Žánry a kategorie na DK - vaše návrhy

DISKUZE » Nápady na vylepšení webu

Marthas
Marthas 20.05.2017 v 20:49

To kapr: My ale nejsme na databázi a nediskutujeme tu o změnách kategorií a žánrů proto, abychom na ni potom chodili přes google. Kdyby to dopadlo takto, tak bychom se z DK vlasně sami vyštípali. Kdyby tu byl takový bučus, že by to bylo neobyvatelné, neměla by z toho prospěch ani DK. Mimochodem jsem slyšela, že je možné, že kvůli tomu, že nemáme protokol Https, tak nás brzo může google dávat jako poslední ve výsledcích.-)

Text příspěvku byl upraven 20.05.17 v 20:50

tenax
tenax 20.05.2017 v 20:51

Nemyslím, že by zmnožování žánrů a rozklikávání podžánrů bylo ideální. Děsím se, kam až by to mohlo vést - třeba Náboženství by se rozkliklo na Křesťanství, Islám, Hinduismus... a pak kliknutím na Křesťanství by se rozkliklo na možnosti Bible, Věrouka, Papežové... atd? To by byla cesta do pekel!
Na tak konkrétní vyhledávací mechanismus máme štítky. Buďme rádi, že těch žánrových položek není zas tak moc, je to přehlednější.
Ale jsou to všechno jen nápady, co a jestli vůbec něco a jak - to je jen na Danovi. On to musí posoudit a případně naprogramovat...

kapr
kapr 20.05.2017 v 21:24

Ještě mne napadá, že když vkládáme novou knihu nového autora, tak u toho autora přidáváme národnost, kde máme na výběr počínaje afgánskou, a konče zimbabwskou. Proto nechápu, proč se u knihy ještě znovu zadává česká/slovenská/světová.

(Jinou otázkou jsou autoři, kteří v průběhu života dlouhodobě emigrují, v novém státě už trvale zůstávají, a píší a vydávají svá díla v národním jazyce státu do kterého přesídlili. Názorným příkladem ve světě literatury je Milan Kundera, ve světě filmu pak Miloš Forman. Je jasné, že v těchto případech mají na tyto osoby nárok oba národy, oba státy.)

Podle vloženého autora už není problémem všechna jeho díla označit příslušností k národní, i kontinentální literatuře - například brazilská, jihoamerická, světová. Potom už ani v nejmenším nerozhoduje, zda jde o beletrii, průvodce, mapu, nebo kuchařku.
Zrovna u těch kuchařek, pokud mi půjde o těstoviny budu pravděpodobně vybírat mezi domácí proveniencí - kuchařkami českými a slovenskými, a světovými, a z té si u těstovin nejspíše vyberu dílo autora italského původu.
Naopak u turistického průvodce mně na původu autora příliš záležet nebude, pokud půjde o památky. V případě, že se chci do dané země vypravit na několik týdnů, a chci to pořídit poměrně levně, dám přednost nejlépe českému nebo slovenskému autorovi.

To jenom ke zde často slýchanému názoru, že odborná, naučná literatura nepotřebuje informaci o národnostním původu autora.

kapr
kapr 20.05.2017 v 21:27

To Marthas: Když zadám vyhledávání na doméně databazeknih.cz, tak nemůže hledat nikde jinde.

Marthas
Marthas 20.05.2017 v 21:34

To kapr: Vy jste mne asi úplně nepochopil, priorita je, aby zde na DK bylo funkční vyhledávání a my nemuseli to očůrávat tak, že budeme na googlu hledat něco, co by nám čistě teoreticky měla vyhledat DK sama.
PS: Nikdy mne nenapadlo, abych zadávala do pole, na které doméně to má google hledat, na tohle bych já potřebovala vyšší dívčí.-)

elfos
elfos 21.05.2017 v 06:59

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

R.E.M.
R.E.M. 21.05.2017 v 08:14

elfos
elfos 21.05.2017 v 08:30

siena
siena 21.05.2017 v 08:33

Také si nemyslím, že u literatury naučné, ale i faktu, by bylo nutné rozdělení dle "místa původu". Nevím, ale při česká/slovenská/světová mi naskočí beletrie. I jinde jsem našla toto rozdělení jen u ní. Ale někteří uživatelé by rádi zachovali, tak proč ne. Pak to postupné otevírání stejně nepůjde, nebo by musela být literatura naučná, či faktu, až ve druhém sledu...
R.E.M., uvádíte hezký příklad, kdy by bylo bývalo užitečnější, nemít jednotlivé kategorie pro každý obor zvlášť, že by stačila jen jedna Přírodní vědy. Jednotlivé obory by mohly být ve štítkách. Ovšem, dřív než se do mne všichni pustíte, při funkčnosti zdejšího vyhledávání by to bylo hloupé řešení.

siena
siena 21.05.2017 v 08:40

A teď se nejspíš hodně hloupě, ještě více než obvykle, zeptám...Jaké jednodušší vyhledávání máte na mysli? Nebo víte o nějakých změnách, o kterých se zatím nemluví?:) Vždyť všechny kategorie a žánry jsou tu seřazené pod sebou...Já to nastavení opravdu pochopila tak, že u knihy, která bude románem, se v nabídce dalšího pole neobjeví např. fyzika.

Text příspěvku byl upraven 21.05.17 v 08:42

elfos
elfos 21.05.2017 v 08:56

siena
siena 21.05.2017 v 08:59

elfos, no, ono ani na tom řazení, nyní, nezáleží. Myslím při nějakém hledání.

A opět se budu opakovat...jak jsem napsala v prvním zdejším příspěvku, a zmínila další paní uživatelka MichelleS, neměli bychom se nejprve začít bavit, jaké máme představy, hlavně jaké představy má Dan, o vyhledávání? Protože, jak už zmínila R.E.M., přeci se nyní nebude něco opravovat, upravovat, aby se za nějakou dobu nezačalo zase...

Text příspěvku byl upraven 21.05.17 v 09:08

siena
siena 21.05.2017 v 09:06

elfos, dobře. Už mi tu bylo několikrát vysvětleno, že mi něco usnadnilo "práci", ač jsem byla opačného názoru, že už je mi jasné, že to každý můžeme vědět jinak.
Ano, v jeho hlavě...ale bylo by hezké, kdyby alespoň občas i naznačil, na co se tu můžeme těšit:)

Dan
Dan 21.05.2017 v 13:14

Děkuji moc všem za podněty a nápady, stále nad tím přemýšlím a budu rád za každý další nápad. Duchovno jsem přejmenoval na Duchovní literaturu a některé z odmazaných žánrů (např. astrologie, esoterika a okultismus) se pravděpodobně navrátí, protože jsem jednal zbrkle, za což se omlouvám. Akorát se přiznám, že raději bych zůstal u současné podoby rozložení žánrů a kategorií, nikoliv více úrovní. Mám již trochu připravený program na filtrování podle více žánrů naráz, který do webu zabuduji. Raději bych tedy vyladil současné rozložení žánrů a kategorií.

tester
tester 21.05.2017 v 13:43

Jsme u tématu které mně pronásleduje celý život. Jak si uspořádat a popsat moje haraburdí všeho druhu. S časem duševně rostu a s tím se mění mé nároky na řešení tohoto problému.
Zdá se, že dospívám k řešení použitím organizovaného chaosu. Prostě nestrukturovaná databáze. Pořádek a řád je pro rozvoj mozku škodlivý. Jdu najisto-mozek nepracuje. Ale v takovém guláši to je něco. Tam mozek pracuje na plné obrátky než něco najdu a mnohdy nenajdu. Zkoušel jsem mnoho systémů třídění, ale každý se ukázal časem jako špatný. Je to divné, ale když něco hledám nemůžu jen tuto hledanou věc najít. Jinak najdu všechno. Čím to je?

tenax
tenax 21.05.2017 v 13:45

Dane, díky za rychlou reakci. Pokud by byla možnost filtrování podle více žánrů, bylo by to VÝBORNÉ!!! Pak by skutečně nebylo potřeba nějaké víceúrovňové řazení žánrů.
Jen bych se přimlouval za rozšíření nabídky o některé obory (např. matematika, fyzika, chemie, geologie+mineralogie, botanika, zoologie).
A možnost nějaké upoutávky na vkládání štítků při ukládání přečtených knih mi taky připadá jako chytrý a užitečný nápad.

tenax
tenax 21.05.2017 v 13:51

Sorry, ale musím být osobní: testere, ty jsi --- mimo všechny žánry a kategorie!

jirin@
jirin@ 21.05.2017 v 14:32

Dovolím si také zapojit se do probíhající diskuze. Rozšíření nabídky žánrů a kategorií bych také přivítala.
Matematika, fyzika, chemie (jak navrhuje tenax) - s tím plně souhlasím.
Geologie+mineralogie - zde bych raději zvolila Geologie, geografie (nebo rovnou Vědy o Zemi) - jednotlivé vědní obory, které sem spadají, se pak dají vyjádřit pomocí štítků.
Botanika, zoologie - zde by snad postačilo Biologie, tam by se dala zařadit spousta dalších vědních oborů do biologie spadajících. Podrobněji opět pomocí štítků.

Chybí mi zde ještě Zemědělství a také Průmysl.

Navrhuji ještě ke zvážení tyto úpravy stávajících:
Encyklopedie, vzdělání ---------- Encyklopedie a slovníky
Učebnice a slovníky --------------- Učebnice a vzděl. příručky
Architektura --------------------------- Architektura a stavebnictví
Zdravotnictví -------------------------- Zdravotnictví a lékařství

LordSnape
LordSnape 21.05.2017 v 15:59

Jen jsem to prolétl a opět oroduji, aby se vrátilo Astrologie, okultismus a esoterika, což by prosím Dane bylo opravdu super! Rozhodně to nebylo šťastné a přeci jen poněkud ukvapené.

Pohádky a pověsti sloučit asi taky nechci. To je jak slučovat politologii a mezinárodní vztahy... Nicméně aspoň jsou za sebou s čárkou. A aspoň je tu ta "mytologie". Jsem si všiml později, než jsem psal původně... Pokud sloučit, tak zas aby to bylo jako dvouslovný žánr.

Pokud zde přibudou věci jako matematika, geologie a jiné, tak nevidím důvod nepřidat pak i to výše. :-)

Text příspěvku byl upraven 21.05.17 v 16:06

siena
siena 21.05.2017 v 16:48

Velmi vítám informaci o zlepšení vyhledávání...díky:)

R.E.M.
R.E.M. 21.05.2017 v 17:00

Dan: Dík za informace. Současná jednoúrovňová podoba (systém) žánrů a kategorií mi vyhovuje. Skvělá zpráva je, že půjde filtrovat podle více žánrů a kategorií. Jen bych poprosila, jest-li by vylepšené filtrování a řazení knih šlo zavést i do soukromých seznamů.

Moc se přimlouvám za přidání oborů přírodních věd - matematiky, fyziky, chemie, biologie, protože vůči humanitním oborům jsou přírodní vědy zatím takové popelky :-).

Geologii bych neslučovala s geografií (jak bylo výše navrženo).

Specializované obory např. v biologii - botaniku, zoologii, genetiku atd. bych také řešila štítky.

A ještě jednou zkusím přímluvu za historický román (oddělený od naučné historie).

Text příspěvku byl upraven 21.05.17 v 17:01

tenax
tenax 21.05.2017 v 17:02

jirin@ - nic ve zlém, ale já bych to rozšíření o botaniku a zoologii naopak uvítal. Biologie je sice může zahrnovat, ale on je přeci jenom nebetyčný rozdíl mezi šťovíkem, slonem a mikroby, a jako vědní obory jsou dostatečně široké a přitom jednoznačné.
Konkrétně - když dáme do žánru Biologii a do štítku Botaniku, tak to nic o konkrétní knize nevypovídá. Štítky by měly konkrétnější, např. Orchideje, Kaktusy a podobně.
Dovedeno ad absurdum by pak stačilo v žánrech pár všeobjímajících termínů, třeba Přírodní vědy nebo Společenské vědy... a všechno ostatní by se dalo řešit štítky.

Text příspěvku byl upraven 21.05.17 v 17:03

pobijecmuch
pobijecmuch 21.05.2017 v 17:08

Když už si každý tady něco přeje, tak já už podruhé oroduji za regionální literaturu.
Někdo tady argumentoval, že na to jsou štítky, ale mně to nestačí. Štítky vůbec nepoužívám, protože je v nich velký chaos a nepravdivé údaje. Když už tu máme pragensii, tak aspoň pro ostatní regionální literatura.

R.E.M.
R.E.M. 21.05.2017 v 17:09

ad tenax - já bych brala více kategorií i v rámci přírodních věd, i když by to znamenalo, že některé knihy budou v kat. Biologie a v další např. Botanika. Není výjimkou, že i dnes je kniha ve více kategoriích.

Vzhledem k tomu, že tu donedávna chyběla matematika, fyzika... a dokonce nebyla ani zastřešující kat. "Přírodní vědy", potěšily by mě aspoň tyto základní obory. :-) Vím, jsem v podstatě skromná.

Text příspěvku byl upraven 21.05.17 v 17:10

Eicherik
Eicherik 21.05.2017 v 17:12

Historický román tu opravdu chybí. :-)

Vložit příspěvek