Pár nápadů na vylepšení webu

DISKUZE » Nápady na vylepšení webu

ijcro
ijcro 31.01.2020 v 12:14

Možná by to chtělo nad diskuzí zavést tzv. "rychlé filtry" jako má třeba Atlasian JIRA, prostě si jen zakliknout (nebo přidat do výběru), co chce uživatel v přehledu vidět (anebo taky nechce vidět). Je to rychlé, dobře to vypadá, ale je otázka, jak by se to realizovalo.

Text příspěvku byl upraven 31.01.20 v 12:45

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 31.01.2020 v 12:21

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

Lector
Lector 31.01.2020 v 13:20

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 31.01.2020 v 14:05

Eldar80
Eldar80 31.01.2020 v 15:11

alekis: Podobných návrhů tady byla během let spousta. Dan nic z toho nezrealizoval. To se týká i návrhu co napsal Skeeve. A to že Dan nestíhá číst všechny příspěvky je směšná výmluva. Tolik se toho tady zas neděje. Takže přeju silnou motivaci dál něco vymýšlet :) Já o ni přišel už před lety. Třeba přijdete na něco, co s Danem nějak hne. To je tak, když knižní web spravuje nečtenář.

Naias
Naias 31.01.2020 v 15:16

Čtenář nečtenář, v tomto prípade ide skôr o spravovanie sociálnej siete, ktorá s knihami častokrát vôbec nesúvisí.

Eldar80
Eldar80 31.01.2020 v 15:18

Naias: Různé šablony pro diskuse byly dostupné už před 15 lety. Ještě něco?

Naias
Naias 31.01.2020 v 15:32

Hej. Nechápem, ako to súvisí s tým, či je spravovateľ webu čitateľ alebo nie.

ijcro
ijcro 31.01.2020 v 15:38

@Naias: Asi že se nedokáže správně vcítit do pocitů pravověrných čtenářů a stojí opodál

siena
siena 31.01.2020 v 15:39

alekis, výborný nápad!!!
Nevím, není mi to úplně v té vaší formulaci jasné, ale...jednotlivá vlákna, či kluby, by mohly, měly, být skryté především pro náhodného návštěvníka zdejších stránek, resp. musel by si sám aktivně rozkliknout.

Skeeve, uvedl jste, jistě zcela náhodně, některé profily autorů. Mohl byste konkrétně říci, které příspěvky byste někam přesunul, či dokonce smazal? Případně, které dle vás splňují kritéria příspěvku u autora?

Text příspěvku byl upraven 31.01.20 v 15:40

Eldar80
Eldar80 31.01.2020 v 15:42

Naias: Protože nechápe jaké požadavky mají lidi co hodně čtou. Spousta nápadů se tady objevuje opakovaně a nic. Vždyť u knih či autorů je jen jedno diskusní vlákno. To je k smíchu. Spěte dál.

Skallarix
Skallarix 31.01.2020 v 16:32

kapr
kapr 31.01.2020 v 17:57

Dnes budu mít dva postřehy.

Občas, když vyšetřím volnou chvíli, rád procházím komentáře uživatele, který mne zaujal. Velice mne mrzí, že neexistuje možnost si uživatelské komentáře setřídit podle toho jak uživatel knihu ohodnotil, kolik jí dal hvězd, a jak tyto jeho komentáře odměnili ostatní uživatelé, kolika jeho komentáře ohodnotili. Současné řazení hodně vypovídá o proměnách uživatele v čase, což je sice zajímavé, ostatním ale moc nepomáhá. Třídění podle hvězdných hodnocení by usnadnilo a urychlilo výběr vlastní četby v okamžiku, kdy nás jeho názory zaujaly.Naopak třídění podle palců by ukázalo jak psát komentáře, a jak je prodat. Samozřejmě, ani na jedno z obou hodnocení není možné příliš spoléhat. V každé případě ale mohou být dobrým vodítkem.

Můj druhý postřeh se týká způsobu, jak jsou uváděna vlastní jména autora ve zkrácené formě jako iniciála. Především celé jméno je uvedeno šedě, takže mnozí uživatelé se snaží dosáhnout čitelnosti zvětšením textu, zvýšením jasu a kontrastu tam kde to je možné. O tom jsem ale nechtěl psát. Konkrétně mne zaujal následující příspěvek:

Jmenuji se Ašer Lev C. Potok

Moc zajímavé. Nevšední čtenářský zážitek a pro mě i hlubší pohled do života v ortodoxní židovské komunitě. Nadaný Ašer Lev bojuje se svou nezvladatelnou touhou malovat a přitom neublížit těm, které miluje. Určitě zase jedna z nezapomenutelných knih, která stojí za přečtení.
25 14.09.2017

Co mi vadilo?

Ch je čtrnáctý prvek (spřežka]) české abecedy, v češtině a slovenštině je z hlediska abecedního řazení tato spřežka považována za jedno písmeno (řadí se mezi h a i), v dalších jazycích je považována za běžnou spřežku dvou písmen. Kód v Morseově abecedě je - - - -.

Spřežka vznikla pro přepis řeckého písmene χ (chí), které se vyslovovalo jako neznělá velární ploziva (k) s přídechem, tedy [kʰ], do latinky. Podobou tohoto řeckého písmene je inspirován přepis neznělé české výslovnosti do mezinárodní fonetické abecedy IPA písmenem latinky x. Výslovnost písmene x ve středoamerickém a jihoamerickém dialektu španělštiny je také shodná jako česká výslovnost písmene ch.

Přestože je v češtině tradičně označováno za písmeno, nejedná se o celistvý zvláštní znak, nýbrž o spřežku složenou z dvou znaků c a h. Proto se jako velká iniciála správně píše jen jeho první část, pokud se nepíše celé slovo velkými písmeny. Při psaní proloženým písmem nebo při svislém psaní slov praxe kolísá, lze se setkat i s tím, že se oba znaky píšou pohromadě.

Ve zkratkách tvořených prvními písmeny slov se „ch“ zachovává celé a je-li celá zkratka psána velkými písmeny, i CH se obvykle píše celé velké (např. VŠCHT – Vysoká škola chemicko-technologická, CHKO – chráněná krajinná oblast).

V některých jiných jazycích, kde se spřežka ch také používá, je považována za dvojici písmen a do zkratek se h nepřenáší, například zkratka německého názvu Chemische Fabrik Kalk GmbH je CFK.

V češtině a slovenštině se celá spřežka ch při abecedním řazení považuje za jediné písmeno a řadí se až mezi písmena „h“ a „i“. Jako prvek abecedního řazení se používá i ve španělské abecedě, kde se řadí mezi c a d. Naopak v např. angličtině nebo v polštině není prvkem abecedního řazení a řadí se tak před ci-.
(zdroj: Wiki)
Vlastní jméno autora výrazně zkrácené až na samotnou iniciálu mi nevyhovuje. Řada autorů majících široce rozšířená nic neříkající nezapamatovatelná příjmení má vlastní jména často jedinečná a snadno zapamatovatelná.

Prostě myslím si, že v případě tohoto autora by byla ona iniciála správněji dvoupísmenná, tedy Ch.Potok

Naias
Naias 31.01.2020 v 18:39

Ak užívateľ klikne na počet palcov v niečom profile, uvidí komentáre zoradené podľa palcov. A knihy v prečítaných sa dajú zoradiť podľa hodnotenia užívateľa. Samozrejme, ak užívateľ nemá okomentované knihy aj v prečítaných, nie je tá funkcia moc platná.
A jak psat komentáře? Čo som si všimla, hlavne vtipne. A obsahu knihy sa ani nemusia týkať.

kapr
kapr 31.01.2020 v 18:53

Naias
Díky, budu si muset doplnit svůj HELP, ke kterému se občas vracím, když potřebuji něco vyřešit.
Jste ideální metodik!

Naias
Naias 31.01.2020 v 19:01

Tuším sa začnem červenať.
Ďalší problém s filtrovaním v prečítaných je, že sa tam zobrazí len jeden komentár, aj keď ich užívateľ k tej knihe napísal viac. Zišlo by sa filtrovanie v komentároch.

siena
siena 31.01.2020 v 19:08

Skeeve, ano, to jste popsal...zcela ve svém stylu! Taky jsem na váš první příspěvek nereagovala, protože mi za to nestál. Dnes jste vytáhl profily autorů, jak říkám, zcela náhodně, a dle nich jste začal demonstrovat, jak by neměly profily, dle vás, vypadat. Takže jsem se zeptala, jaké parametry má tedy mít komentář dle vás? Které konkrétní příspěvky patří, tak kam jste napsal. A odpověď, žádná, ono jak jinak, viďte!
A koho, resp. co nechávám mazat? Příklady byste uvést nemohl? Možná by i ostatní zajímalo, co ta uživatelka siena, zde provádí, a co vám naopak přijde žertovné, co vám přijde jako normální a standardní, k čemu se hlásíte...

Text příspěvku byl upraven 31.01.20 v 19:33

Skallarix
Skallarix 31.01.2020 v 19:53

Naias
Naias 31.01.2020 v 19:59

Skeeve, tiež som nahlásila pár vulgárnych komentárov na zmazanie. Prihoďte si ma do zoznamu.

Skallarix
Skallarix 31.01.2020 v 20:04

siena
siena 31.01.2020 v 21:31

Skeeve, děkuji, lepší příklad jste nemohl uvést...ano, přesně, jak jsem napsala. Byl to velmi vulgární, expresivní příspěvek, který obsahoval jen ty nadávky.
A přesně jak jsem napsala již několikrát, než x-reakcí, je nejvíce vypovídající prvotní komentář...

Ale s dovolením se vrátím k mé otázce. Uvedl jste konkrétní profily, píšete o tlachání, které by mělo být odděleno. Můžete tedy konkrétně označit, který příspěvek pokládáte za tlachání, a který naopak za ten, který tam patří? Není to tak dávno, co jste se tu zlobil, psal dokonce o svobodě projevu, že se přemísťují příspěvky mezi komentářem a diskuzí u knih. Ráda bych tedy věděla, jak byste si konkrétně představoval, toto rozdělení v profilech autora, když se vám tak nelíbí u knih...Argumentujete tím, že nesnesu jiný názor. Má to tedy znamenat, že ten, kdo první napíše nějaký komentář, tak ten je nositelem toho jediného, správného, názoru? Všichni ostatní musí mlčet, v opačném případě jsou za nesnášenlivé? Či je to jen v případě, kdy ten první komentář souzní s názorem vaším? Tak, ne že by to byl přístup zde ojedinělý. Spíše ho shledávám v poslední době za převažující a často se opakující v příspěvcích napříč DK.

Text příspěvku byl upraven 01.02.20 v 19:27

siena
siena 01.02.2020 v 19:33

Teď jsem si všimla příjemné změny...autoři v Oblíbení jsou řazeni abecedně dle příjmení...

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 11.02.2020 v 16:20

kapr
kapr 12.02.2020 v 21:13

Měl bych jeden návrh. Bohužel netuším zda a jak by se to přesně dalo udělat. Nazval bych to průniky. Prostě když bych klikl na konkrétní nick, a zadal průnik, vyskočily by mi, (podle volby,) knížky které jsme oba četli, případně, (ještě lepší,) oba komentovali. Myslím si, že podobnou funkci nebudou mít hned tak další stránky milovníků knih kdekoliv na světě.
Další funkcí by bylo vyhledávání uživatelů, kteří čtou a podobně hodnotí stejné knihy.

ElikaS
ElikaS 26.02.2020 v 21:51

Zdravím, chtěla bych se zeptat, jestli nejde nějak hromadně nahrát knížky, které mám v knihovně (např. z excelu nebo jiné databáze)? A potom bych se chtěla zeptat, jestli by nešlo vytvořit funkci porovnávání seznamů (které knihy ze seznamu jiného uživatele nebo knihotéky máme společné). Díky

Vložit příspěvek