Filosofování pod starým mohutným dubem
Včera byl dobrý dokument:Mendel - otec genetiky. Jen kvůli rodině jsem ho neviděla celý, tak se na něj podívám ještě jednou.
newtory: Je pravda, že ty uvozovky byly výmluvné, ale u tebe si nikdy nejsem jistá :D (já smajlíky používám, protože se u psaní komentářů většinu času zubím jako idiot a cítím potřebu to vyjádřit...).
Tak potom napište, jak se vám ta Tmavá studnice líbila nebo nelíbila. Já si byl dneska na poště pro další tři díly s Otou Finkem. :-)
A pak, že jednorožci neexistovali. :-)
http://veda.instory.cz/188-byla-nalezena-unikatni-lebka-sibirskeho-jednorozce-objev-dokazuje-ze-vymrel-teprve-nedavno.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Tak film Marie Terezie mě neskutečně dostal. Dávám mu pět hvězdiček a vkládám ho do doporučených. :-)
http://www.euroskop.cz/gallery/59/17962-maria_theresia_mit_11.jpg
Text příspěvku byl upraven 02.01.18 v 22:03
Eicherik- nu to jsem zvědav, ten film jsem si nahrál. Téma je nosné a solidní film by si MT zasloužila.
Marbo: Až jej zhlédneš, tak sem napiš, jestli se Ti líbil a nebo nelíbil. Jsem zvědavej na Tvůj názor. :-)
Jsem zatím u MT i Pemberley po prvním dílu a líbí se.
Včera byl taky pěkný dokument na ČT 2 Tajemná Agatha Christie, doprovází David Suchet, takže dokonalé.
Aby som to rozviedla: nesympatická hlavná predstaviteľka a telenovelová zápletka. A navyše to nemá s dejinami veľa spoločného.
Text příspěvku byl upraven 03.01.18 v 09:37
Lectore, souhlasím s Vaším hodnocením. Jak jsem se dočetla v jedné recenzi, kdyby Marie Terezie měla být tou osobou, jakou nám předložili tvůrci, monarchie by bývala neztratila jen Slezsko:) Jsem čtenářkou pokleslé literatury, červených románků, ale ty, stejně jako pohádky pana Trošky, se netváří jako velké umění. Na rozdíl od některých historických románů současných autorů, kteří mnohdy k historii přistupují stejným způsobem jako zmiňovaný film.
Kdybych si mohla dovolit, mohla bych doporučit román pana Hyksche https://www.databazeknih.cz/knihy/milujte-kralovnu-10309 Sice je v něm též jistá "lehkost ", ale to důležité z té doby je zachováno.
Text příspěvku byl upraven 03.01.18 v 10:18
Mně se film Marie Terezie líbil, protože jsem se na něj díval jako na film, ne jako na historický dokument.
Berte to tak, že třeba Vinnetou taky vychází z reálné situace osidlování amerického Západu, a přitom je podán taky "velmi schematicky" :)
Alienor: nesympatická hlavní představitelka? Tady je vidět, jak je to relativní a subjektivní - pro mě to byla jedna z nejsympatičtějších hereček, co jsem v poslední době viděl a už jsem se díval na čsfd, co dalšího točila (zatím prakticky nic, ale doufám, že to ještě přijde :) ).
Text příspěvku byl upraven 03.01.18 v 10:37
Nejsem historik, ale bylo by zábavné zjistit, že ta zmiňovaná jezdecká exhibice se skutečně udála a byl to jeden z mála historicky věrných momentů tohoto filmu :D
MT, ze školy si pamatuji jen to, že měla něco společného s povinnou školní docházkou, a tím to také končí.
Film se mi moc líbil, viděl jsem ale bohužel jen útržky jedničky a dvojky. Myslím si, že podobná témata, přiřazující k často všeobecně známým jménům a pojmům naší historie jejich dějinné zasazení, a uvádějícím souvislosti tady chyběla. U takovýchto postav by ale mělo vznikat vícero různých pohledů tak, aby si z nich mohl každý vybrat to své. Přiznávám, že některé z nich by možná měly asi být méně pohádkové.
No, ja som čakala trochu vyššiu úroveň, niečo zapamätateľné, niečo, čo by ukázalo význam MT ako vladárky, ale dostala som priemernú limonádu, aj keď v pekných kostýmoch a lokáciách.
baghira - možno to bude aj postavou, filmová MT na mňa nepôsobila vôbec dobre, asi by to chcelo vidieť herečku aj v iných rolách
Text příspěvku byl upraven 03.01.18 v 13:31
Lectore, těžko soudit, zda to byla daň ostatním produkcím, ale jak jsem se dočetla v již zmíněné recenzi, u kritik rakouských, i diváků, také zcela propadl. Vím, že herecké obsazení a "sednutí" rolí, je hodně subjektivní, ale přiznám se, že mě nepřesvědčil ani jeden z "hlavních" aktérů...
Vložit příspěvek