Filosofování pod starým mohutným dubem

DISKUZE » Volná diskuze

denib
denib 02.01.2025 v 17:24

Terror: Jako loni chci splnit čtenářskou výzvu, ideálně hned dvakrát :-) A jako loni bych si chtěla splnit i soukromou roční výzvu. Ale to jsou jen taková přání, která by byla fajn, ale když nevyjdou, nebudu se zrovna utápět v zoufalství :-) No, možná maličkém... :-) V té soukromé je třeba i to, že sáhnu po různých žánrech, po knihách z vlastní knihovny atd.

Co bych ale opravdu chtěla dodržet, to je přečtení víc dílů různých už rozečtených sérií, než kolik si jich na ten pomyslný seznam přidám tím, že začnu série nové :-) A to zrovna dneska začínám novou sérii, která těch dílů má celkem dost :-)))

Nejdůležitější ale je, abych se do žádné knížky nenutila jen kvůli tomu, abych něco dodržela. Chci číst, na co prostě budu mít chuť.

jana0400
jana0400 02.01.2025 v 17:49

Co se týká letošní výzvy, uvidím, co zvládnu z vlastních zdrojů.
Jinak Ježíšek naježil zajímavou trilogii od Adama Przechrzta, netuším, jak se jeho příjmení vyslovuje, ale zatím to stojí za to. Je to jiné a zvláštní, ale zajímavé.
Taky mám nějaké knihy objednané, zase v mém žánru (fantasy).
Je až zvláštní, že jsem až donedávna vůbec nezaměřovala pozornost na české autory a nebýt mého bratra asi bych o požitek z četby českých autorů zůstala ošizená ještě dlouho.

jana0400
jana0400 02.01.2025 v 18:01

Tak mě napadlo, možná už jsem se na to ptala, nevím, má smysl brouzdat pamětí a ukládat sem knihy, co jsem přečetla před mnoha lety? Sice jsem na těchto stránkách už roky, ale ne pokaždé jsem přečtenou knihu zanesla do seznamu. Rozhodně jsem jich za život přečetla mnohem víc, než mám ve svém seznamu.

keri.H
keri.H 02.01.2025 v 18:04

Anketa - ohledně knih mám plán plnit výzvu a chtěla bych letos čtení omezit a věnovat se jiným aktivitám (sice ještě nevím přesně jakým, ale nějakým pohybovým).
Jinak stejně jako denib si plním svou soukromou roční výzvu, kde mám různé věci. :)

Eicherik
Eicherik 02.01.2025 v 18:18

Novoroční předsevzetí vyloženě nemám.

Mám takovou představu, kterým knihám bych chtěl dát tento rok přednost:

1. Hororovým povídkám.
2. Historicko záhadologickým knihám.
3. Historickým odborným knihám.
4. Pokračováním některých detektivních sérií. :-)

Marika Vanova
Marika Vanova 02.01.2025 v 18:25

anketa - byla jsem bez předsevzetí, ale když to čtu, tak nejvíce souzním s R.E.M. a její body mi sednou
- začít číst koupené knihy
- rozumně kupovat knihy
- půjčovat si v knihovně rozumně
- rozumně vyřešit místo na knihy, které se povalují jinde než v knihovně
Takže budu muset vzít rozum do hrsti, jak koukám :-)

KristinTj
KristinTj 02.01.2025 v 21:30

Vůbec jsem nevěděla, že mám taky knižní předsevzetí. Díky, pane Té :)

Užít si čtenářskou výzvu
Vracet knížky včas a ušetřit na zpozdném
Psát příspěvky k přečteným knížkám
Zapisovat si zajímavé úryvky z knih
Doplnit si Knihotéku na DK
Provětrat knihovnu
Objevovat kvalitní kousky pro děti a mládež
Poslouchat audioknihy – trénovat soustředění
Přečíst dalšího Pratchetta
Víc se v knížkách „rochnit" :)

R.E.M.
R.E.M. 02.01.2025 v 21:31

Mari, kdyby nám letos z ryze objektivních důvodů naše rozumné plány nevyšly, aspoň máme co plnit v r. 2026. :)

Předsevzetí/nepředsevzetí, hlavně ať nás - a všechny Poddubačky, Poddubáky, i Nedubáky baví čtení a knihy přináší hezké chvilky.

Text příspěvku byl upraven 02.01.25 v 21:32

Pavlína197
Pavlína197 předevčírem v 07:22

Vysloveně předsevzetí nebo plán nemám. Spíš bych asi poupravila stávající zvyklosti. Trochu méně číst, protřídit vlastní knihovnu, méně si půjčovat v městské knihovně, celkově si nosit domů míň knih, víc využívat vlastní zdroje... Ráda bych prozkoumala nové žánry, sci-fi a možná i fantasy. A když zbyde čas a chuť, projít si starší výzvy na DK.
Nevím, jak se zadaří, protože čtení mě prostě baví víc než cokoli jiného, a strašně nerada se vzdávám knih, i když jsou to stará vydání nebo knihy zapomenuté, nepopulární. A když vejdu do knihovny a rozhlédnu se ... je těžké odolat, však to všichni znáte. :-D

jana0400
jana0400 předevčírem v 08:29

Koukám na Ďáblovu lest, co se týká Arnošta Vašíčka, ještě jsem se k němu nedostala, ale je v pořadí.
Zajímá mě ale jiná věc...
Když už ve filmu padne zmínka o nějaké knize (za předpokladu, že si toho všimnu), snažím se danou knihu najít na netu.
Originál Ďáblovy bible je notoricky známý a rozhodně ho nikdo nemůže koupit.
Existuje ale malá knížečka https://www.databazeknih.cz/knihy/codex-gigas-dablova-bible-tajemstvi-nejvetsi-knihy-sveta-187435 , která byla vydaná už téměř před 20. lety. Chtěla jsem si knížku koupit čistě ze zvědavosti, ale cena je více než zarážející!
Dokáže mi někdo objasnit neskutečně vysokou cenu za tak mladý a útlý svazek?
Mám 4 svazky vybraných spisů K.H. Borovského z roku 1896 a všechny 4 svazky mě stály cca 200,- , což je obrovský rozdíl jak v ceně tak ve stáří díla.

Koka
Koka předevčírem v 09:01

jana0400 - jaká "neskutečně vysoká cena" - vždyť ve zdejším inzerátu se píše, že prodávající knihu nabízí za 1 Kč :=)))
Ano, já vím, ten / ta prodávající očekává cenovou nabídku, ale pokud vím, tak majitel DK takové nabídkové inzeráty, u kterých by nebyla uvedena konkrétní cena, zde před léty zakázal. Jak je tedy možné, že desítky zdejších inzerátů uvádějí prodejní cenu 1 Kč a pak až v textu se zájemce dozvídá, že je to jinak? Zřejmě zakázáno to mají pouze někteří inzerenti.

Požadovanou vysokou cenu za ten útlý svazek bych objasnila asi tak, že jde o sborník studií na téma CG vydaný v malém nákladu, byl to vlastně průvodní katalog k výstavě, když nám originál CG před léty švédští zloději laskavě zapůjčili k vystavění a nahlédnutí. Nešlo tedy o knižní publikaci v pravém smyslu slova, ale o nízkonákladovou účelovou publikaci vydanou k jednorázové záležitosti, a zřejmě proto již není k sehnání - pominul účel. Bylo by to vhodné téma pro Národní knihovnu k zamyšlení, zda ten sborník opět nevydat a uspokojit tak zájemce o ty texty (a současně vytřít zrak překupníkům nadsazujícím ceny do závratných výšek).

Koka
Koka předevčírem v 09:01

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

jana0400
jana0400 předevčírem v 09:39

Koka
Jaksi nemám důvěru v inzerát, kde není uvedena cena výrobku. Slovo "nabídněte" je vlastně kulantní výraz pro "handrkování o ceně".
Neskutečně vysokou cenou mám na mysli např. 949,- (antikvariát Avion) nebo přes 700,- z Trhu knih (což je obecně vzato kvalitní zdroj).

Koka
Koka předevčírem v 09:45

jana0400 - nenapadlo vám, že ty tři různé zdroje nabídky mohou být někdy klidně pouze jeden subjekt?
Pokud byla knížka vydána v pouze pár set kusovém nákladu a je o ní zájem i po dávném uplynutí té výstavy, tak prodávající zkoušejí vyždímat z toho, co se dá. Často se jim i daří, jinak by tady ty inzeráty na mnohatisícové knížky pořád nepřibývaly.

Koka
Koka předevčírem v 09:45

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

jana0400
jana0400 předevčírem v 09:54

Koka
Uvědomuju si české "vychcánkovství", ale že by až tak?

Eicherik
Eicherik předevčírem v 15:40

K tomu Codexu gigas. Koukal jsem, že se dá půjčit v pražské knihovní síti. Já jako Pražák bych si ji půjčil a poté bych zvážil koupi. Pokud bych ji opravdu chtěl, tak mi cena 700,- přijde jako dobrá. Ale koupit ji za 700,-, jenom abych si ji přečetl nebo prohlédl je opravdu nesmysl. :-)

Eicherik
Eicherik předevčírem v 15:47

Máme tady letošní první pátek. Co právě čtete a nebo na co se chystáte? Já se chystám na knihu Herec (Josef Kubáník). Hlavním hrdinou knihy je Jan – známý, obletovaný, slávou zkažený i unavený herec. Když mu v telefonu omylem přistane smska z neznámého čísla, využije toho k nezávaznému klábosení: jaká úleva bavit se jen tak s dívkou, která o něm nic neví a on si tak nemusí na nic hrát! Konverzace s bystrou a vtipnou Martinou se ale brzy změní v napínavou psychologickou šarádu. Kdo z těch dvou je lepším hercem, kdo si tu s kým hraje a kdo je jen hračkou? :-)

Terror
Terror předevčírem v 15:58

Já se dneska začetl do Bradburyho (Zlatá jablka sluneční) a jen tak jsem se odtrhl na chvíli sem, abych napsal, že je to přesně ONO! A jdu pokračovat... :)

keri.H
keri.H předevčírem v 17:20

Já pokračuji na vlně fantasy, začala jsem s knihou Bylo nebylo, kde dívka Marjan zjišťuje, že mytické bytosti, o kterých jí vyprávěl otec jsou skutečné.

A střídám to s Terapií Stezkou Českem, autor se zrovna nachází v Krušných horách. Kniha zatím vypadá dost zajímavě, tak jsem zvědavá na autorovu cestu. :) A navíc se mi hodí do druhého bodu výzvy.

Text příspěvku byl upraven 03.01.25 v 17:21

keri.H
keri.H předevčírem v 17:33

4.1. vysílá ČT ve 20:05 Dům na samotě - film na motivy knihy Michaely Klevisové (ani jsem netušila, že je natočený nějaký díl).
5.1. pak vysílá ČT ve 20:10 Kroky vraha, který je natočen nově.

Dům na samotě jsem sice ještě nečetla, ale podívám se na oba filmy. :)

denib
denib předevčírem v 17:37

Víkend chci strávit hlavně s knížkou Doktore, fofrem, jde o život! Moc mě to baví :-) A na konci jsou recepty :-) Trochu mi to stylem připomíná Zvěrolékaře od Herriota, i když ne úplně. A navíc tu jde o doktora pro lidi.

Eicherik
Eicherik předevčírem v 19:10

keri.H: Už si nepamatuji, jak moc se mi Dům na samotě líbil, ale kniha určitě víc. Rozhodně se podívám na oboje. :-)

Marika Vanova
Marika Vanova předevčírem v 19:18

R. E. M. - je to tak

keri.H - dik za tipy, Dům na samotě jsem četla i viděla, Kroky vraha četla, tak se budu těšit.

Pavlína197
Pavlína197 včera v 09:05

Začala jsem Jojo Moyes V cizích botách. Zatím mě to moc nebere, tak uvidíme. Ostatní knihy autorky mě většinou bavily.

Vložit příspěvek