Filosofování pod starým mohutným dubem
denib: přesně tak, většinou musím číst jen jednu, i když teď čtu dvě, ale to jde, pokud ta jedna není beletrie. Do právě čtených si to hodím a pak postupně čtu a nebo nečtu ;-) ,protože je mám z knihovny přinesené. Někdy se stane, že je zase vezmu bez čtení a odnesu zpět, když mě dodatečně nenadchne.
denib: Jsem zvědavej, co řekneš na tu Tmavou studnici. :-)
Televizní diváci: Vzteklina zatím 5*. :-) Dabing street taktéž 5*. Jiří Bartoška hrající Jiřího Bartošku neměl chybu. :-)
Tak já Vzteklinu opět zkouknu na i vysílání. Včera jsem to nedala, neboť je to 15+ a dětičky ještě nespaly.
Eicherik: tak to máš pravdu, zítra dopoledne bych to chtěla dát, dokud to tam je a taky jsem zvědavá, když to hodnotíš tak vysoko.
Marika: Na to pozor, já jsem vděčnej a nenáročnej divák. :-D Kolegové v práci to ohodnotili vlažněji. :-)
Eicherik: Já taky, ještě jsem pořádně nezačala. Pořád ve mně doznívá Zlomený šíp. To je mimochodem vynikající kniha, vřele doporučuji. Obsahuje jak poutavý příběh opírající se o skutečnost a vyvolávající silné emoce, tak zároveň řadu faktů o vyjednávání a bojích mezi bělochy a indiány a o životě indiánů. Takhle by se měl učit dějepis, to bych si ze školy možná i něco pamatovala :-)
denib: Věřím, že je to povedená kniha, ale tematicky mě to neláká. :-) Ani jako dítě jsem nechtěl být indiánem. :-D
Eicherik: to já chtěla být vždycky indiánka, ale skoro pokaždý jsem byla Old Shatterhand asi proto, že jsem měla blond dlouhé vlasy.
Zlomený šíp? Denib, díky za inspiraci, zařadil jsem ji mezi knihy, které chci přečíst. Divoký Západ, indiánky, westerny - to jsem měl vždy rád. :-)
Podobně dobrá je tetralogie Tekumseh.
https://www.databazeknih.cz/knihy/tekumseh-tekumseh-1-dil-2923
Tekumseha jsem také kdysi četla, ale jen 1. a 2. díl, myslím. Já chtěla být Ribannou. :)
Zlomený šíp https://www.databazeknih.cz/knihy/zlomeny-sip-20813 - to vypadá moc dobře, denib, díky. Přidám si do Tipů na čtení.
Dívám se, ...já už tam tu knihu mám. Ale dám si Zlomený šíp mezi tipy na čtení do "vyšší a bližší čtecí přihrádky".
Text příspěvku byl upraven 11.01.18 v 22:50
Na Tekumseha se mrknu, díky :-)
On ten Zlomený šíp se mi líbil tím, že to je hodně podle skutečnosti. Je to víc o té historii, nejde jen tak o nějaké vymyšlené dobrodružství. Třeba Vinnetoua vůbec nemám ráda. Akorát si ještě asi budu muset přečíst Geronima, který s Cochisem nesouhlasil.
Pamatuju si, že mně se hodně líbil Modrý pták https://www.databazeknih.cz/knihy/modry-ptak-21429, ale četla jsem to před dost dlouhou dobou, tak těžko říct...
Text příspěvku byl upraven 12.01.18 v 17:50
Modrý pták je absolutně skvělá kniha o Indiánech, Zlomený Šíp je smutný, beznadějný.
Modrý pták je hezký, taky jsem ho četla.
bubka: Souhlasím. Je to smutné, na člověka padá bezmoc z toho, jací my lidé jsme.
Jsem teprve na stránce 73, ale čte se to dobře. Zajímavé je, že vyšetřovatelka Erika (pěkné jméno) pochází ze Slovenska. :-)
Eicherik: Dívku v ledu mám rezervovanou v knihovně a dojde ke mně někdy v létě, jak to tak odhaduji. Tak pak se tím ledem ochladím.
Nevím proč, ale hrozně mi připomíná Archieho Goodwina, i když je vlastně jeho pravý opak. Achie rozhodně nemá o ženské nouze, úspěšně pracuje jako detektiv pro slavného Nero Wolfa a nikdy, opravdu nikdy, by si na sebe nevzal šortky :-) A stejně mi připadají něčím podobní. Asi stylem vyprávění, nevím.
Tak on Ota taky nemá o ženy nouzi, ale je takovej poctivka a ženy toho zneužívají.
Vložit příspěvek