Cenzura knih, zakázaní autoři, překladatelé, díla
Smázl jsem své tři nekorektní příspěvky. Trochu je překopu a nacpu je do chřtánu jednomu z papírových hrdinů nového manuskriptu.
vas: já ti nevím jestli tenhle newspeak pomůže. Můj muž používá oslovení "páni sodomité" a taky se jim to nelíbí. Vždycky je někdo ochotný se urazit, když ho při setkání přímo neobejmeš. A když obejmeš tak taky...
Není na světě člověk ten, by se zachoval lidem všem.
Ad reader.007
Díky za reakci na mé zpozdilé a zpozdile smazané příspěvky. Šroubovaně a přepjatě jsem se jen snažil říci, že mě neskutečně štve omezování svobody vyjadřování, abychom náhodou někdy něco neřekli, co by mohlo nějaké citlivé jedince v nějaké komunitě verbálně poškodit. Jo a s poslední větou beze zbytku souzním.
@vas - To mi připomnělo.... Pro někoho to bude vypadat jako horor, ale je to docela přesný obraz dnešní doby, bez nějakého zveličování...
https://youtu.be/iKcWu0tsiZM
Prostě to dopadne tak, že pan Sláma na svou příští expedici do Amazonie musí vzít jednoho homosexuálního roma, jednoho asiata - dříve asiatku, chlupatý bobek s vlastní inteligencí a já nevím, koho ještě. To se prodraží. Nebo může výpravu utajit a ve své nové knize jenom tyto elementy vfabulovat. Každopádně držím palce, aby při svém pátrání nedejbože nenalezl zástupce mimozemské entity - koukat se na pochod BEM Pride fakt nechci.
Díky pánové,
rozesmáli jste mě a to se počítá. Mějte se fanfárově, jak říká klasik.
Srdečně Vás zdraví, VAS
P. S. Já vím, že je to všechno vlastně k pláči. Ve svém dlouhém životě jsem zažil opravdovou společenskou svobodu jenom v divokých devadesátkách. Vnitřní svobodu si ale užívám pořád. Každopádně jste mi udělali svými zdravými názory hezký den.
vas
Nenapadlo Vás náhodou, že namísto nekonečného psaní dalších a dalších příspěvků, a jejich následného mazání, kterým zde vyváříte bezcennou vatu, by stačilo editovat svůj poslední příspěvek, zvláště pak v případě, že do vlákna mezi tím nikdo nic nevložil, především ne reakci na Váš projev. Původní příspěvek nemusíte měnit, stačí vložit
-
a můžete pokračovat dalším příspěvkem.
Nekonečné procházení stránek obsahujících jeden "příspěvek" za druhým, obsahujících text:"Uživatel svůj příspěvek odstranil", případně ještě hůře "Příspěvek byl odstraněn protože ...," je vážně velice otravné!
vas: v tom případě nech mazání moderátorům ;-)
A propříště se řiď J. Werichem:
"Nemysli. Když myslíš, tak nemluv. Když mluvíš, tak nepiš. Když píšeš, tak nepodepiš. Když podepíšeš, tak se nediv."
skeeve: taky jsem na to před pár dny narazila, děsivě pravdivé...
Text příspěvku byl upraven 14.08.21 v 14:41
Ad reader.007
1. nevyžádaná rada
2. moudrý citát
3. Když už si tykáme Hanko, tak já jsem Vojta.
Reader.007: off topic
Všechno nej k svátku :)
(Zítra asi nebudu mít čas.)
Text příspěvku byl upraven 14.08.21 v 17:20
Moc rád se připojuji a k zítřejšímu svátku přeji vše dobré. VAS
Text příspěvku byl upraven 14.08.21 v 17:20
Jan Zábrana (z deníků):
Všichni ti lidé v české literatuře, které husákovští treuhändři po roce 1969 donutili pracovat v anonymitě, připravili je o jméno a jejichž překlady, doslovy a někdy i původní práce za ně museli podpisovat "nezakázaní, nezavrženíhodní a neodepsaní" kolegové, ti všichni by se měli režimu pomstít: měli by si vést přesný, aktinický seznam všeho, co takhle inkognito vyšlo - a aspoň před smrtí (nebo po ní) jej bez ohledu na cokoli zveřejnit: poslat redakcím exilových časopisů nebo jej v několika kopiích deponovat u svých přátel z mladších generací: nejen proto, aby jednou nějaký "badatel" rozpletl všechny ty kamufláže, ale hlavně proto, aby bylo všem, kteří to nepoznají z autopsie, jasné, co to bylo za režim, v jakém jsme žili...
Že to za pár let nebude nikoho zajímat? To je pravděpodobné, ale vyúčtování by mělo být připraveno i pro tu sebenepatrnější hrstku lidí, kterou to zajímat bude. Jeho cena a váha by byla už jen v tom, že by existovalo.
.. (zkráceno)
Výčet konkrétní práce, výkaz, seznam. Když se den ze dne přesvědčuju, jak lidé o dvacet, patnáct let mladší nevědí už skoro nic o mnoha věcech z 50. let 20. století, které jsou pro mě dodnes živou, jitřivou zkušeností, vidím, že právě tohle je nutné, že právě tohle je třeba.
*
Jan Zábrana - Celý život
https://www.databazeknih.cz/knihy/cely-zivot-vybor-z-deniku-1948-1984-11326
Děkuji za odstavec ze Zábranovy knihy. Zaujal mne, pokusím se ji sehnat.
Text příspěvku byl upraven 24.11.21 v 14:01
Stejně si myslím, že dílo jako např. Honzíkova cesta odráží dobu vzniku. Dnešní děti by jí asi nerozuměly, a proto si myslím, že byla jen upravena. Tomu bych však neříkal cenzura. Ostatně dnes, když se něco upraví asi není cenzura v tom smyslu, jako byla za komunistů, kdy bylo mnoho autorů zakázáno.
Text příspěvku byl upraven 26.11.21 v 00:25
Ad rickiwolf:
A kým byla Honzíkova cesta upravena? Panem Říhou asi ne, že?
rickiwolf: a to že něco odráží dobu je jako špatně? To máme číst pořád jen přežvýkávačky, ve kterých nám jiní, moudřejší a povolanější očešou co by naše nevyzrálé mozky mohly špatně pochopit, případně by to nepochopily vůbec?
Tak to děkuji za péči a starostlivost, ale tu si nechte do pleťové kosmetiky. Já si ráda dělám obrázek sama a velice nelibě nesu cenzuru, i když se týká třeba takových pitomostí jako je neblahé paměti exponovaná Jedovatá houba.
A když byla řeč o Honzíkově cestě, já jsem tedy ráda, že mám i takové vydání, ve kterém není vynechaná pasáž odehrávající se v kurníku:
"Tak pěkně nebydleli ani lidé," řekla babička.
"A proč?" divil se Honzík.
"byli u nás páni a o lidi se nestarali."
To je dobře, že už páni nejsou, viď, babi?"
"To víš! Však se nás dost natrápili!"
PanPredseda: těžko říct jak mnoho si do toho dovolil sám mluvit komunistické cenzuře, ale ve vydání z roku 1976 (tedy 11 let před smrtí autora) výše uvedená pasáž chybí taky
Ad reader.007:
Nejspíš se mezi roky 1954 a 1976 dosti změnilo to, koho by si lidé pod těmi pány, kteří se o lidi nestarali, mohli představit... ;-)
---
Vysvětlení, přežvýkávačky, případně politické školení čtenářů jsem ochoten tolerovat v předmluvě, doslovu či poznámkách pod čarou. Nemění se tím text původního díla.
Vložit příspěvek