Fantasy pro muže
Jsem fanda fantasy, konkrétně Brandona Sandersona a rád bych znal vaše názory na jeho rozjetou ságu bouřné záře. Zda je podle vás lepší než píseň ledu a ohně popřípadě malazská kniha padlých. Jestli má potenciál na zfilmování nebo či zda máte dojem jako já, že není tento autor dostatečně po zásluhách doceněn a uznávám. Děkuji mnohokrát za odpovědi.
Zdravím, příznám se, že nevím kam jinam se obrátit. Potřeboval bych zjistit název jedné fantasy série (možná to bylo fantasy spíše pro děti). Bylo to mé první fantasy a prakticky díky této sérii tento žánr čtu.
O co šlo. Jednalo se o 6 dílů knihy. Každý díl byl tenký (cca 150 stran, já to měl v paperbacku).
V prvním díle šel klik studovat na čarodějnickou školu. Základní pravidlo světo bylo to, že se čaroděj nesmí dotknout ocele/meče?/dýky?. Smí jen kouzlit.
Hned na konci prvního dílu tento zákaz ale poruší na základě určitě nějakého boje.
V druhém díle musí jko trest najít ztraceného mága (nějakého představitele cechu???). Který mu to odpustí.
V další dílech si nepamatuji co bylo. Jedna zajímavost tam ale byla. Byl tam Balrog. Nebo více balrogů. Sleze toto jsem se snažil i googlovat, ale výsledky jsou jen Pán prstenů.
Kdyby měl někdo nápad, byl bych moc vděčný. Děkuji.
Poradíte někdo dobré milostné fantasy knihy? :) nejlépe série, nefandím moc knihám bez pokračování.
Mechanický anděl, Mechanická princezna a Mechanický princ (série Pekelné stroje) od Cassandry Clareové :-). A pak druhé série téže autorky, na jejíž název si nemohu vzpomenout, odehrávající se v současnosti.
Cizinka přestože obsahuje prvek cestování v čase/láska je víc červená knihovna.
Co třeba (?):
https://www.databazeknih.cz/serie/mec-pravdy-252
(Od prvního momentu jiskření s tím, že spolu na základě svých podstat být nemohou a taky hodně husté fantasy.)
Mygli: myslím, že u nás Sanderson není až tak moc známý, a proto ho nečetlo moc lidí. G. Martin má proti němu velkou výhodu kvůli seriálu. Je díky tomu daleko víc v povědomí čtenářů, kteří pak sáhnou raději právě po jeho knihách. Četla jsem obojí a za mě je Archiv po všech stránkách lepší. Má neskutečně mnoho vrstev a je líp napsaný. Přiznám se, že série Písně ledu a ohně se mi četla hrozně těžko a mnohokrát jsem knihy odložila, dodnes jsem sérii nedočetla. Zato od Archivu jsem se nemohla vůbec odtrhnout, četla jsem ve dne, v noci a ráno se mi nechtělo do práce a celou dobu jsem se těšila, až se do Sandersonova světa znovu ponořím. Mám ráda všechny jeho knihy, ale Archiv je jeho Top a za mě je to fantasy série číslo jedna. Dosud jsem nic lepšího nečetla. A souhlasím s tebou, že je to snad nejvíc nedoceněný autor. Problémem myslím je, že pro některé lidi mohou jeho knihy vyznívat příliš pozitivně, až naivně, protože u něj nakonec dobro vyhrává. A to mu někteří neodpustí. Mně to ale naprosto vyhovuje. Další věcí je, že mezi čtenáři je asi víc introvertů, kteří tíhnou k melancholii a mají rádi depresivní knihy, protože se v nich cítí víc sví. Proto u nich boduje daleko víc Malázská kniha padlých nebo i Píseň ledu a ohně, kde se daleko víc zabíjí a kde je zlo vždy jeden krok napřed. Asi jim to připadne hlubší. Pro autora je podle mě snadné nechat hrdinu zemřít, okamžitě tak má snadno city čtenáře v hrsti a ten pak odpustí autorovi kde co. Sanderson je velice skromný a zapálený, má v sobě hodně z malého kluka a nenechá své hrdiny tak snadno umírat pro větší efekt, jak to má ve zvyku Martin. Ale každý to má prostě jinak. Malázskou knihu padlých jsem nečetla, odrazuje mě ta depresivnost, kterou se série chlubí. Ale jednou ji určitě přečtu, abych byla spravedlivá.
Prcek453: doporučuji sérii Černé drahokamy od Anne Bishop
https://www.databazeknih.cz/knihy/cerne-drahokamy-dcera-ciste-krve-29865
Richie 1: Děkuju za přiblížení Malázské knihy. Máš úplnou pravdu, že jsem z komentářů a některých recenzí nabila dojmu, že je to hodně depresivní a zlo vyhrává a proto se mi do toho moc nechtělo. Po tvém vysvětlení se už nebojím a budu se na ni těšit. Složitost mi vůbec nevadí. Momentálně mám rozečtenou sérii Kolo času, začala jsem ji číst protože poslední díly po smrti Jordana dokončil Sanderson a byla jsem na to zvědavá. A líbí se mi moc, ale na Archiv nemá. Jsem zvědavá, co na něj řekneš. Pamatuji se, že jsem byla trochu zmatená z prologu, ten prolog mi začal dávat smysl mnohem, mnohem později a rozumím tomu, proč tam je. Ale také si pamatuji při jeho čtení, že jsem si říkala, co to k..va je a kdyby to nebyl Sanderson, možná by mě to odradilo. Ale pak už je to od první kapitoly jedna velká jízda a kniha má i výborný překlad. Protože sama trochu píšu, všímám si hodně i textu a u Archivu hrozně obdivuji jeho vyzrálost a tady Martin prohrává na celé čáře. Vím, že na styl má samozřejmě vliv překladatel, ale ne, není to překladem (i když ten je výborný, jak už jsem řekla) a nedokážu to vysvětlit. Pro mě je Sanderson génius.
Protože chudáka Martina se tu očividně nikdo nezastane, tak já se toho ujmu :D. Malaz ani Sandersona jsem ještě nečetla, na obojí se chystám, ale knih je příliš mnoho, takže se na to stále nedostalo. Nemůžu tedy srovnávat, ale nepochybuji že oba autoři jsou skvělí. Co na Martinovi především oceňuji je propracovanost charakterů a jejich postupné odkrývání. K plnému pochopení tohoto mistrovství je podle mě třeba přečíst alespoň první tři díly. Mluvím především o tom, jak určitou postavu nejprve poznáváte skrze několikeré oči vypravěčů. Názory na ni se samozřejmě liší, více či méně. Vy máte tendenci některého vypravěče protěžovat a věřit jeho názoru (opět více, či méně...). No, a pak se najednou dostanete do hlavy postavy, kterou jste dříve pozorovali tímto způsobem jen zvnějšku a zjistíte, že jste to všechno chápali naprosto špatně. Vidíte motivace, dilemata,... Úplně vám to převrátí pohled na příběh. To mi zkrátka přijde geniální.
Jinak já osobně si myslím, že kdo chce najít v Martinovi skutečnou hloubku, měl by si přečíst některé jeho povídky. Některé jsou průměrné a nic moc, ale je tam pár skvostů, které jsou zkrátka absolutně geniální.
Jass: Já jsem u Martina narazila ne jednu věc, která se mi většinou nestává, a u něj se mi to bohužel stalo snad poprvé. Viděla jsem totiž seriál dřív než knihu. A seriál je zatraceně dobrý. Bohužel když jsem pak sáhla po knihách, nebavily mě, příběh už jsem znala a literárně mě Martin prostě nepřipadal ničím výjimečný. Proto jsem tu sérii nedočetla. Když to srovnám třeba s Harrym Potterem, tam jsem také viděla nejdřív film, přesto jsem se pak od knih nemohla odtrhnout.a líbily se mi víc než filmy. Četla jsem je několikrát. Netvrdím, že Martin nemá hloubku, naopak jinak by nemohl podle jeho knih vzniknout tak dobrý seriál. Ale literárně se prostě Sandersonovi nebo Rowlingové nevyrovná. Jeho knihy pro mě už tolik nefungují, pokud znám předem děj, to se tím snažím říct.
To uchcávání si a glorifikace Malazu trvá a většinou opravdu vidím jen u lidí, co nečetli nic od Sandersona... Ihned poté se to většinou zlomí.
Richie 1: jsem docela zvědavá, kdy Vichry zimy dopíše. Nedivila bych se, kdyby si dal ještě pár let načas. Ale mám obavy, že posledního dílu Snu o jaru se s jeho rychlostí psaní nedočkáme, to dřív umře. Asi mu to psaní už nejde, možná že už je vyhořelý.
LordSnape: tak to mě rozesmálo:) Ale souhlasím:)
Seriál není špatný, ale důraz je tam položený na zcela jiné aspekty než v knihách... Nicméně se pořád těším na další sérii.
Ano, seriál už předběhl a už předtím se začal docela zásadně odchylovat od originálního příběhu.
Blahona: Nemůžu jinak než souhlasit se vším co si napsala. Taky se rád věnuju psaní a fakt hodně si všímám kvality textu respektive překladu, volby slov, slovních obratů a spojení až si někdy říkám jestli tím nejsem posedlý. A archiv bouřné záře je co se týče textu vážně TOP. Sanderson má v mých očích výhodu toho že je věřící a k duchovnu má tudíž blíže, což se v žánru fantasy myslím že může vždycky hodit. Jeho knihy nejsou prosáklé krví ani protkané sexem, co muže být pro mnoho čtenářů nevýhoda, avšak mistr pera jako je Sanderson si hravě vystačí i bez obehraných floskulí a na podnosu nám představuje propracovaný svět kde všechno do sebe zapadá jako kouzelné puzzle a kde má i magie vlastní zákony, jenž spolehlivě fungují. Nemluvě o postavách, které jsou natolik sofistikované a umělecký stvořené, až jsem na okamžik uvěřil, že jsou skutečné. K tomu všemu překvapivé zvraty - ovšem ne laciné a klišovité vraždění hlavních hrdinů, nýbrž promyšlené reakce a dějové procesy - a nečekaná finále. A třebaže se na některé ze stránek jeho knih neděje nic akčního, např. se jen popisuje atd. je to i tak zážitek, neboť BS má brutální spisovatelský talent a co je nej: pořád roste. Takže pokud někdo touží cestovat po trati, po niž ještě žádný z autorů fantasy nefrčel, vřele doporučuju. Má můj obdiv a zasloužil by si ho vrchovatě od každého fandy fantasy literatury. A ja doufám, ale jakože fakt hodně doufám, že se dožiju zfilmování, některého z jeho skvostů. Jsem mladý takže, šance je velká:D
Text příspěvku byl upraven 06.08.18 v 12:11
Martin má v poslední době spíše problém, že dělá vše možné okolo. Možná už ho ten svět nebavil a ztratil motivaci... Ale v poslední době hlavně pracoval na seriálu, pak ty debilní komiksy, co se odehrávají časově ještě před GOT, psal pak nějaký povídky, ty starší pak ještě vycházely v reedici znovu... + světová publicita, dávání rozhovorů, účast na conech a další věci.
Text příspěvku byl upraven 06.08.18 v 12:28
Ahoj všem, kamarádka mi přeposlala popisek knížky se žádostí o její dohledání, jsem trošku bezradný, nenapadá někoho, o kterou jde :)?:
Parta humanoidů (myslím, že většina z nich jsou lidé, ale je mezi nimi i marioneta), která se navzájem nezná, se probudí na cizím místě a společně se vydávají na dlouhou pouť (myslím, že jsou na poušti). Po cestě postupně odpadávají (například minimálně jeden z humanoidů je tuším vysušen po té, co se dotkne nějaké věže). Myslím, že se v knize nevyskytují jiní lidé než ona ztracená partička. Členové výpravy nevědí, proč byli zrovna oni vybráni a pokud si to správně pamatuji, tak je nakonec všechny spojuje to, že si nějakým způsobem nevážili života (ale to jsem si možná dofantazírovala ze Saw). Tuším, že přežije jen jeden a skončí v nějaké gigantické kostce, kde mu je celá situace vysvětlena (nebo to taky možná v té kostce začíná...). Žila jsem v domnění, že se kniha jmenuje Kostka, ale po zadání názvu mi jen vyjede ten klasický filmový horor z roku 1997 (který má trochu podobné téma; parta cizinců se probudí na neznámém místě; ale to není ono).
Četl tady někdo knihu Conan Destilator polského autora příhod s exorcistou-amatérem od Andrzeje Pilipiuka?
Můžu doporučit fantasy knihy od Illy Pacovské sérii Sedmý smysl, většina lidí tvrdí , že zkopírovala Harryho Pottera, ale hned po přečtení prvního dílu zjistíte, že to je úplně jiný příběh, podle mě možná i lepší.
Dále můžu doporučit od L. J. Smith sérii Říše Temnot pokud máte rádi čarodějnice a upíří, série je dobrá v tom, že každý díl je o někom jiným, ale postupně se pak všechny postavy z předešlých dílů chvíli v knize objeví. Dále od této spisovatelky se mi líbila série Tajný kruh, Smith napsala tři díly myslím a jiný spisovat poté dopsal další. Ale příběh je povedený. Upíří deníky nedoporučuji pokud jste viděli seriál, protože je propracivanější, ale pokud vás to neodradí, tak zjistíte, že knihy jsou úplně jiné než seriál a pokud jste nenároční čtenáři nudit se nebudete.
Kdyby jste kdokoliv chtěl poradit nějakou hezkou fantasy sérii dejte vědět. Mám jich načtených spousty.
Napište sem prosím nejlepší fantasy knihy, které znáte. Příběhově podobné nejlépe s Pánem prstenů a Eragonovi.
Vložit příspěvek