Filosofování pod starým mohutným dubem
Přeju všem, ať vánoční pohodu sdílejí s tím, koho mají rádi a když už se nikdo podobný nenajde, ať jim společnost dělá aspoň dobře vybraná kniha. :)
I já přeju Vám všem Vánoce plné radosti a pohody a do nového roku štěstí a pevné zdraví. :-)
Vánoce a vánočky, dárečky a ponožky. Všechno v klidu užívejte, na dítka zas nehřímejte. Sněhu, vloček do sytosti, ratlíkovi všechny kosti. Pod stromečkem dohoda, svatvečerní pohoda. Veršům lásky sluchu přejte, z plna hrdla halekejte. Třeba běžné koledy, nad panákem od dědy. Pak si v klidu pod peřinou, poslužte dnes knihou jinou. Třeba tu o zrození Pána, můžete číst až do rána.
Letos se mi nějak nedaří naladit se na vánoční náladu. Jinak dočítám v Nefritové kleci a znovu se vrátím k Drákulovi.
Přeji všem Poddubákům i Nedubákům krásné vánoční svátky, příjemné dny, spoustu hezkých zážitků a pohodových chvil (nejen s knihou).
Taky přeju všem knihomolům klidné svátky, mnoho štěstí, zdraví a snad nějakou knihu pod stromečkem.
Všem přeji moc hezké Vánoce a krásné svátky :) nejenom poddubáčkům ale všem :)
Taková historická perlička. Nedávno jsem tu psal, že Svatý Václav byl pouhý kníže. Což je pravda, ale dnes jsem se mimo jiné na netu dočetl, že císař Svaté říše římské Ota I. (962–973) posmrtně „udělil Václavovi královskou důstojnost a titul“, proto je možné Svatého Václava v určitých aspektech označovat za krále. Ota I. byl synem Jindřicha Ptáčníka. :-)
Je hezké pozorovat, jak se spřízněným čtenářúm o Vánocích rozšiřují knihotéky :-)
denib - co tebe potěšilo pod stromečkem? Nebo i před Vánocemi - vzhledem k tomu, že první várky knih roznášel "Ježíšek" někde už i před 24/12. :)
Poddubačky a poddubáci - co čtete o Vánocích nebo co plánujete číst v závěru roku 2024?
Více bojuju s četbou než opravdu čtu. V hlavě jehličí, které píchá do všech vytištěných vět a v nánosech skrývá jejich význam.
Nicméně bych chtěl dorazit letošního posledního Conana a Pastýřskou korunu, abych se rozloučil se Zeměplochou. A momentálně mi dělají společnost Ptáci, zvířata a moji příbuzní, kterým se aspoň trochu daří výše uvedené jehličí rozfoukávat a vracet na vánoční stromek, kam patří.
Kromě jiných vánočních aktivit, ne tak zábavných, ani tak oblíbených, taky čtu. Obvykle to nezveřejňuji, ale protože jsem z knihy naprosto nadšená, tak prozradím:
Jack Schaefer, Širé pastviny.
No, co říkáte? Už jen ten název zní duněním kopyt, křikem dravých ptáků, vytím vlků a kojotů... a smíchem, pláčem, sténáním i křikem lidských bytostí.
Samozřejmě že jsem přečetla letos nějaké hodně dobré knihy a taky jsem o nich psala nadšené komentáře. Ale kdybych teď, v posledních dnech roku měla říct, co bylo nej..., tak Pastviny bych posunula na úplně první příčku. Přitom jsou to poměrně "jednoduché" příběhy o celkem "obyčejných" lidech - ale jsem jimi prostě úplně okouzlená!! Možná že jsem taky "jednoduchá", ale vzal to nešť :-).
Takže tohle teď čtu a už jsem skoro na konci, a nevím, co potom. Snad budu mít zase šťastnou ruku :-).
R.E.M.: Už Ježíška nedržím. Užívám si, že nemusím do práce, to je dost velký dárek :-)
Myslela jsem, kolik toho o Vánocích přečtu, když mám týden a půl volno. Z knihovny jsem si přitáhla celou hromadu knih. Doma se mi jich kupí taky spousta. Jenže místo čtení furt jen koukám na pohádky :-) Takže pořád ještě čtu Přezrálé moruše, které mě ještě nepřestaly bavit. A k tomu Syren, což je další dobrodružství Septimuse Heapa, který mě taky ještě nepřestal bavit. Takže za mě dobré Vánoce :-)
Mimochodem, jak se Vám líbila včerejší nová pohádka? Jsem z ní celkem zklamaná...
Ohledně vánočního čtení. Ještě stále vedu s rytířem, jež se jmenuje Jörgen Lykke, jeho diplomatický boj v Dánsku 16. století. (Poslední rytíř dánský) Zítra bych to chtěl dočíst. :-)
Jinak už pomalu (fyzicky) shromažďuji literaturu pro novou čtenářskou výzvu. :-)
Včerejší novou pohádku jsem sledoval pouze jedním okem a nikterak mě nezaujala. Mnohem pozorněji jsem sledoval oblíbenou Byl jednou jeden král a ještě neokoukanou Anděl páně 2. :-)
Já od doby, co jsem doma, jsem nic nepřečetla. Buď koukám na pohádky nebo chodím ven. Ale začala jsem poslouchat audioknihu Zapomenutá vražda od A. Christie, kterou jsem zapomněla, že mám. :D
Pohádka mě taky moc nezaujala.
Eicherik: Anděl Páně je hezká pohádka, taky vždy koukám. :)
Jelikož kamarád Terror dnes vynechal svoji středeční anketu, tak se ho pokusím zastoupit. Navštěvujete cíleně některá místa, která znáte z knih? Otázku jsem chtěl položit už ráno, ale nakonec jsem to odložil. Shodou okolností mi dnes potenciální švagrová sdělila, že navštívila tolik populární Šikmý kostel. Já se třeba chystám příští rok navštívit ulici Nový Svět na pražských Hradčanech. A to každý rok chodím kolem. :-)
denib - vánoční pohádku Tři princezny bych hodnotila kolem slabšího průměru - je spousta lepších,xale i spousta mnohem horších pohádek.
Kouzelné jablko se mi líbilo.
Tento týden jsem vůbec nečetla.
Dnes jsem měla neobvykle televizní, pohádkovofilmový den - tři pohádky a 2 filmy.
Eicherik - cíleně neplánuji návštěvy míst podle knih. Výjimky se najdou - když jsem byla v Praze, u Karlova náměstí, tak jsem došla až k Faustovu domu, o kterém jsem četla.
Po Pánu stříbrné růže mě dost lákalo navštívit Landštejn.
Vložit příspěvek