Filosofování pod starým mohutným dubem
Novoroční otázky:
Kterou knihu jste měli v ruce = četli jako poslední v r. 2024? (Vkladní knížka se nepočítá.)
Do které knihy jste se letos začetli nejdřív?
Včera byla mojí poslední knihou Velká Morava. Kolem půl druhé, když jsem nepomohla kvůli hluku usnout, jsem listovala v průvodci: Benátky, po probuzení jsem jako první, před chvilkou vzala do ruky Příběh buňky.
Text příspěvku byl upraven 01.01.25 v 11:56
U nás máme už několik let místo silvestrovského ohňostroj novoroční, myslím ten veřejný, městský. A bývá krásný, jen vždycky přikryje celé město na několik hodin nedýchatelným oblakem. Jinak celý den a vlastně celé svátky, často už od Mikuláše, tu lidé střílejí petardy a menší ohňostroje. Letos jich bylo mnohem méně než obvykle, jsem za to ráda. Moje mamka má psa, který tím opravdu hodně trpí.
R.E.M. : přesně tahle otázka se mi teď honila v hlavě a chystala jsem se ji napsat. :-D
Poslední kniha byla Co tě nezabije, povídky Ani Geislerové, a čím začnu nový rok, ještě nevím.
Text příspěvku byl upraven 01.01.25 v 12:02
Večer před půlnocí byla hustá mlha a teplota asi -4 °C. Teď po poledni je mlha pryč, rozfoukal ji vítr a teplota 6 °C. Už zase vidím Pražský hrad. :-)
Ráno se posunulo na desátou hodinu, dojídám okoralé jednohubky a dopíjím šumivé víno. Stále ještě šumí. :-D
R.E.M.: Poslední knihou loňského roku byla u mě úsměvná Dědina. Pobavila mě jedna čtenářka, která v komentáři napsala: "Nic nového, co bych o životě na vesnici neznala." :-D O Silvestra jsem čtení vynechal. Teď na Nový rok dočítám biologickou publikaci Vycházky do přírody. :-)
Před koncem roku jsem četla Neviditelné království a pak a teď čtu Adept.
R.E.M.: Já si myslím, že rozhodně žádné velké. Možná jen nějaké malé (hotelové). Ono by asi nebylo moc co vidět, protože mlha byla opravdu hodně hustá. Myslím, že i petard bylo o něco méně. :-)
Poslední knihou byl Prométheus v plamenech. Dočetla jsem ho dneska ráno. A dneska začínám Ztracenou stopu, další na řadě je Planeta opic.
Jelikož mi na Silvestra opilí kopáči ve vzdáleném městě překopli kabel, byl jsem až doteď bez internetu a koukám, kterak je tu přepříspěvkováno. :)
Silvestrovský večer jsem tradičně strávil doma sledováním dvojice hororů - tentokrát Hory mají oči 1 a 2. Dojedl jsem u toho chlebíčky a vypil dva čaje. Pivo jsem si dal o den dříve, kdy slavíme Silvestra obecního. No... spíš několik více piv... Jestli jsem někomu připil, tak jedině ve snu, protože jsem usnul před půlnocí. Na přelomu mě však probudil petardový brajgl, takže jsem ještě asi hodinu fandil mladým hokejistům proti Švédům. Marně. Prohráli. :)
Poslední čtená kniha loňského roku je třetí díl trilogie z Korfu od Geralda Durrella - Zahrada bohů. Jelikož jsem ji nedočetl, bude i letošní první.
Chtěl bych všem popřát v Novém roce, ať se každému povede to, o čem sní, splní se mu tajná i veřejná přání, drží se ho zdraví a čtecí zrak a když už přijde nějaká ta rozčilovací chvilka, ať rychle přejde a utopí se v tůni zapomnění.
Tak já taky něco přidám :)
Já tedy poslední den roce dokoukala seriál Šógun. Dobré seriálové zakončení roku 2024.
A protože jsem chtěla Nového roku jít s čistým štítem, tak jsem dokoukávala seriály, poslední film proběhl 27.12 s filmem Kdyby ze světa zmizely kočky. To padlo slziček. Krásné zakončení.
S knihou jsem zakončila rok 31.12 s Dandadan 1.
A nový rok začnu s Dítě prachu a v rámci filmové tradice Chlapec a volavka.
Kulturně to je pokryté dostatečně :)
A teď po kafi klikám do výzvy. Jsem zvědavá na počet knih, které tam dám hned teď a kde budu ještě časem přemýšlet, kolik bude z mojí knihovny, kolik z té městské. Lovu zdar!
Text příspěvku byl upraven 01.01.25 v 13:12
R.E.M. - moje poslední kniha byla S láskou z Londýna a první je sbírka povídek Šťastné a veselé 2, co jsem přes Vánoce nestihla.
Pro Terrora
Kopáči slavili
Silvestra prací.
Internet rozbili.
Jeden z nich zvrací.
Vypil totiž pivo a grog
a láhev Fernetu.
Snad nebudem' na Nový rok
(tím pádem i po celý rok)
bez Internetu.
---
Hezký Nový rok a do nového roku jen to dobré všem!
Ještě k seriálům. Včera jsem koukal na Lajna Série 2 a Lajna Série 3. Bavilo mě to. :-) A fandil jsem Slavii a Slovensku. :-D
Eicherik: Zvu jich sem https://www.databazeknih.cz/diskuze/volna-diskuze-5/poezie-ktera-se-do-supliku-nehodi-6075
Na ČT2 před chvílí proběhl dokumentární film Žižka a Komenský aneb Imaginace pravděpodobnosti (2024) (27min). Hráli: Igor Bareš, Vladimír Javorský a Petr Čornej. Škoda jen, že pan profesor, který Jana Žižku vnímá jako pozitivní osobnost, neměl více prostoru. :-)
Před časem jsem se podívala na 3 filmy Jan Hus(1954), Jan Žižka(1955) a Proti všem(1956). Určitě to nelze brát doslova, ale bylo to zajímavé.
jana0400: Už jsem to dlouho neviděl a docela rád bych se na to podíval. :-)
Pokud plníte výzvu, tak jen pro zajímavost - v Dnes přidaných knihách jsou ebooky Petry Klabouchové.
Teď jsem si uvědomila, že v povídce Ema má babičku ( Aňa Geislerová) je recept na salát z červené řepy s kozím sýrem. Myslím, že by se to dalo využít pro bod 8 letošní výzvy. Povídka vyšla v knize Co tě nezabije a Rodinné povídky.
Jelikož to včera bylo trochu hektické, dám středeční anketu až ve čtvrtek. :)
Máte nějaké novoroční předsevzetí ohledně knih? Nebo spíš nějaký plán na rok 2025?
Může se týkat četby, výzvy, aktivity na DK nebo jinde, koupě některých titulů, probrání knihovny... je toho mraky.
Já -
četba - číst hlavně knihy z vlastní knihovny a to především ty nejzaprášenější.
výzva - splnit, protože je letos extrémně jednoduchá, ale když se nezadaří, nic se neděje.
aktivita - otravovat pod dubem, dokud mě nesežere divočák, nebo co to vlastně žaludy žere...
nové knihy - opět se mi trochu rozšířil seznam "chci si koupit", tak se ho chci držet. Ale fakt DRŽET a nekupovat nic jiného! ROZUMÍŠ!!! :)))
knihovna - fakt by chtěla přerovnat. Na předních pozicích zůstávají knihy přečtené a kdesi vzadu jsou poklady...
Terror - ad anketa
Mám dlouhodobé celoroční knižní "předsevzetí", které se nepřetržitě snažím plnit, nevázané na začátek roku:
1) číst více koupené knihy než pújčené
2) rozumně, rozvážně a střídmě kupovat nové knihy
3) nenechat si ujít v knihkupectví žádnou extrémně zajímavou nebo zábavnou knihu, kterou chci mít doma
4) nenechat si ujít v knihovně žádnou extrémně zajímavou nebo zábavnou knihu, kterou si chci rozhodně přečíst, ale nechci ji kupovat
5) půjčovat si na měsíc rozumné! množství knih
6) dočíst rozečtené knihy, zejména Fausta...
7) Znovu vyřešit problém s chybějícím místem pro nově koupené knihy
Pokud to na první pohled vypadá, že si některé body odporují, rozhodně to tak...
...je.
Text příspěvku byl upraven 02.01.25 v 16:44
Vložit příspěvek