Filosofování pod starým mohutným dubem
Kroky vraha od Klevisové se mi líbily hodně, ale Ostrov šedých mnichů nic moc. Neodehrává se to u nás a Bergman mi tam připadá vlastně v celkem malé roli.
Chci zkusit ještě třetí knihu, abych si udělala jasno.
Pořád slyšíme, co kdo ukradl, co kdo rozkradl - ale abychom ukázali člověka, který nekrade, to je nad naše síly. Já jsem takového jednoho objevil : https://youtu.be/uCJzotHVGqI
EmmaKrizova - Ostrov šedych mnichů - zatím dobrá detektivka, postavy sympatičtější (v Krocích vraha už mě docela štvaly), atraktivní prostředí. Zaleží, jaký bude závěr a odhalení vraha.
Boleslav Příběh bratrovraha - jsem ve dvou třetinách a čte se dobře, takový průřez obdobím vládnutí knížete, bojů s nepřáteli, osudy Boleslava a jeho nejbližší rodiny, především synů. Mezi koncem jedné kapitoly a začátkem druhé uběhne třeba 5 let, popis nejde moc do hloubky, jsou vypíchnuty jen určité důležité události v krátkém časovém období. Ale pro mě jde určitě zajímavé století, o kterém mám jen kusé znalosti. - Až dočtu Boleslava od Z. Koubkové mám už doma nachystaného Nevinného bratrovraha, toho jsem zaregistrovala díky Tobě. :) Bude zajímavé porovnat obě knihy a charakteristiku Boleslava od obou autorů.
R.E.M.: A mě zrovna v Ostrově šedých mnichů strašně štvala hlavní hrdinka, byla mi neuvěřitelně nesympatická :-)
Od Koubkové jsem četla 5 knížek a všechny se mi líbily. Nejvíc asi Rytíř zelené růže.
denib - Z. Koubkovou jsem si jako autorku oblíbila. Její styl mi vyhovuje, i když román není nabitý informacemi jako u L. Vaňkové.
Mě v Krocích štvali kromě Bergmana a hl. postavy všichni - manžel hl. postavy, sousedé vč. jejich dcery a přítele. Asi nejvíc mě "namíchla" dcera sousedů -
asi tušíš proč. :-))
Text příspěvku byl upraven 03.03.18 v 09:27
Sarah01: ad žebrající tlupy u supermarketů
Věřím, že ve větších městech je to problém... Policie je asi nechává být, že.?
R.E.M. - kdysi, když mi nadávali do krav, že jsem jim nic nedala, jsem policii zavolala sama a strašně se divili, že tam zase jsou, když je před chvílí vykázali. Teď už nevolám, nemá to cenu asi. A nejsme ani moc velký město, ale ti lidi už pomalu lezou až do kufru auta, když si člověk vykládá zboží, musí se jezdit ve dvou a neustále hlídat. Je to těžký, já chápu, že nemají z čeho žít, ale vadí mi tohle obtěžování.
Jednou jsem jednomu takovému člověku dala dvacku a on mi vynadal, že to je málo ...
tak já nakupuju v marketech v malém městě - a tam problém tohoto rázu není, v ještě menším městě, kde nakupuju nejčastěji, taky ne, Je pravda, že jsou tady dvě tři trosky, které se potácejí městem, ale nevím, zda jsou to praví bezdomovci nebo mají někde nějaký polorozpadlý domek.
Podle mne jsou to lidé duševně nemocní či závislí, na které společnost tak nějak zapomněla - i v těchto zimách, vždyť už jich několik umrzlo. To ale neznamená, že bych se s nimi ráda potkávala. Žebrákům nepřispívám, jen když vidím člověka s pejskem, vrátím se do masny a koupím něco na zub tomu psu. Občas koupím Nový prostor.
denib - v Ově v podchodu u nádraží jsem narazila na tlupu tmavších, měla jsem naštěstí jen 60 korun, šla jsem zrovna vybrat do bankomatu. Dala jsem jim všechno a prý paní přidejte... já mám na tyhle situace fakt asi smůlu.
bubka - jo, umrzli, ale proč... v různých zařízeních je místa dost, ale musí se dodržovat určitá pravidla - nepit, nebrat drogy, to oni nechtějí. Každý svého štěstí strůjcem.
Sarah01 - já s vámi nesouhasím, je pravda, že se žebrákům vyhýbám, , pokud žebrají - a zažila jsem to - romské děti, někdy ženy, tak si pevněji chytím kabelku a zrychlím krok. ale t jsou dvě rozličné problémy. Bezdomovců je mi jaksi akademicky líto a považuji za zločin, že jim není postaven aspoň vytápěný stan v době mrazů, měl by být stavěn každoročně s příchodem prosince všude, kde žijí a třeba s přísným dozorem, Ale nechat opilého venku na mraze... to je jasné ublížení na zdraví z nedbalosti. Nebo vy, když jdete domů do tepla musíte foukat ?
závislý si asi snadno nevybere, zda nepít a mít absťák a ohřát se nebo si dát a zmrznout,
Text příspěvku byl upraven 03.03.18 v 11:20
Občas,keď to tak odhadnem a mám pocit,že ten človek je v tom naozaj nevine a nevyzerá na "profíka" tak mu niečo dám,ale nikdy nie peniaze (pečivo,kúsok syra,jablko,tyčinku).
Väčšinou môj odhad sedí a vidím na tých ľuďoch,že ich to potešilo...
Bezdomovci: lidé umí být solidární a rádi pomohou, pokud vidí smysl té pomoci.
Nejsem si ale jist, nakolik je smysluplné podporovat (všechny) bezdomovce.
Myslím, že z velké části tihle lidé dobrovolně rezignovali. Rezignovali na plnohodnotný život, rezignovali na společenská pravidla, morálku, kulturu, rezignovali na své zdraví, čistotu, důstojnost.
Byl bych ochoten pomoci člověku, který je v tísni a potřebuje se dostat z nějakého velkého problému - pokud uvidím jeho snahu ten problém aktivně řešit. Ale proč pomáhat někomu, kdu tu pomoc (finanční) pouze zneužije na sehnání cigaret, alkoholu či drog?
Navíc - bezdomovci si zpravidla vůbec neplatí zdravotní pojištění. Takže tak jako tak celá společnost přispívá na jejich záchranu v případě vážných zdravotních problémů. Myslím, že by měli mít nárok pouze na akutní pomoc v případě úrazů - ale pokud si svým životním stylem přivodí nějakou vážnou nemoc - nechal bych je bez pomoci zemřít (neboť léčení by si nezaplatili... a může se jednat i o miliony).
Zní to možná hrozně, ale v tomto souhlasím se sarah: každý je strůjcem svého štěstí. Bezdomovci si tou rezignací sami vybrali životní cestu, tak by také měli sami nést důsledky.
Myslím, že i ta rezignace může být známkou problému, třeba zdravotního - psychického. Někdy je člověku tak blbě, že nemá sílu na nic, zbývá jen rezignovat. Ale hlavně myslím, že to je různé případ od případu.
Najhoršie sú asi tie prípady,keď sa niečo neočakávané stane a človek sa potom celkom opustí a rezignuje na všetko,veľakrát je ten úpadok postupný a väčšinou aj nevratný.
My jednu krutou zimu pomáhali bezdomovci ze Slovenska - teplým čajem a jídlem...chtěl se někde vyspat, ale neměl doklady ... na faře ho odmítli, prý není věřící...nakonec umrzl v opuštěné chatě...
Text příspěvku byl upraven 03.03.18 v 12:51
Já věřím, že se stát i různé organizace snaží pomáhat lidem v nouzi. A často ta pomoc je skutečně smysluplná a má výsledky. Ano, je třeba posuzovat případ od případu.
Stát se bezdomovcem není dnes nic těžkého - stačí si vzít pár půjček od nebankovního sektoru, z důvodu nemoci vynechat pár splátek - a rázem se z malých dluhů stanou obrovské, přijde exekuce ... a člověk je na ulici. Takovým je možné a správné nabídnout pomoc a pokud tihle lidé nerezignují, tak se mohou časem opět zařadit mezi normální společnost.
Ale u těch bezdomovců, kteří odmítají organizovanou pomoc, je to opravdu problém.
bubka - nesouhlasíte, protože se domníváte, že s těmi pravidly nemám pravdu? Já jen předávám info, jak to je, asi k tomu ty organizace nějaký důvod mají, ne? Můj dům je můj, tak si v něm můžu dělat, co chci.
Údajně v zimě pracovníci dobročinných organizací obcházejí ta místa, kde se bezdomovci zdržují, ale pokud nechtějí, nikdo je nedonutí odejít někam do tepla. Dokonce jsem byla svědkem toho, jak jednomu bezdomovci nabízel nějaký podnikatel na tom parkovišti u supermarketu práci, výkopové práce, nechtěl.
Text příspěvku byl upraven 03.03.18 v 13:59
Mám známou, která se jeden čas věnovala pomoci bezdomovcům. Pod hlavičkou sociálky jezdili do terénu a vyhledávali lidi v nouzi - pomáhali nejen hmotně (oblečení, léky, jídlo apod.), ale i radou. Snažili se ty lidi dostat zpět do společnosti.
Podle jejích více než ročních zkušeností z terénu byla ta úspěšnost návratu bezdomovců k normálnímu životu velice nízká.
Text příspěvku byl upraven 03.03.18 v 14:19
Já uznávám, že někdo se do takové situace může dostat ne úplně svojí vinou, ale přesto si myslím, že stačí chtít a dá se z toho dostat. Tito lidé nechtějí, takový život jim vyhovuje. Někteří dokonce říkají, že je lepší žít ze dne na den a nic neřešit a místo na spaní se vždycky někde najde.
newtory: Zaujalo mě jak píšeš ve vláknu "Prach v knihovně" o trofejích v knihovně. To je přesně i můj styl. Před knihami mám model runového kamene, golema, trilobity, spoustu kamenů, MC Masters Hammer, amonity, keramický svícen v podobě hradu, kamenné vajíčko a další desítky trofejí. :-)
Ja tam nemám buď nič, aby sa dali knihy ľahko vyťahovať, alebo druhý rad kníh.
Vložit příspěvek