Chápete lidi? A oni vás? Komunikace a porozumění - věčný problém
Marthas, ani nemyslím. Názorový střet vůbec nemusí znamenat nějaký rozvrat. Prostě se jen ventilují postoje. Emoce odezní a DK půjde dál. :-)
To Richie1: Jak uklidňující... Jistě ale jaká... Na k...textech jsem slyšela bylo zprvu též "živo", teď je tam spíš mrtvo
Pokud se budeme všichni věnovat je "výchovné" diskuzi rozdrtí nás vnitřní spory a DK půjde tam, kam mnou zmiňovaný server a není to pouze můj pocit... Myslím, že tuto myšlenku pouze recykluji...
Marthas, chápu. Nicméně si myslím, že občas se musí "vyčistit vzduch". Nemá moc smysl mlčet, když s něčím nesouhlasíš. Přinejmenším - jak to vyjádřila binysek - vyjádřit svůj nesouhlas.
A když se diskuze udrží ve slušných mezích (bez nadávek a urážek), tak by ani neměl hrozit nějaký zásadní spor. Ať už s Lectorem souhlasím nebo ne, uznávám ho jako sečtělého a inteligentního člověka a názorový střet s ním většinou považuji za inspirativní. Dnes je to tedy méně příjemnější debata, ale věřím, že i ji ve zdraví přežijeme. :-)
To Richie1: S tím souhlasím do té míry, dokud to někoho neotráví, tak jako pájonka... Spousta lidí už se trhla, neříkám, že jsem měla čest je všechny znát ale rušení profilů se tu rozmáhá a to vidím i já...Ne, že bych s Koka vždy souhlasila, to téměř nikdy, ale souhlasím s ní v tom, že by bylo zajímavé vědět kolik lidí, se za poslední rok už více nepřihlásilo... A tím nemyslím jednorázvé uživatele, kteří něco poptávají anebo jiné jim podobné typy, co jen zkoumají terén, ale nosné sloupy DK. Doufám, že mě též neoznačích za nálepkáře kvůli tomu co jsem řekla, koneckonců je to jen názor...
Lector: Jsou chvíle, kdy s Vámi souhlasím a pak jsou jiné chvíle. Názorově jsme se nikdy nestřetli. Nevstupovala jsem do mnohých diskuzí, ale po přečtení některých Vašich příspěvků jsem také, subjektivně, pociťovala určitou nadřazenost vůči jiným uživatelům.
Zcela výjimečně - dva útržky z příspěvku, lze najít v 15.33, 15.2.
Když jsem psal svoje blogové vyznání k mým třem rokům na DK, byl trend náhrady prospěšných uživatelů za tlučhuby v plném proudu. ... Tlachá se zde na nesmyslně založených tématech, jejichž jediným posláním je přinést deviantní zábavu jednomu voyeursky přihlížejícímu uživateli.
Všem, kteří se rozhodli, že mu to potěšení dopřejí, k jejich počinům "gratuluji" a všem těm, kteří se drží zdravého selského rozumu vyjadřuji svoji podporu.
- Řekla bych, že i toto vyjádření vůči uživatelům, kteří se zapojují do diskuzních vláken, je minimálně přezíravé a pravděpodobně i urážlivé.
A ještě kousek příspěvku určeného Richiemu1: (vytrženého z dlouhého komentáře, který je o pár stránek dřív, není problém ho najít):
A jestli máš nějaké komplexy a potřebuješ věci nálepkovat a používat přitom pojmy jako je elitářství, je to jen a jen Tvůj problém. - Není to urážlivé?
Rozhodnutí o omluvě/neomluvě jsou Vaší věcí a Richieho1. (Můj názor, pokud požadujete omluvu, tak by mělo jít o oboustrannou omluvu.)
Lectore: teď bychom se mohli začít dohadovat, zda slovíčka "nemalá část" mohou znamenat "větší část" či "většina". Skončíme u slovíčkaření a za každou cenu si budeme dokazovat, kdo víc manipuluje :-)
Tvůj blog mi jen poskytnul argumenty, po kterých jsi volal. Dokud ses o něm nezmínil sám, tak jsem o něm ani nevěděl.
Jsem rád, že sumarizuješ svůj názor na probíraný problém. Je to tvůj pohled na věc a můj se jen o trochu liší. Vyjadřuješ podporu pajonkovi - i já vyjádřil určitou lítost nad jeho rozhodnutím odejít. Trváš na tom, že tester je provokatér - i s tím víceméně souhlasím.
Pouze jsem nesouhlasil s tvým celkovým pohledem na DK, jak jsi ho vyjádřil ve svém úvodním příspěvku k této diskuzi dnes odpoledne a také, jak ho vyjadřuješ na svém blogu. Nazval jsem to určitým elitářským modelem databáze. Důvodem je tvé vyzdvihování pár stovek uživatelů a znehodnocování všech ostatních.
No, a pak už jsme začali slovíčkařit a hledat důkazy pro své "pravdy". Vcelku málo prospěšná diskuze, už jsem s tebou vedl lepší.
A ještě se tedy vyjádřím k té staré nespravedlnosti, když ji stále chceš znát. Není to v diskuzi u Miloše a Karla. Je to ještě starší diskuze z 9. května 2014 v tématu ... a co vy?
Napsal jsi na mou adresu toto:
"Druhá věc je, že diskuse, respektive diskutující, musí ctít jistá pravidla. Já se odhodlal tuto diskusi opustit právě po jednom Tvém vystoupení. V ten okamžik by mi bylo zřejmé, že by to bylo neproduktivní. Proč? Protože jsi schopen v diskusi popřít sám sebe, a to je po mě jako oponenta problém. Nevím, s kým diskutuji a jaká je jeho skutečná pozice.
Jestliže v jednom příspěvku napíšeš "Takže na jednu stranu chápu snahu ruského vedení o nějakou formu nápravy..." a o pár odstavců pro změnu napíšeš "Lectore, předpokládám, že tu nikdo nenachází pochopení pro Putinovo opatření...", je to pro mě znamení "tudy ne". Předpokládám, že bude následovat vysvětlování, jak jsem to špatně pochopil, a to je právě to, k čemu v takových okamžicích nechci dospět. Nepotřebuji být poučován o věcech zjevných."
Všimni si Lectore, jak jsi hezky postavil dvě mé věty proti sobě, "dokázal", jak si protiřečím a vzápětí jsi shodil veškerou další snahu o nápravu.
Jenže pravda byla jinde. Ve svých příspěvcích jsem si nijak neprotiřečil - to jen ty jsi vytrhl věty z kontextu a nečestně je použil.
Když jsem si to pročetl znovu, tak jsem ti nakonec napsal odpověď:
" ... Nicméně v tomto případě jsi trochu vytrhl věty z kontextu. Dovolím si je opakovat:
"Takže na jednu stranu chápu snahu ruského vedení o nějakou formu nápravy, ale na druhou stranu si myslím, že zákaz asi není ta správná forma."
... a v dalším příspěvku:
"... předpokládám, že tu nikdo nenachází pochopení pro Putinovo opatření"
Je v tom rozpor? Mám pochopení pro Putinovo opatření (zákaz)? Já se domnívám, že ne, ale pokud ano, tak jsem to asi opravdu špatně formuloval. "
Pokud to dáš do plných souvislostí, tak je jasné, že jsem odsoudil Putinův zákaz vulgarit v literatuře a vzápětí jsem to potvrdil tím, že také jako ostatní nemám pochopení pro tento zákaz.
Ty jsi však ty věty vytrhl z kontextu a postavil je proti sobě tak, že se popíraly a na tom jsi "dokázal", jak jsem nedůvěryhodný diskutér. Moc pěkná manipulace! Omluva by byla, kdyby ses prostě spletl a přiznal to. Jenže ty jsi pak už vůbec nereagoval. Byl to úmysl nebo omyl?
Později jsi podobný způsob rétoriky použil vícekrát i v jiných diskuzích, kdy jsi používáním vět oponentů "dokazoval" jejich neserióznost. Nejspíše to je tvůj způsob diskuze.
Omlouvám se všem, že tu sepisuji takto starou záležitost, ale když na tom Lector trval, tak jsem to nakonec dohledal.
Lectore, omlouvat se ti nemusím, není za co. Zvaž sám, zda bys neměl omluvu napsat ty.
mně se zdá, že tady se lidi nechápou. to je taky odpověď na zadání diskuse.
Lectore: kapitulace se přijímá :-)
Trauma mi nepůsobíš, rád se s tebou potkám na dalších diskuzích, tentokrát radši o knihách (když tedy ty recepty nemusíš :-)
Přeji hezký večer a dobrou noc!
Lectore, opět jsi jen pro pointu použil vytrženou větu z kontextu. Už zase.
Tohle nemá smysl, dokazovat ti už nic nebudu.
To Lector ...Pokud se někdo zapojí do diskuse na téma pomalu pečící hrnec, ,, a už je zde krásná ukázka nepochopení nebo moc rychlého čtení bez chápání obsahu přečteního....HRNEC byl uvedený jako příklad pro nepochopení čehokoliv a tak už to na tom světě chodí, že někdo čte a nepochopí. Čili se stává "že vás lidé nechápou" Ale to je běžné. Z příspěvku se vybere HRNEC a už se celý svět svedený na vedlejší kolej. A je veselo. Trollové lítají sem tam.
Text příspěvku byl upraven 17.02.16 v 06:08
tester 9. 2. , můj spolupracovník pije, protože mu to chutná a pak se nezná. Jinak je to fakt pracant. Syn mé kamarádky bere drogy, protože se nudí. Nezlob se, ale toto na vlastní kůži prožít fakt nechci. Synovi kamarádky jsme se snažili pomoct všichni, ale výsledek byl naprosto nulový a skončilo to tím, že nechal sáček s pervitinem na stole a šestiletá dcera jeho sestry ho chtěla sníst.
Snaha lidí je dosažení vysokého věku je dosti rozšířená. Je možné se dožít třeba 100 let poměrně zdravý. Problém je ale v tom, že člověk ztratí kontakty, všichni známí vymřou. Pak není s kým komunikovat. v takovém věku se kontakty těžko získávají. Při těchto pokusech dochází k tomu že mladí a staří mají zafixované jiné vzorce chování, jiné odezvy na události, vnější podněty, výklady pojmů atd., takže musí dochází ke konfliktu. Mladí a staří si nerozumí, jako by mluvili jinou řečí. Kromě toho starší člověk pokud chce ve společnosti existovat musí se naučit zvládat nové komunikační technologie a technologie které potřebuje v běžném životě. Použít mobil, poslat SMS atp. je mnohdy problém. Setkal se někdo s knihou ve které je tato problematika popisována? Jaké problémy a konflikty vznikají a co z toho může všechno vzniknout. Zdá se, snaha o dlouhověkost není moc rozumná. Člověk se dostává do izolace. Beletrie i odborná literatura a jiné zdroje vítám.
Na DK jsou sem tam vidět protichůdné rozdíly mezi hodnocením knih. Nedá se to úplně vysledovat, protože v profilech nebývá udaný věk.
Text příspěvku byl upraven 01.05.16 v 07:54
Třeba toto:
http://www.databazeknih.cz/knihy/kvalita-zivota-senioru-215062
http://www.databazeknih.cz/knihy/jak-ne-rozumet-emocim-starnoucich-rodicu-230591
http://www.databazeknih.cz/knihy/edukace-senioru-geragogika-a-gerontodidaktika-267960
http://www.databazeknih.cz/knihy/senior-zakaznik-budoucnosti-195290
Text příspěvku byl upraven 01.05.16 v 08:10
Doporučuji přesunout tento dotaz do vlákna "Hledám knihy na téma ..." a nevytvářet pořád nová a nová "testovací" vlákna na všechno, co se nad ránem lidem honí hlavou.
http://www.databazeknih.cz/knihy/volnocasove-aktivity-pro-seniory-182545
Neviděla bych dlouhověkost tak temně. Pokud nelimituje nemoc, ale to bývá u všech věkových skupin, tak není důvod, proč by 70 a výše nemohli být aktivní, umět s počítačem... Pokud funguje mozek, tak kdo chce se naučí jak s mobilem, tak s PC. I v menších městech jsou počítačové kurzy pro starší, univerzity třetího věku, přednášky...
Text příspěvku byl upraven 01.05.16 v 08:48
V tématu mně jde hlavně o problém s tím, že ve starším věku dochází k úmrtí vrstevníků a tím není s kým komunikovat. S mladými to nejde. protože mají jiné zájmy a podhled na svět než staří. Tím mladší neodsuzuji, jen poukazuji na typické neporozumění mladí x staří. Jinak řečeno, není o čem mluvit a když tak si mladí se starými nerozumí. PROTO není vhodné usilovat o dlouhověkost. Je to proto ve volné diskuzi, protože ani tak nejde o literaturu na téma a ta z tohoto pohledu asi ani neexistuje. Podařilo se mně vysvětlit o co mně jde? Pokud se vrátím do mého mládí, pak tento problém tam byl. Se starými se nebylo o čem bavit. Nebo to byla nudná a nezajímavá komunikace.
Jeden můj příbuzný zemřel.když mu bylo přes 90 let. Nic ho nepřekvapilo,všecko už v životě zažil,prožil dvě války atd. Lidé o 20 let mladší,pro mně starci,pro něj byli puberťáci. Byl v dobré duševní kondici skoro až do konce,přesto si myslím,že smrt vítal a čekal na ni. Mladí se starými si nerozuměli nikdy,generační problémy vždy byly,nová generace chce žít přesně opačně,než vidí u rodičů,aby nakonec po letech zjistila,že opakuje stejné vzorce chování. Z hlediska přežití druhu je nesmysl udržovat uměle naživu dýchající mrtvoly,přesto se tak ve jménu humanismu neustále děje.Jako společnost si kopeme vlastní hrob a ještě jsme na to pyšní,tak co k tomu dodat.
tester: vrstevníci umírají co je svět světem; jakáž pomoc. a to, že někteří lidé neustále tíhnou k úvahám nad nesmrtelností chrousta taky není žádná novinka. je to dost otravné, zkus napsat knihu, tím se snad zabavíš a přestaneš furt vymejšlet "neotřelá" nová témata do diskuse.
trochu k tématu https://www.youtube.com/watch?v=C7_pGqi-9do
od 17:30 min - infantilita mladé generace. Dokonce prý mladí hloupnou !! Tím se ještě víc oproti dřívějšku rozevírají nůžky v porozumění mladí x staří.
Text příspěvku byl upraven 01.05.16 v 13:53
Vložit příspěvek