Filosofování pod starým mohutným dubem
Nerobím si plány ani komíny, čítam, na čo mám práve chuť.
Väčšinu kníh čítam iba raz, daktoré dvakrát a vyvolenú menšinu znovu a znovu, hoci tie knihy už poznám pomaly naspamäť. Pri prvom čítaní si vychutnávam tému, autorov štýl, opisy, myšlienky a prvok prekvapenia, čo sa týka deja. Pri druhom to isté (okrem posledného bodu), teraz už s tým, že poznám neskoršie udalosti, prípadne skoršie udalosti, ktoré autor čitateľovi odhalil v retrospektíve, takže viem, čo jednotlivé činy vyvolalo a aké budú mať následky, všímam si nuansy, ktoré mi pri prvom čítaní unikli, prehodnocujem názor na postavy, autora... Pri treťom, štvrtom či ixtom čítaní si vychutnávam knihu tak, ako si vychutnávam obľúbený dezert, o ktorom viem presne, ako chutí.
jana0400 - doma mě audio taky uspávají, ale v autě se mi poslouchají příjemně.
Já znovu knihy nečtu, i když se mi hodně líbí.
Tak mě tak napadlo, že by se mi líbila kniha, v které by hlavní postavou byl středověký iluminátor. Ono by to asi nebylo moc akční, ale mě by se to líbilo. Nejspíš u nás nic takového nevyšlo, ale kdybyste někdo o něčem věděl, tak dejte prosím vědět. :-)
Marika: Já mám druhý díl (Borůvky) u stejného bodu ČV. :-) Jinak teda koukám, na to obrovské množství knih, které ve Výzvě máš. :-D
Napadl mě nový bod Výzvy, pokud tedy už nebyl. Kniha totožného názvu od různých autorů. Jako příklad bych uvedl třeba knihu Babička. :-)
Eicherik: To bych brala. Chystám se (ještě nevím, kdy přesně) už na třetí knihu Neviditelný :-))
Jinak jsem nedávno četla Modrý kámen od Woodové. Skládá se z 8 příběhů a jeden z nich je právě o jeptiškách, co iluminují. Ale není toho tam o tom moc a jen kvůli tomu nestojí za to číst. Moc mě ta kniha nenadchla.
jana0400 - nemám přesný plán - pořadí knih na přečtení. Vybírám knihy z koupených titulů podle nálady, tématu nebo podle data pořízení, aby se dostalo i na ty nejdéle čekající. Taky si čtivo půjčuji. V pořadí čtení pak hraje roli i momentální inspirace, doporučení nebo náhoda.
Jedna kniha se před pár dny dostala do čtených knih díky tipům od několika uživatelů a současně díky náhodě, že jsem si ji všimla v knihovně v „právě vrácených".
Eicheriku - jsem nadšená, že jde do ČV dát neomezený počet a vybírám si, co mě opravdu inspiruje a co vlastně přečtu, ne vše, co tam mám, nakonec i přečtu :-)
Mám ráda širší výběr, stejně to mám, když si balím kufr, vezu toho více, abych si na místě mohla dle nálady vybrat. Horší je to, když jedem na čundr s manželem, to musím v batohu šetřit místem :-)
Máme tady Hromnice a opět vytoužený pátek. :-) Kde se právě nacházíte? Já jsem ve Vietnamu v roce 1968 a zuří tady válka. (Hranice věčnosti)
Uprchla jsem za hranice do Německa, ale zároveň jsem o řadu let později v Čechách. Ale jsem úplně na začátku a tak kdo ví, kam mě kniha Neviditelné kořeny ještě zavede.
A taky se ocitám ve městě, kterému vládnou vepři a jedí se tam lidi... Kniha Prasopolis. Moc mě zatím baví :-)
Já jsem v období Vikingů na území Svealandu (dnešního Švédska), musela jsem se vrátit do vzpomínek, abych mohla ovlivnit přítomnost a blízkou budoucnost. (Osud bohů).
Možná začnu číst knihu od A. Christie - Záhadný pan Quin, ale ta zatím netuším, kde přesně se odehrává.
Ja som furt v robote. Aspoň že konečne mi vybavili objednávku, ktorú som spravila začiatkom decembra, tak si ju cestou domov vyzdvihnem.
Text příspěvku byl upraven 02.02.24 v 17:25
Jsem v Turkmenistánu a sleduji, jaký nelehký život má Zulejka, žena Murtaze v roce 1930.
Já se momentálně nacházím někde na pomezí pověsti a reality - čtu o legendě/historii o Oldřichovi a Boženě.
Já budu na obrovské hoře v Tichém oceánu. Věřím, že na horu vylezu až nahoru. Co mě na hoře nahoře ale bude čekat? Nicholas Binge: Na vrchol.
Zadáno pro knihomoly: Velká galerie úžasných čtenářských koutů a zákoutí
https://1url.cz/qu0LI
Mně se asi nejvíc líbí osmý obrázek, u okna. Jen bych tam přidal nějakou lampu, až se setmí a poblíž bych musel mít položená hudební sluchátka. :-)
Líbí se mi 16, jestli správně počítám. Potřebuju pohodlné sezení, podnožku, lampu, deku, místo na odložení čaje a knížek... Ale za hezkého počasí by byla paráda si občas odskočit do sítě. Tedy myslím, ještě nikdy jsem v síti neodpočívala :-)
Vložit příspěvek