Filosofování pod starým mohutným dubem
Váhala jsem, jestli čtyři nebo pět. Ale moc se mi líbila už podruhé, to něco znamená.
Přečteno, ale s hodnocením počkám. Mám tu vnoučata, tak nemám čas to dobře promyslet.
Lidé čtěte!
https://www.womanonly.cz/co-dela-cteni-knih-kazdy-den-s-nasim-mozkem-radeji-mejte-knihu-stale-po-ruce/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
No vidíš. Já si zrovna dneska půjčila v knihovně hromádku knih a na poště si vyzvedla Jako zabít ptáčka :-) Ale tomu s tou depresí a pamětí nevěřím. A ve stresu se taky moc číst nedá ...
Mně přijde zajímavé, že když čtu cokoliv (příspěvek na Facebooku, nějaký článek,...), tak to prostě tak nějak přeletím očima. Ale když čtu knihu (a nemusí to být ani nějaká náročná četba), tak se víc soustředím a mám potřebu číst pomalu, slovo za slovem. Občas zkouším i knihy číst rychleji, ale stejně mě vždycky něco donutí zpomalit a číst "pečlivě". Máte to taky tak?
Taky. Kolikrát se u čtení třeba reklamy přistihnu, jak si rychle dosazuju slova podle pár písmen a ono tam je ve skutečnosti něco jiného. U knížky to nedělám. Proto mě štvou v knížkách překlepy - jinde bych si jich asi ani nevšimla.
A teď čtu Nero Wolfa, kde jedna slečna vychrlila abecedu pozpátku. Je to úplně nepodstatný detail, ale mě to nedalo a fakt jsem si to přečetla písmenko po písmenku a je tam chyba :-)
Eicherik: To máme, my čtenáři, úžasné štěstí! Akorát u toho stresu bych trochu polemizovala s článkem - po minulé maxi vypůjčce jsem ve stresu, kdy to všechno přečtu.:-))
Hraboshka: Taky, u většiny internetových zpráv po textu jen přeletím a téměř nikdy se nezačtu do hloubky tak, jako u knihy. Výjimek je málo.
Denib: Nápodobně, ve čtvrtek jsem donesla z knihovny 2 tašky knížek :-).
Text příspěvku byl upraven 18.11.17 v 20:50
R.E.M.: Tak to já jenom jednu tašku. Z toho, že bych to nestihla, mám hrůzu (i když není proč, v pohodě by mi to prodloužili). Takže raději toho beru míň a častěji.
To já už s tím počítám, že některé knihy budu potřebovat prodloužit. ..i když, ...moje tašky byly menší, takže se tam vešlo třebas tolik knih, co do jedné správně velké ;-).
A opäť starý známy,nakladateľstvo Omega:
https://www.lidovky.cz/boj-o-capkovo-povidani-o-pejskovi-a-kocicce-fj7-/zpravy-domov.aspx?c=A171116_214036_ln_domov_rsa
Dneska v metru vedle mě pán četl to pokračování Saturnina a docela se hihňal. Pro mě to ale není, protože mám rád trochu jiný styl humoru. :-)
Alienor: Napiš potom, až si ji přečteš, jaká je ta Severská mytologie. :-)
Právě jsem se dočetl, že Češi utratili loni za knihy 7,8 miliardy Kč včetně DPH. To mi přijde jako docela slušná cifra. :-)
I když ... knihovny kupují knihy a nekupovaly by je bez čtenářů, takže jako čtenářka jsem možná nějakým halířem přispěla. Já vím, nic moc :-)
Dočetl jsem se taky, že loni u nás vyšlo nejméně knih za posledních deset let. Myslím si ale, že knižní kultura je u nás stále na vysoké úrovni, i když slýchám, že u nás vychází hodně knih se špatným překladem. Zajímalo by mě porovnání s ostatními evropskými národy, jak velcí jsou Češi čtenáři. :-)
Eicherik - je to staršího data, ale pořád to platí
Češi jsou největší čtenáři v Evropě
Čechům patří šestá příčka mezi nejvášnivějšími čtenáři světa. Nad knihou stráví průměrný občan ČR každý týden 7,4 hodiny - vůbec nejvíce z evropských národů. Vyplývá to z průzkumu agentury NOP World Culture Score povedeného mezi 30 tisíci lidmi ve 30 zemích světa. Světovými knihomoly jsou bezkonkurenčně Indové; čtou téměř 11 hodin týdně.
Teda až šestí, jo! :) A Indové nás předběhli, tss. Neuvěřitelné. :-))
Já jsem jak loni, tak letos přispěla knižnímu trhu - tak jsem vyrovnala roky, kdy jsem téměř knihy nekupovala.
encyklopedie: Díky za info, tak nějak jsem si myslel, že v rámci Evropy budeme hodně vysoko. :-)
denib: Nejsi z Indie? :-D
To je příjemné zjištění, že jsou Češi tak zdatnými čtenáři. Skutečně by se mělo říkat: Co Čech, to čtenář! :-)
Já loni přispěl docela dost, koupil jsem několik desítek knih. Letos to je trochu slabší, ale vánoce to ještě trochu vylepší - pár knih určitě ještě koupím.
Eicherik: Z Indie nejsem. Ale neznáme dědu z máminy strany, takže co já vím, jaké mám kořeny. I když modré oči všech členů rodiny (včetně mě) tomu moc nenasvědčují :-) Jelikož čtu ještě víc, budu asi mimozemšťan. Hodně by to vysvětlilo :-)
V minulosti byly roky, kdy jsem knih kupovala opravdu hodně. Tak teď mám prostě dovolenou :-)
Eicherik: No dyť, až 6. na světě. :-D. ...
Je to hezké. Ale to překvapení, že Indové čtou nejvíce, to je už je opravdové, už vzhledem k negramotnosti a chudobě bych nečekala, že tolik času věnují čtení... Hádala bych fakt jiné státy.
Encyklopedie: Díky za informaci.
Denib: Takže 11 hodin týdně hravě překonáš?
R.E.M.: Ano. Někdy čtu celý den, někdy třeba jen hodinu. Ale v průměru určitě tak dvě nebo tři hodiny denně. Skoro nikam nechodím, takže mám čas. A i když někam jedu, tak mám knížku sebou. Mám totiž takový hloupý zvyk, že vždycky všude dojedu hrozně brzo, takže pak čekám a čtu :-)
Vložit příspěvek