Tištěné knihy vs. E-knihy

Blackout provoz čteček znepříjemní, ale neukončí. Dodávku elektrické energie lze snadno realizovat napojením na malý fotovoltaický panel, neb čtečka má oproti mobilu velmi nízkou spotřebu, improvizovaně ji lze dobíjet třeba i na kole.
S příchodem e-knihy lze parafrázovat dotaz: Jakou knihu si vezmete na pustý ostrov?
Dotazem: Jaké e-knihy si nahrajete do čtečky, kterou si vezmete na pustý ostrov? Takovým pustým ostrovem může být i dlouhodobý pobyt v nemocnici. To je, myslím si, největší přínos e-knih.

No, při blackoutu bude skutečně problémem prvního světa, čím si ukrátit volný čas...
:-)

Teď už čtu víc na čtečce (hlavně proto, že se hodně knih dá stahovat zdarma a nemůžu si kupovat všechny knihy, co bych chtěla) i tak mám radši čtení z papírové knihy, ale na cestování jsou elektronické knihy nejlepší.
Text příspěvku byl upraven 10.11.18 v 11:13

Zajímalo by mě, jakým knihám dáváte přednost. Čtečce nebo papírovým? Já už papírové nemám kam dávat, tak jsem najela na čtečku. Ale vadí mi, že spoustu knih nelze koupit v elektronické podobě.

Rozmarýna Rozm: Odpověď na Váš povzdech nad nedostupností některých titulů najdete hned v komentáři nad Vámi. Bohužel...

Vlastním čtečku e-knih cca od Vánoc roku 2014 a letos, asi měsíc zpět se mi stalo opakovaně, že po nabytí se mi čtečka nabyla jen na 80 % a ne na plných 100 %. Máte někdo zkušenost s délkou výdrže baterie ve čtečkách, příp. co děláte, pokud se Vám to stalo? Mám zn. Pocket Book Basic Touch, nepodsvícenou. Děkuji za informace.

Shardlake: zkuste toto vlákno. Určitě ho mají diskutéři ve sledování. Tam se řešily i technické parametry a problémy. Toto je spíš o debatě, co je lepší. Zda papír nebo elektro. Spíš pořadí tam, když okopíruje dotaz pro jistotu i tam :)
https://www.databazeknih.cz/diskuze/volna-diskuze-5/ctecky-e-knih-1069/str-21#id282731

Nakonec jsem si i já pořídil čtečku. Ne že by se mi to nějak zvlášť líbilo, jenom je pohodlnější sednout si se čtením do fotelu u okna než pořád jenom dřepět u počítače. Bydlím v garsonce, ve třech knihovnách mám nějakých 230 knih, víc se jich tam nevejde a přes tisíc dalších je v počítači. Tak jsem ty z počítače zkopíroval do čtečky. Ale jen co si nastřádám na další knihovnu, budu mít místo ještě na nějakých 80-100 papírových knih. Už se na ně těším!

Přešel jsem na čtení e-knih. Nové knihy nemám doma kam dávat, kdežto do paměti počítače se vejdou gigabajty a tisíce knih. Knihovnu můžete nosit sebou. A vyplatilo se mi to při covidu - knihkupectví i knihovny byly zavřené. A v neposlední řadě jsou e-knihy levnější, ba i zadarmo.
Nicméně po mém soudu lepší než čtečka je tablet.. Má výhodu v univerzalitě, je to přece počítač, lze jej připojit do domácí sítě, dá se brouzdat po netu, zjistit si počasí, dopravní spojení, poslouchat audio etc. etc.; a i finančně je to únosné, neboť levný tablet na čtení postačí a je obvykle levnější nebo aspoň srovnatelně drahý jako čtečka. A na SD kartu se vlezou desítky GB knih. Pravda, na čisté čtení mi tablet vydrží na plné nabití tak 2 až 3 dny, když hodně čtu a netrvám na plném jasu displeje, ale to pro mne není limitující. Jistý problém může být leda ve čtení na přímém slunci, ale to je od typu tabletu; chce to jít do stínu :-) ...
Existuje celá řada software pro čtení e-knih pod Androidem i Windows, ať už free nebo placených. Umí různé formáty včetně rtf, doc i docx. I pdf, jenže tam je problém s pevným formátem; chce to přece jen větší displej a když tak pomůže číst s tabletem orientovaným na šířku.
Pod Androidem mám za nejlepší AIReader a ReadEra; stačí free verze. Umí epub, mobi, pdb, fb2, odt, txt, rtf, doc, docx a další. A jsou bez reklam.
Pod Windows kromě formátů pdf (tam vyhovuje Adobe) a rtf, doc a docx (tam vyhovuje Word) mi přijde nejlepší Sumatra. Taky je grátis a bez reklam.
A kdo si trochu tyká s PC, může si instalovat Calibre (taky grátis), převádět si e-knihy mezi formáty a upravovat je.

...už i tady je, že je lepší tablet než čtečky ..... pod to bych se nepodepsal....

Definice eknihy: Elektronická kniha (e-kniha, e-book, digitální kniha) je digitální ekvivalent tištěné knihy, existující ve formě počítačového souboru.
Výhody: Šetří místo. Do paměti běžné čtečky lze uložit tisíce knih. Snadno se zálohují a skladují. Nespotřebovávají žádný papír, proto jsou ekologické oproti tištěným knihám. Díky podsvícení displeje lze číst i bez dalšího osvětlení. Lze vytvářet neomezené množství kopií.
Nevýhody: E-kniha vyžaduje ke čtení další zařízení. E-knihu nelze kvůli přísným licenčním podmínkám (viz autorské právo) dále přeprodat. K eknize nelze čichat, jako k tištěné knize. :-)

E-kniha a čtečka jsou technikálie. A technikálie jsou vždycky akorát zbytečné starosti. A teď do mě! :-)
(Viz povinné datové schránky a konec podnikání.)
Text příspěvku byl upraven 02.03.23 v 20:11

pobijecmuch - souhlas :-).
K této nikdy nekončící diskuzi - je jasné, že každý to vidí podle sebe a každý má svůj názor. Vo tým žádná!
Papírová, nebo e-book, pro mě je to úplně jedno a to samé.
Miluju dobré knihy, bohužel občas mi dlouho trvá, než najdu takovou, která by mě opravdu zaujala a pak na ni myslím, na postavy a na to, jak se děj bude vyvíjet dál... A s napětím se těším až budu moct pokračovat a je mi líto, když se čtení chýlí ke konci.
Kdybych se omezila jen na to nebo ono... samu sebe bych okrádala. Někdy mám k dispozici jednu variantu, jindy druhou.
Podstatné pro mě je, co je uvnitř. Ať vypadá jak chce, obsah je důležitý - asi stejně tak jako u lidí :-).

Alexis:
"Podstatné pro mě je, co je uvnitř. Ať vypadá jak chce, obsah je důležitý - asi stejně tak jako u lidí :-)."
Za mě ten poměr moc nefunguje. Důležité je, co je uvnitř, to jo. Ale stejně mám vždycky lepší pocit, když si mohu sáhnout a přivonět...
Vložit příspěvek