že by bylo fajn, kdyby to šlo, taky by jste po mě taky vyjela? Jenom mě to zajímá.
Jinak, mě by existence audioknih tady nevadila pouze v případě, kdyby vycházeli ve svém poměru k papírovým třeba jako enihy, přestože eknihy nečtu a audioknihy neposlouchám.
Jenom nevím, jestli je to tady chtěné. Jinak by tady už byly. Protože audiokniha by se podle mě měla hodnotit úplně podle jiných věcí než kniha. Líbil se mi hlas? Celkové provedení? Jak určit rozdíl obsahu? Je tam spousta jiných věcí. Proto mi vadí, když čte někdo knihy v originále a hodnotí zde. Já na knize vážně nehodnotím jenom "text samotný". Z originálu (ve většině případů ekniha). Nemůže tak do hodnocení dát spoustu věcí, které tvoří knihu. Desky, papír, překlad. Co když se mi bude líbit čtený text, ale nepůjde mi do ucha člověk, který audioknihu četl? Dám majštštichu jenom tři? U audioknihy jsou (za mě) úplně jiná kritéria hodnocení. Proto si myslím, že to bylo zbytečné složité a hodnocení jedné až pěti hvězd a nic dalšího nezvládne pokrýt hodnocení audioknihy jako celku.
Složité by to nebylo
tedy pokud by si to člověk složité neudělal
Hodnocení stejné jako u knih by zcela stačilo (kdo co jak složitě hodnotí u knih audioknih, e hnih, to je celkem jeho "problém" jaké subjektivní kritéria zavede, rozepsat si to pak může třeba v poznámce)
Text příspěvku byl upraven 09.01.19 v 13:48
Každopádně mi nijak nevadí ani stávající stav, prostě je mám v přečtených.
Nelmal:
No, právě. Ať si to lidi píšou do poznámky. Třeba stylem, že "víc v poznámce" nebo podrobným rozebraním v blogu, ať to v té sekci víc žije.
Ale já už dospředu vím, že moje hodnocení audiknihy by bylo jiné. Jsem prostě trapná :D a hodnotím všechno. Pravda, že ne vždy to vypíšu do komentáře, ale už jsem pár knih nedočetla kvůli blechám. Blbost, že jo? Jenom formát. Ale pro mě to blbost není. Doma mám jenom jednu audioknihu. Stále zabalenou. Všemi dary oddarovaná. Přesto jsem naposledy znovu sáhla po klasické vetrzi knihy, mám obojí. Nevím, zda je to zvyk nebo moje zaprděnost
Text příspěvku byl upraven 09.01.19 v 14:06
Twigxi: já to nepoužívala jako argument, ale jak jsem si to přebrala. A napsala jsem, že nejsem proti tomu, aby tady audioknihy byly. Přestože je neposlouchám :) Jenom bych měla problém s jejich hodnocením. A na tom si trvám. Že pokud by se neupravilo zároveň celkové hodnocení, nevěděla bych jak na škále hodnotit audioknihu. Pokud knihu nehodnotíte komplexně, ale jenom text, který tvoří příběh, v tom případu chápu, že se vás toto dilema netýká. Ale já prostě hodnotím knihy asi jinak. To mě naučili komiksy. Nejde jenom o text, tak proč většina hodnotících zahrnuje jenom text. A pokud ne, chci si to přečíst v komentáři. Proto ten problém s hodnocením audioknihy z mé strany v rámci dalšího vydání sečteného s ostatními vydánimi.
Napadá mě totiž jedno. Co když budete knihu nejdřív číst a následně ji uslyšíte, a ukáže se, že by jste každé nejraději hodnotila jinak? Uděláte průměr hodnocení? Jedno si vyberete a druhé napíšete do komentáře? O to mi šlo primárně.
A potom ještě jeden problém audioknih, jak jsem pochopila. Některé se "zakládají na knize" a jsou zkrácené a některé jsou doslova přenesené. Jak toto hodnotit? Je z toho stejný zážitek?
(Teď je text dál do diskuze, ne pouze součástí reakce jako počáteční text po oslovení).
A teď jak by reagovalo moje negativní, paranoidní a konspirace milující já, takže poslední odstavec berte s rezervou a neberte ho vážně, ale zároveň si po jeho přečtení řekněte, chápu, proč to tam napsala, ale je to nadnesené, a pokud to někdo čte, kdo to pochopí vážně a ne nadneseně, tak chápu, proč se v diskuzi nemůže pochopit:
"Začne to čtením knih a skončí vkládáním filmů, protože to jsou adaptace knih do jiného formátu, ale ten příběh tam je?"
Text příspěvku byl upraven 09.01.19 v 15:13
Twigxi: nedávno psal jeden uživatel, že se mu zdá zbytečné, že je tady třeba deset vydání jedné knihy, když je to furt ta jedna kniha. Problém je v tom, že Kingovo To mi nešlo, protože se mi kniha blbě držela a nešlo to vůbec číst kvůli vazbě. Půjčim si jiné vydání. Ale mít to jenom dvěstě stran, knihu dočtu a na konci dám o hvězdu míň. Protože můj čitatelský komfort stál za starou belu a napíšu to do komentáře.
Proto myslím, že pokud se čtenář po dočeteni zastaví a popřemýšli, je schopný dát do hodnocení všechno (pochopitelně to nejde s každou knihou, to je mi jasné), ale já bych místní čtenáře nepodceňovala ;)
A to je ten problém. Muselo by se to hodnotit odděleně. A jak jsem psala na začátku. Nejsem si jistá, zda vychází tolik audioknih, že to stálo za to. Mít u knihy dvě hodnocení....
Tak u vydání mi vadí ty slovenské verze, tedy dost mě to spletlo. V seznamu audioknih se mi najednou ovjevil Vzdušný zámok, ktorý vybuchol (néé to jsem fakt nečetla, neposlouchala, co to je? a ono to Dívka, která kopla do vosího hnízda). Většinou tam mám tedy českou verzi.
Nelmal: pokud budete najeta na konkrétním vydání, které jste četla a dáte do přečtenych, bude se vám zobrazovat to, co máme zakliknute. A ve všech oznámeních. To tam vidíte v seznamu vydání. Někde je název černý a někde červený.
Ve většině případů se načítá české vydání, protože to je jakési "hlavní vydání". Proto si musete vybrat, pokud je hlavním třeba to slovenské...
Text příspěvku byl upraven 09.01.19 v 15:43
Aha, tak to bylo v nějakém jiném seznamu, co jsem si prohlížela a měla jsem to tam již ohodnoceno, nevěděla jsem, že bych to kdy četla...
Teigxi: ne, to je trochu jinak. Kniha nešla ani pořádně otevřít, takže se celou dobu musela držet oběma rukama. Sama bych si tuhle blbou vazbu nekoupila (když si můžu vybrat z různých typů), protože to blbě vydali. Jeden Kingofil mi dokonce napsal: ty čteš tohle vydání? To se jim nepovedlo. Měla jsem knihu z knihovny a byla méně kvalitní než paperback o 1000 stranách. Ale jestli jste z toho přečetla, že mám problém číst tlusté knihy, tak máte problém. To jsem nepsala. A jelikož je to jeden z atributů hodnocení knihy a my jsme se bavili o atributech hodnocení knihy, hodilo se to.
Jestli jsme myslela, že se sem píší pouze věčné připomínky a lidé se chovají jako roboti a ještě k tomu po lobotomii (nebo robotomii, když to jsou ti roboti), tak diskuze návštěvujete skutečně málo. Jinal by jste pravdu znala.
Jinak doporuči jednu věc, pokud se chcete dál zapojovat do diskuse. Nejdřív si klikněte na profil toho, komu budete kázat, než začnete kázat ;) já to tak dělám běžně. Potom alespoň vím (narozdíl od vás) jakou munici mohu použít.
Text příspěvku byl upraven 09.01.19 v 19:58
Já se nestačím divit. Tady se nediskutuje, tady se střílí! A možná i přestřeluje, když se pak text příspěvku musí upravovat. To je smutné.
Micha-ella: to víte, nikdo nechce vypadat jako trubka, když po odeslání najde v příspěvku chybu :o
Twigxi: to už se řešilo. Najděte si to v diskusi. Blokace jenom ve zprávách. Diskuse je pro každého. Ne jenom pro vyvolené, kteří svolí a svou archu příberou ubožáka, aby si ho vypiplali.
Ale je mi to jasné. Psát, že je to blbý, že tady nejsou druhy knih, které právě vy postarádáte, tak jsme nejky. Ale jakmile má někdo jiný názor, nejlépe ho z diskuze vyhnat, přestože neporušil pravidla diskuse, jenom se tam někomu netrefil do názoru. Jinak, pochopila jste, co jsem psala nebo jste to ve svém zatmění nepostřehla?
Na knihách mi vadí špatně zvolená vazba vzhledem k počtu stran, ne onen počet stran. A špatně vybraná vazba patří do hodnocení knihy. Stejně jako, když se kniha kvůli špatné vazbě po pár přečteních rozpadne. Ale kdo chce, přes třísku nevidí les. Tak chápu, že jste to v mém příspěvku nepostřehla...
Ano, máte pravdu. Mám přečtených knih moc. A to je špatně! Protože člověka duševně víc naplní koukat půl roku na ruskou klasiku, přestože ho to nebaví, ale řekli mu, že je to klasika, tak musí, než číst co ho baví ;) smutný předpotopní názor. Ale chápu, že každý byl už za mala nějak formován. Já aby mě čtení především bavilo. Ale to je na jinou debatu a do jiného vlákna. Sama jste to psala. Hlavně zůstat v kolonkách názvu vlákna, ať člověk nevypadá jako vyvrhel.
Mě to jedno, ale budu si trvat i na vašich příspěvcích. Protože k plevelení jsou třeba dva. Ale jestli si dva v současné době nemohou ani vyměnit názor, to je za mě smutná doba :( a potom se divte, že toho tolik přečtu :D a že z nás dvou má celá databáze hezkej večer.
Vy toho moc nepřečtete, vy se jen chlubíte a urážíte druhé. Nazývat někoho ubožákem nebo tím, že má zatmění, opravdu do diskuze nepatří. A máte opravdu "věčné " připomínky - chyby vám v textu zůstávají i když jich pár vymažete. Zkuste trochu sebereflexe. A nebo z diskuzí odejít, budou věcnější.
Micha-ella: není problém, já si dám předsevzetí, že knihy, které přečtu, nebudu dávat na svůj profil. Ať to nevypadá, že se chlubím. Já teda myslela, že si tam máme dávat, co přečeme, ale co už. Holt jsem nepochopila podstatu této databáze.
A co by jste na mém místě dělala vy? Napíšu jasně a zřetelně, že jsem knihu nedočetla, protože v jednom z vydání byla nevhodně zvolená vazba k počtu stránek a proto si jí půjčim v jiném vydání a druhá strana mi napíše reakci: Ale kniha nemůže za to, že nezvládnete přečíst víc stran. To vy to nezvládnete.
Takže jo, logicky toho prvního napadne, že druhý měl v rámci svých argumentů zatmění. To je klasický příklad výměny názorů. Když s někým mluvíte, taky neposlouchá, co říkáte, přestože vás nechce slyšet. Holt v psané diskusi, to druhý nechce číst. Ale to zde není poprvé a nebude ani naposled.
A co jako? Že pokud po sobě nechám chybu, tak nesmím do diskuse? Mě zase štve tohle selektovaní na lepší uživatele a plebs. Jakmile někdo neví kam dál, vždycky urazí toho druhého a řekne mu, že by si měl ohlídat pravopis a jestli ne, tak kšá.
A přečtěte si znovu, co jsem psala. Archa je diskuze a tim ubožakem, kterým jsem podle vás nazvala vaši kamarádku, jsem byla míněna já sama. Protože ona mě neustále z archi tlačí a teď už i vy a nejraději by si mě ona dala do blokace i zde na diskusi a já se na archu nedostala. Proč bych tady měla někoho nazývat obožákem a riskovat to, že moje příspěvky budou smazané a tím spoustě lidem udělat radost? Co bych z toho měla? Ale hezky to ukázalo, jak pozorně jste četla, co jsem napsala a co jste si z toho vybrala a před čím (tím nejpodstatnějším v textu, hodnocení knihy podle vazby) zavřela oči, protože jste bránila kamarádku před zlem. Já to chápu. Hezké gesto. Ale potom je šance, že něco přehlednete.
Text příspěvku byl upraven 10.01.19 v 08:58
Vy se mýlíte, já tu paní neznám, reaguji jen na to, co zde čtu a čtu pečlivě. Je zjevné, kdo je arogantní a kdo ne.
Micha-ella:
Takže chápete, proč jsem psala o zatmění, když čtete tak pečlivě?
A víte, jak to bylo s tím ubožákem?
Sorry za předpoklad, že pokud máte někoho v oblíbených, tak se o něj bijete do krve. Já to tak mám. Asi se v té své aroganci zajímám o lidi víc, než by si podle jiných zasloužili.
Text příspěvku byl upraven 10.01.19 v 09:38
Vložit příspěvek